Het aantal ondernemers dat hun onderneming vorig jaar heeft opgeheven, is toegenomen tot 167.000. Dat zijn er zo’n 2000 meer dan in 2012.

Dat maakte het economische bureau van ING donderdag bekend.

Ongeveer 36.000 startende ondernemers hielden het binnen één jaar al voor gezien. Dat is bijna 30 procent van het totale aantal starters.

opheffingen

Vooral in de horeca is de uitval na het eerste jaar hoog (zo’n 60 procent). Het ging daarbij om cafetaria’s, snackbars en lunchrooms. Na twee jaar stopt volgens ING nog eens een kwart van de horecaondernemers. Ten opzichte van 5 jaar geleden is het aantal opheffingen in deze sector meer dan verdubbeld.

starters

Ook in de detailhandel is het aantal opheffingen de laatste jaren sterk toegenomen. Zo stopte in 2008 circa 28 procent van de detaillisten er na een jaar mee, in 2013 ligt de uitval na een jaar op 50 procent.

De helft van het aantal opheffingen bij de detailhandelszaken vorig jaar betreft online winkels, vooral webwinkels gespecialiseerd in kleding en modeartikelen. Dat komt volgens ING onder meer door de zwakke consumentenbestedingen, toegenomen concurrentie en het ontbreken van onderscheidend vermogen van webwinkels.

Lees ook

Stoppen met je bedrijf: lastiger dan je denkt

In de grootste provincies neemt het aantal starters af

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl