De hypotheekrente daalde lange tijd, maar sinds enkele weken is sprake van een golf van renteverhogingen, in navolging van de stijging van rentes op kapitaalmarkten. Maar verschillende geldverstrekkers gaan daar anders mee om.

Sommige geldverstrekkers reageren met de hypotheekrentetarieven acuut op marktrentes, anderen wachten even af als de rente op de kapitaalmarkt beweegt, blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van De Hypotheekshop.

De financiële intermediair keek over een wat langere periode naar reacties van banken op veranderingen in de kapitaalmarktrente. Hierbij is de rente op de 10-jarige Nederlandse staatslening een belangrijk ijkpunt voor hypotheekrentes.

Uit onderstaande tabel blijkt dat sommige banken binnen een week reageren als de kapitaalmarktrente verandert. Anderen komen pas na twee tot drie weken in actie.

(klik voor uitvergroting)

Volgens De Hypotheekshop is een belangrijke verklaring dat grootbanken, als ze zelf geld lenen, relatief veel bancaire obligaties uitgeven op de kapitaalmarkt. Die bankobligaties zijn doorgaans zeer gevoelig voor veranderingen van de rente op staatsleningen. Op die manier voelen banken het al vrij snel in hun financieringskosten als de kapitaalmarktrente verandert. Dat prijzen ze in bij hun hypotheektarieven.

In de tweede categorie zitten geldverstrekkers, waaronder een aantal verzekeraars, met een minder directe koppeling met de kapitaalmarkt. Dit komt doordat ze bijvoorbeeld hypotheekleningen financieren op andere manieren: met spaargeld, via premies of door pakketjes van oude hypotheken gebundeld aan beleggers te verkopen.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK: Dit doet de huizenprijs als de hypotheekrente verdubbelt