Niets is voor eeuwig – en dat geldt zeker ook voor banen. Soms is het tijd om een volgende stap te zetten, omdat de baan die je ooit geweldig vond niet meer bij je past.

Het kan aan de werkomgeving liggen, of misschien is je huidige functie te licht geworden. Hoe dan ook: luister naar jezelf, zegt schrijver Apryl Zarate Schlueter van het boek Finding Success in Balance: My Journey to The Cheerful Mind tegen Business Insider.

“Bijna iedereen heeft wel een stemmetje dat zegt dat hij of zij voorbestemd is tot grootse daden. Maar veel mensen negeren die innerlijke stem, uit angst en onvermogen om helder voor ogen te krijgen wat ze nu eigenlijk willen”, zegt Schlueter. “Mijn advies is om wél naar dat stemmetje te luisteren.”

Maar naast intuïtie, kun je er ook op andere manieren achter komen dat je aan iets anders toe bent. Dit zijn een aantal tekenen die erop wijzen dat het tijd is om een volgende stap te zetten.

1. Gebrek aan uitdaging

Een belangrijk teken dat een baan je niet meer past, heeft te maken met gebrek aan prikkels. “Je leert geen dingen meer of daagt jezelf niet meer uit”, zegt Lynn Taylor, die het boek Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job schreef. “Je hebt het gevoel dat je stagneert.”

Het gaat hier om meer dan je af en toe vervelen. Dat heeft iedereen weleens. Het is fundamenteler, een gevoel waarbij je echt met tegenzin naar je werk gaat.

Als je het idee hebt dat je dingen te routinematig doet en problemen niet meer uitdagend zijn, moet je volgens Taylor oppassen. Loonsverhogingen en fijne secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen de boel tijdelijk verzachten, maar uiteindelijk helpen die dingen niet als je werk je niet inspireert.

"Helaas kiezen mensen vaak voor een comfortabele positie. Ze betreuren dan later dat ze niet eerder andere keuzes hebben gemaakt", aldus Taylor.

2. Er is weinig perspectief in je huidige baan

Als je mogelijkheden hebt om een andere, interessante functie te krijgen binnen het bedrijf waar je werkt,  is dat altijd het overwegen waard.

Auteur Schleuter zegt tegenover Business Insider dat je bij het heroverwegen van je baan het volgende experiment kunt doen.

Bedenk wat je droombaan is...

    • ... op basis van de huidige vaardigheden.

Werk in detail uit wat hoe die ideale baan eruitziet.

    • Dus bedenk wat de functie precies in zou houden. Hoe hoog is het salaris? Waar zou je willen werken? Met wie zou je te maken krijgen?

Vergelijk de droombaan met de huidige baan...

    • ... en kijk waar de overeenkomsten en verschillen liggen.

Kijk naar overbruggingsmogelijkheden...

    ...die het mogelijk maken om je huidige functie dichter bij je droombaan te brengen. Als dat laatste onmogelijk lijkt, is het volgens Schlueter tijd om naar iets anders op zoek te gaan.

3. Je krijgt betere aanbiedingen

Als andere bedrijven aan je trekken, is dat een teken dat je een aantrekkelijke kandidaat bent. Dus iemand die meer kan dat wat-ie nu doet.

"Vroeg of laat groeit iedereen uit zijn huidige functie", zegt Taylor. Als je andere aanbiedingen krijgt, is dat natuurlijk mooi. Maar als dat niet gebeurt, moet je misschien concreet op zoek.  "Durf uit de je comfortzone te stappen en risico te nemen. Dan kun je echt groeien."

Lees meer: