De Tsjechen kunnen mogelijk via een referendum aangeven of ze de euro willen. Toen het land in 2004 toetrad tot de EU heeft het zich verplicht de euro in te voeren. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Tsjechië gaat mogelijk een ‘WC-eend’-referendum krijgen over de invoering van de euro. En de Tsjechen zijn not amused, want volgens peilingen is ruim twee derde van de bevolking tegen het eurolidmaatschap. President Milos Zeman heeft gezegd dat Tsjechië een referendum kan houden wanneer de euro wordt ingevoerd, maar niet of de euro wel of niet wordt ingevoerd. Toen het land in 2004 toetrad tot de EU heeft het zich namelijk verplicht de euro in te voeren. En de Tsjechen hebben destijds voor het associatieverdrag gestemd. De regering heeft gezegd dat naast de verkiezingen in 2017 ook het referendum moet worden gehouden. Zeman heeft 2020 voorgesteld.

2. Duitsers en Grieken kunnen toch wel door een deur. Volgens een peiling in opdracht van de Duitse nieuwszender N24 wil 67 procent van de Duitsers Griekenland in de euro houden en is slechts 24 procent voor een Grexit. Probleem is alleen dat veel Duitsers er niet veel voor over hebben om de Grieken binnenboord te houden. 44 procent wil namelijk dat Griekenland zich pünktlich houdt aan het door de Grieken gehate memorandum, het lijstje met hervormingen en bezuinigingen dat de regering moet doorvoeren in ruil voor noodleningen. Daarentegen kan maar 33 procent van de Duitsers leven met een compromis waarbij tegemoet wordt gekomen aan een aantal eisen van Syriza.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Volgens de Griekse premier Tsipras kunt u rustig slapen. Tsipras zei namelijk dat Griekenland op vrijdag de aflossing van een IMF-lening van 300 miljoen euro gewoon zal voldoen. De vraag is natuurlijk hoe Athene aan het geld komt. Volgens de Griekse denktank heeft de regering 200 miljoen euro geplunderd uit een sociaal verzekeringsfonds en het geld laten overmaken naar de rekening die de staat aanhoudt bij de Griekse centrale bank. Behalve de aflossing op vrijdag moet Griekenland deze maand nog zo’n 1,2 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Zonder financiering door de eurozone zal dat niet lukken.

4. Het spoedoverleg tussen Tsipras, Commissievoorzitter Juncker en eurogroepvoorzitter Dijsselbloem heeft behalve mooie woorden en een vervolgontmoeting niets opgeleverd. Naar verluidt heeft de eurozone iets minder strenge eisen voor het begrotingsoverschot voorgesteld. Maar de vorige regering van de conservatieve premier Samaras had zo’n aanbod ook wel gekregen door wel een brave schoothond te zijn en niet de economie nog dieper in de crisis te storten. Bovendien zit er geen schuldenverlichting in, zelfs niet de ‘extend and pretend’ in de vorm van lagere rentes en langere looptijden op noodleningen die de eurozone Samaras had beloofd.

Misschien kan Tsipras de eurozone nog zo ver krijgen om in de marge wat concessies te doen. Maar op het moment dat hij ingaat op het aanbod van de eurozone veroordeelt hij Griekenland tot nog meer magere jaren van en verloochent hij zijn verkiezingsbelofte dat hij een einde zou maken aan de depressie.

5. Markt-orakel Jeffrey Gundlach van Doubleline Capital denkt dat de Duitse rente – de barometer voor de rente in de eurozone – nog wel even blijft stijgen. Volgens Gundlach, de ongekroonde koning van de obligatiemarkt, zal de Duitse 10-jaars rente stijgen naar 1,25 procent, zonder er bij te zeggen wanneer de rente dat niveau zal hebben bereikt (echte beursgoeroes zeggen alleen waar iets heen gaat, maar nooit wanneer).

De Duitse 10-jaars rente brak donderdagochtend bijna boven de psychologische grens van 1,00 procent. Rond het middaguur was de rente iets gezakt naar 0,95 procent, wat nog steeds – voor obligatiemarkt begrippen – een forse 0,07 procent hoger was ten opzichte van het slot van woensdag, toen de 10-jaars rente niet minder dan 0,17 procentpunt hoger was gesloten op 0,88 procent.

Deze week alleen al is de Duitse 10-jaars rente met 0,5 procentpunt gestegen. Een aantal maanden geleden stond de 10-jaars rente op 0,05 procent en werd er driftig gespeculeerd dat de lange rente zelfs negatief zou worden. Dergelijke schommelingen in de rente zijn sinds de invoering van de euro niet voorgekomen.

6. En wat is nou de reden van de forse stijging in de rente, waarbij moet worden opgemerkt dat het niveau van de rente historisch gezien nog steeds erg laag is? Beleggers maken zich niet langer meer zorgen over deflatie. De inflatie lijkt te zijn uitgebodemd en langzaam maar zeker te stijgen. De inflatieverwachtingen die in de markt zijn ingeprijsd, zijn sinds de aankondiging van het obligatieaankoopprogramma door ECB-president Draghi sterk herstelt, maar wijzen er nog steeds op dat de ECB er in de rest van het decennium niet in zal slagen de inflatie op 2 procent te krijgen.

Daarnaast is de economie van de eurozone aan het opkrabbelen en wijzen monetaire cijfers van de ECB er op dat we aan het einde van het jaar wel eens heel erg sterke groeicijfers kunnen gaan zien. Belangrijker is nog dat Draghi woensdag tijdens zijn persconferentie heeft gezegd dat beleggers maar moeten leren leven met een volatiele obligatiemarkt.

7. Europese aandelenbeurzen kleuren rood vanwege de renteschok en de nervositeit over Griekenland. Met name die renteschok heeft het vertrouwen van beleggers geschaad nu de koersen van hoogwaardige staatsobligaties als die van Duitsland steeds maar geen steun weten te vinden. Rond het middaguren verloren de meeste beurzen rond de anderhalf procent. Daarmee is de AEX op weg naar een week verlies van zo’n 2,5 procent, wat het tweede weekverlies op rij zou zijn.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl