• De Amerikaanse HR-manager Valerie Rodriguez zegt tegen Business Insider dat er drie dingen zijn die je nooit moet doen op de werkvloer.
  • Zo is het volgens haar niet goed om te veel privézaken te delen met je collega’s.
  • Te lang blijven hangen op bedrijfsfeestjes is meestal ook niet goed voor je carrière, zegt ze.
  • Lees ook: Zo ga je om met een narcistische baas: tips van 4 loopbaancoaches

Dit artikel in de ik-vorm is uitgewerkt door een redacteur van Business Insider op basis van een gesprek met Valerie Rodriguez, een Amerikaanse HR-manager met tien jaar ervaring.

Ik werk al tien jaar in HR. Van het coachen van leidinggevenden en het stimuleren van betrokkenheid onder werknemers tot het verbeteren van de teammoraal, alles komt voorbij.

Mensen vragen me altijd hoe je in de ogen van HR kunt uitblinken op je werk. Ik zeg altijd dat ze veel inzet moeten tonen, manieren moeten zoeken om innovatief te zijn en met oplossingen moeten komen voor problemen.

Maar behalve dingen die je zou moeten doen, zijn er ook dingen die je juist absoluut niet moet doen. Na tien jaar in HR te hebben gewerkt zijn dit drie dingen die ik nooit zou doen op de werkvloer.

1. Deel niet te veel privézaken

Een van de belangrijkste zaken waar ik altijd voor waarschuw, is het delen van te veel privézaken op je werk. Het is heel makkelijk om een vertrouwensband op te bouwen met collega's. Uiteindelijk breng je zo'n acht uur per dag met ze door. Maar het is belangrijk om je altijd te realiseren dat het niet automatisch je vrienden zijn.

Te veel privézaken delen op je werk doet meestal meer kwaad dan goed, omdat mensen daardoor aannames over je gaan doen of zelfs beslissingen voor je gaan nemen. Ook als het uit een goed hart komt, is dat geen goed idee.

Zo vertelde ik een collega bijvoorbeeld ooit zonder daar al te veel bij na te denken dat ik problemen had met mijn auto. Een aantal maanden later kreeg ik de mogelijkheid om mijn werkveld uit te breiden. Concreet gezien hield dit in dat ik naar verschillende locaties zou moeten rijden.

Toen ik daar met mijn baas over in gesprek ging, zei hij dat hij gehoord had over de problemen met mijn auto en zei hij dat hij bang was dat ik ergens zou stranden. Daardoor ging de promotie tot mijn grote teleurstelling uiteindelijk niet door.

Ik heb daarvan geleerd dat ik geen zaken uit mijn persoonlijke leven moet delen met de mensen met wie ik werk, omdat ze daarmee de mogelijkheid krijgen zich met me te bemoeien en beslissingen voor me te nemen.

2. Wees niet bescheiden

Ik heb geleerd niet te bescheiden te zijn op de werkvloer. Dat betekent niet dat je arrogant moet worden en moet denken dat je beter bent dan de rest of je als een hork moet gedragen. Want ook daar kom je niet ver mee.

Ik denk dat je enerzijds vriendelijk en empathisch kan zijn, maar tegelijkertijd hoef je niet over je heen te laten lopen en jezelf op de laatste plaats te zetten.

Als HR-manager heb ik gemerkt dat succesvolle mensen vaak heel duidelijk zijn over wat ze gepresteerd hebben, terwijl bescheiden mensen nauwelijks praten over wat ze hebben bereikt en niet voor zichzelf opkomen.

Als gevolg daarvan worden ze vaak overgeslagen bij promoties en verdwijnen ze makkelijker naar de achtergrond. Ik geloofde zelf ooit ook dat mijn werk voor zichzelf zou moeten spreken, maar ik ben er later achter gekomen dat als je niet voor jezelf opkomt, anderen dat ook niet zullen doen.

3. Blijf niet te lang hangen op bedrijfsfeestjes

Als HR-manager heb ik vaak bedrijfsfeestjes georganiseerd en moest ik vaak tot het einde blijven. Ik heb daarbij regelmatig gezien dat het verkeerd uit kan pakken voor mensen die te lang blijven hangen.

Soms komt dat door alcohol: mensen beginnen te drinken en gaan dan te ver. Maar ook mensen die nuchter blijven doen of zeggen soms rare dingen, omdat ze ineens in een hele andere setting zijn met hun collega's. En als ze dan de volgende dag op kantoor komen, gaan er al volop roddels rond.

Ik speel zelf meestal op safe en blijf niet meer dan een uurtje of twee, tenzij het niet anders kan. Het punt is dat ook als alles oké is en ik niet bij iets vervelends betrokken raak, ik ook dingen kan zien die uiteindelijk op mijn bordje als HR-manager terecht kunnen komen.

Daarom raad ik aan om wel even langs te gaan en je gezicht te laten zien, maar niet langer dan een paar uur te blijven hangen, omdat dat meestal nergens goed voor is.

LEES OOK: Dit zijn 13 dingen die je beter niet tegen je baas kunt zeggen – en wat betere antwoorden zijn