Heb je iedere keer de neiging om een paar vrije dagen op te nemen als je met je baas hebt gesproken? Je bent niet de enige.

In een wereldwijd onderzoek van vacaturesite Monster zegt 35 procent van de werknemers dat ze een ‘verschrikkelijke baas’ hebben. Maar 15 procent is heel erg tevreden over hun direct leidinggevende.

“Een slechte baas brengt niet alleen je verdere carrière in gevaar, maar heeft ook een slechte invloed op je persoonlijke leven”, zegt Lynn Taylor, expert op dit gebied, tegen Business Insider. “Een goede manager haalt het beste in jou naar boven en heeft een positief effect op alle aspecten van je leven.”

Het is belangrijk om te weten om te weten of je een slechte baas hebt zodat je “stappen kunt nemen om de stress op te vangen en erboven te staan”.

Hier zijn 25 tekenen dat je baas uiteindelijk jouw levensgeluk in de weg staat. Plus de stappen die je kunt nemen om dat tegen te gaan voordat je je baan opzegt.


Je baas liegt

Foto: Flickr/Rui Ornelas

Een baas die liegt is niet te vertrouwen, en dat is nou niet echt een goede basis voor een productieve werkrelatie.

"Sommige mensen zijn zo immuun voor hun eigen leugens dat ze zichzelf ervan kunnen overtuigen dat de leugen waar is", zegt Taylor. "Ze kunnen dit gedrag vergoelijken door te denken en zeggen dat anderen ook dit gedrag vertonen. Of ze verspreiden onwaarheden om blunders te verhullen."

Weer andere bazen willen gewoon niet opdraaien voor de gevolgen van het vertellen van de waarheid. "Probeer te achterhalen wat ervoor zorgt dat je baas kiest om te liegen", aldus Taylor. "Zorg ervoor dat je alle feiten op een rijtje hebt voordat je vragen gaat stellen. En onthoud dat het altijd beter is om eerlijk te zijn dan in de aanval te gaan of sarcasme te gebruiken."


Je baas zit nooit, maar dan ook nóóit fout

Foto: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Leren erkennen dat je soms fout zit, is één van de beste dingen die je kunt doen voor je collega's. Als je baas weigert te erkennen dat hij fout zit, betekent dit dat hij niet uit zijn eigen comfortzone wil stappen voor jou.

Onafhankelijk onderzoek van Lynn Taylor Consulting kwam erachter dat 91 procent van de werknemers zegt dat er één ding erg belangrijk is in de tevredenheid van de werknemer: of een manager verantwoordelijkheid neemt voor zijn fouten.

"Fouten erkennen laat aan je werknemers zien dat jullie in een veilige omgeving zijn waar je risico's kunt nemen en fouten mag maken. Zonder dit zul je nooit vooruitkomen", zegt Taylor.


Je baas doet te veel beloftes

Foto: University of Exeter/Flickr

Een baas die te veel beloftes maakt, is een baas die niet te vertrouwen is.

"Misschien is jou een serie promoties beloofd, meer verantwoordelijkheid of een loonsverhoging. Maar je hoort maar niks", zegt Taylor. "Het helpt vaak om om opheldering te vragen via e-mail, als een-op-een-gesprekken nergens toe leiden. Krijg je ook geen reactie via e-mail, of gewoon helemaal niet, wees dan op je hoede."


Je baas geeft je al snel ergens de schuld van, maar is zelden dankbaar wanneer je succes boekt

Foto: a2gemma/flickr

Loopt je baas over je heen waar anderen bij zijn? Als je het één keer laat gebeuren, dan is de kans groot dat het nog vaker voor zal komen.

Auteur Vicky Oliver van het boek Bad Bosses, Crazy Coworkers & Other Office Idiots, heeft een verrassende tip: bied je excuses aan. "Het klinkt contra-intuïtief om sorry te zeggen voor iets dat duidelijk niet jouw schuld was, maar er kunnen bijzondere dingen gebeuren als je jezelf ertoe kan zetten. Dan ontstaat een intieme band."


Je baas verwacht dat jij net zoals hem of haar in elkaar steekt

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

De meeste mensen omringen zich graag met vergelijkbare karakters, maar een goede baas weet dat verschillende persoonlijkheden een team sterker kunnen maken. Als jouw baas jou constant vergelijkt met anderen die op hem lijken, neem dan enkele tips over en bedank hem voor de rest. Blijf trouw aan wie je bent, maar laat ook merken dat je de adviezen van je baas waardeert.


Je baas is een micromanager

Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Is je baas zo opdringerig en aanwezig dat je bijna niks gedaan krijgt? Dit kan een eeuwigdurend probleem zijn, dus probeer het snel aan te pakken.

Als ze een uitgebreide update willen van iedere vergadering, e-mail en telefoongesprek, maak dan notities van iedere actie die je doet en stuur ze naar je baas. Je baas denkt dan dat hij overal op zit en laat je vervolgens met rust.

"Door overdreven veel te communiceren met een micromanager of veeleisende baas, wordt hun drang om telkens om een update te vragen kleiner. Ondertussen bouw je het nodige vertrouwen op", aldus Taylor.


Je baas heeft de nare gewoonte om je te bellen op je vrije dag

Foto: Heino Kalis/Reuters

Je steekt vele uren in je werk en krijgt toestemming om een lang weekend vrij te nemen. Toch belt je baas je tijdens dat weekend. In dat geval kun je het beste direct je grenzen aangeven.

"Een machtswellustige baas kan last krijgen van verlatingsangst als jij de macht weghaalt", zegt Taylor. "Je kunt een veeleisende baas het beste geruststellen, net zoals je bij een peuter van twee zou doen - of je nu van plan bent om een dag weg te gaan, eerder naar huis gaat, laat op kantoor bent of een vakantie neemt."

Ben je binnenkort afwezig? Waarschuw je baas dan op tijd en leg hem uit dat alles onder controle is.


Je baas heeft favoriete werknemers

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

Dit zorgt ervoor dat je baas blind wordt voor jouw vaardigheden en jouw waarde voor het bedrijf. Dit soort bazen zien ook niet dat ze jou oneerlijk behandelen.

"Het maakt niet uit hoe hard je werkt of welke resultaten je haalt, ze worden op de een of andere manier tot iemand anders aangetrokken", zegt Taylor. "In dit geval is het zaak om goed gedrag te vertonen: prijs je afdeling of de mensen in andere afdelingen voor hun teamwork. Je geeft erkenning aan de mensen die het verdienen en laat zien welke impact dat heeft op mensen zoals jij."


Ze willen jouw standpunt niet horen

Foto: Business Insider

Koppige bazen zijn net zo alledaags als koffiezetautomaten. "Maar er is een dunne scheidslijn tussen de discussie aangaan en opstandig overkomen", zegt Taylor. Valt er wat te halen voor jouw baas, dan heb je de meeste kans dat hij zijn gedrag veranderd.

"Weersta de verleiding om telkens over dezelfde zaken ruzie te maken. Vind een compromis en verzamel bewijs voor jouw gezichtspunt als je het echt niet los kunt laten. Gooi niet alles in de strijd om een gevecht te winnen, want dan verlies je misschien de oorlog."


Je baas is verslaafd aan de spotlights

Foto: Simon Yeo/Flickr

Gebruikt je baas continu het woord 'ik' als het over succes gaat? Nodigt hij je niet uit voor vergaderingen zodat jij je eigen werk kunt presenteren? Dan kan het zo zijn dat hij je bewust buiten de spotlight houdt om er zelf in te kunnen blijven, waarschuwt Oliver.

"Territoriumdrift zit in het DNA van een slechte baas", zegt Taylor. "Ze nemen de credits voor jouw harde werken. Je beste optie is om daarboven te staan en de onderliggende oorzaak van het probleem te begrijpen."


De feedback die ze geven is niet relevant voor jou

Foto: VFS Digital Design/flickr

Heb je het gevoel dat je niks kunt met de feedback van je baas? Is het zo vaag dat het helemaal niet handig is? Je baas weet misschien niet wat hij tegen je moet zeggen, waardoor hij niet geschikt is voor de baan. Of hij wil je niks bruikbaars vertellen, zegt Oliver.

Het kan zijn dat je baas informatie achterhoudt om een voordeeltje te hebben. Deze persoon is geen teamspeler. "Het is aan jou om te bepalen of je carrière in het gedrang komt als je dit bij je baas aankaart. Of dat je toch door kunt groeien door feedback te vragen van andere seniors in het team", zegt Taylor.


Je baas roddelt

Wanneer je manager geruchten of roddels verspreidt over het team getuigt dat van weinig respect. En het is compleet onprofessioneel.

"Je verschrikkelijke baas wil jou er misschien in betrekken, maar je bent beter af wanneer je je diplomatiek buiten het gesprek houdt", zegt Taylor. "Je loopt anders de kans om zelf buitengesloten te worden als er nog meer geroddeld wordt."

Probeer het gesprek terug te brengen op iets dat werkgerelateerd is: "Hmm, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Maar nu ik toch je aandacht heb, ik heb goed nieuws over klant A, B en C."


Je baas plaagt of flirt

Foto: Andrew Burton / Getty Images

"Grapjes die over jouw rug gemaakt worden kunnen je van streek brengen. Slechte bazen zien dat niet", zegt Taylor. "Dankzij een gebrek aan emotionele intelligentie zien ze niet het verschil tussen humor en beledigen."

Net zo ongepast, of misschien nog wel erger, zijn bazen die een grens overgaan en met je flirten. "Het telt misschien niet als seksuele intimidatie (als dat wel zo is, trek aan de bel), maar de ongevraagde opmerkingen kunnen net zo goed ongemakkelijk zijn."

Als de opmerkingen vooral aardig zijn en ergens op slaan, top. Is het meer dan dat, dan is het tijd om gas terug te geven en diegene er privé op aan te spreken.


Je baas verandert continu van gedachten

Foto: Flickr/sunshine city

Klinkt dit herkenbaar? In de ochtend vertellen ze je iets en na de lunch moet het weer compleet anders zijn.

"Kies de optie waar je het meeste aan hebt en jaag dat na", schrijft Oliver. "Zorg dat je niet te afhankelijk van hem bent en vraag niet meer om toestemming. Vertel hem liever over je intenties. Als hij problemen heeft met een van jouw keuzes, laat hij je dat echt wel weten."

Taylor zegt dat wispelturige bazen een uitdaging zijn, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat elk project een valse start kent. "En dat kan de plannen van jouw team beïnvloeden, waardoor je nooit productief kunt zijn."

Maar, legt de expert uit: "Het is beter om redelijk te zijn en er niet direct in te vliegen. Stel doordachte vragen over het nieuwste idee, dan staat je baas sneller stil bij wat hij eigenlijk van je vraagt."


Je krijgt geen kans om te groeien

Foto: Reuters/Phil Noble

Er zijn weinig dingen demotiverender dan lange tijd achter elkaar hetzelfde werk doen, met dezelfde verantwoordelijkheden. Zeker wanneer je ambitieus bent.

Als je het gevoel hebt dat je niet gezien wordt, laat dan zien wat je waard bent en presenteert nieuwe ideeën aan je baas. Wees creatief. Als je baas het goed vindt, stel dan voor dat je een ander team helpt met jouw vaardigheden. Zo doe je toch meer kennis op.


Je baas is passief agressief of negeert je

Foto: Business Insider

Een van de meest frustrerende dingen aan een slechte baas is dat hij zelden met je communiceert. "De meeste werknemers krijgen liever direct kritiek van een manager dan dat ze een aardige manager hebben achter hun rug om praat", zegt Taylor.

Ze zijn simpelweg niet attent, dat is ook een probleem. "Als je baas de aandachtsspanne van een goudvis heeft, werkt dat niet motiverend. Het lijkt alsof je het allemaal voor jezelf doet. Kijk hoe anderen de aandacht van je manager krijgen."


Je baas heeft stemmingswisselingen

Foto: Thomson Reuters
"Niet iedereen is altijd even relaxt. Een slechte baas kan poeslief zijn in de ochtend en een uur later een enorme woede-uitbarsting hebben", zegt Taylor. "Het kan zijn dat je hier al snel op reageert en je eigen stemming erdoor laat beïnvloeden. Of je kunt de relaxte professional zijn die zich er weinig van aantrekt."
De oplossing? Rationeel denken. Zeg bijvoorbeeld: "Dat is waar, maar we hebben tot morgen om het project af te ronden. Dat is meer dan genoeg tijd." Realiseer je dat dit jojogedrag niets met jou te maken heeft.

Je baas bespreekt nooit de toekomst met jou

Foto: Flickr/Sustainable UMD

Voer je veel discussies en gesprekken met je manager, maar zelden over je toekomst? Een goede baas bespreekt regelmatig welke kansen er op de lange termijn voor jou binnen het bedrijf zijn.

"Ze kijken niet alleen hoe jij nu presteert", zegt Taylor. "Slimme bazen bespreken dit soort dingen op regelmatige basis, in plaats van dat ze overgaan tot paniekvoetbal als je een andere baan krijgt aangeboden."


Je vindt het steeds lastiger om 's morgens op te staan

Foto: Flickr / Orin Zebest

Als je iedere keer dat je je baas ziet een knoop in je maag krijgt, onderneem dan actie. Misschien heb je een verschrikkelijke baas.

"Het slechtste wat je kunt doen is niets", zegt Taylor. "Onderzoek eerst of de relatie te redden is door diplomatiek te zijn."


Je baas is makkelijk op zijn teentjes getrapt

Foto: Flickr/Raúl Hernández González

Niemand zou te maken mogen krijgen met een baas die out of control is. "Heb jij er wel mee te maken, dan is het goed om naar een andere baan op zoek te gaan", zegt Taylor.

Heeft je leidinggevende maar af en toe een dergelijke meltdown, dan kun je er wat aan doen.

Taylor stelt voor:

"Gebruik het acroniem CALM: Communiceer - vaker en op een plek die je baas fijn vindt; Anticipeer op problemen voordat ze erger worden en zorg voor een oplossing; Lach - gebruik humor om het voor je baas allemaal wat luchtiger te maken; Manage - stel grenzen en laat je baas zien wat jouw bijdrage is. Timing is belangrijk bij je emotionele baas."


Je baas is een egoïst

Denkt je baas écht dat de wereld om hem draait? "Sommige bazen beginnen direct over zichzelf te praten: wat ze mee hebben gemaakt, hun laatste score bij golf, een gesprek dat ze hebben gevoerd...", zegt Taylor. "Je komt sneller bij wat je wilt bespreken door te zeggen: 'Dat is interessant, dat doet me denken aan de taak die je me gisteren gaf'. Vervolgens blijf je praten totdat je je verhaal hebt gedaan."h


Je werk is nooit goed genoeg

Foto: Christopher Furlong/Getty Images

"Het is half negen en je inbox crasht al uit zijn voegen door alle opdrachten van je baas. Je kunt 24/7 werken en je baas is nog steeds ontevreden", schetst Taylor.

Je manager moet zich realiseren dat je niet alle tijd van de wereld hebt en niet alles tegelijk kunt doen. Als je er niks van zegt, blijft je baas dit doen.


Projecten worden ineens aan iemand anders gegeven

Foto: Flickr / Jason Eppink

"Je krijgt het project van het jaar op vrijdag, maar op maandag blijkt ineens dat John de leiding heeft gekregen. Het voelt alsof de tapijttegels onder je bureau zijn weggetrokken."

Je hebt recht op uitleg, zegt Taylor. Maar een ding kun je beter vermijden: "Waarom doet John mijn project?!". Tel even tot tien en toon even geen emoties.

Kaart dit aan in een één-op-één-gesprek. "Ik wil graag het maximale uit mezelf halen en keek echt uit naar het managen van dit project. Waarom zijn de plannen veranderd?"

"Je bent misschien niet de enige die last heeft van dit mismanagement, dus denk niet dat je buitengesloten wordt", zegt de expert. "Zie je een patroon, vraag dan om specifieke nieuwe projecten en peil de reacties voordat je een volgende stap zet."


Je baas wordt geleid door een irrationele angst

Foto: Mark van Seeters/flickr

Doet je baas alsof de wereld aan zijn einde komt? Die angst werkt al snel aanstekelijk in het hele kantoor en tast je concentratie aan.

"Probeer een baken van rationaliteit te zijn door de 'wat als' bij je baas neer te leggen. Laat met harde feiten zien dat het allemaal nog niet zo erg is", zegt Taylor.


Je baas zegt 'ja' tegen ongeveer alles

Foto: Eloïse L/Flickr

Je denkt misschien dat het een goed iets is als je baas makkelijk over te halen is. Wie wil er niet gewoon doen waar hij zin in heeft? Maar een baas die nooit tegengas geeft, is een baas die je carrière niet vooruit helpt.

Lastige managers zorgen misschien meer voor stress, maar ook voor betere prestaties. Goede bazen weten dat aardig en empathisch zijn niets te maken heeft met altijd 'ja' zeggen.

Als je denkt dat je baas met alles instemt, moet je jezelf motiveren om harder te werken en kritischer zijn in de besluitvorming.

LEES OOK: 8 tips om bij je baas in een goed blaadje te komen

MIS OOK NIET: Opvallend veel miljardairs volgden deze studie aan de universiteit