ABN Amro verlaagt de spaarrente voor vrij opneembare rekeningen vanaf april naar 0 procent, heeft de bank deze week verklaard. De bank belooft echter geen negatieve rente te rekenen voor tegoeden tot 100.000 euro.

Hiermee legt ABN Amro in feite een bodem onder de spaarmarkt. Want voor andere grootbanken wordt het lastig om wel geld te gaan vragen voor spaartegoeden van minder dan 100.000 euro. Rabobank en ING hebben nog geen harde beloftes gedaan over vermijding van negatieve rente voor kleinere spaarders.

Voorlopig ligt de grens voor particulieren nog bij 2,5 miljoen euro. Klanten die meer dan dat bedrag op de bank hebben staan, gaan daar 0,5 procent rente voor betalen. Ook is er dus een kans dat er al vanaf 1 ton een negatieve rente komt.

Wat kun je als spaarder doen om te voorkomen dat je voor het aanhouden van een spaartegoed bij de bank moet gaan betalen? Je kunt deze twee stappen zetten:

1) Spreid je spaargeld over verschillende banken

Als spaarder met meer dan een ton aan spaargeld kun je je spaarvermogen verspreiden over verschillende banken, zodat je per bank lager zit dan een ton.

Dit is een strategie die al wordt toegepast door spaarders met meer dan 100.000 euro op de bank die zeker willen weten dat hun geld volledig is gedekt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Volgens die regeling garandeert de Nederlandse staat tegoeden tot 1 ton per persoon per bank als een bank failliet gaat, een reële zorg voor veel klanten sinds de financiële crisis.

Mocht je als spaarder je geld willen spreiden, let dan op dat je je geld daadwerkelijk bij verschillende banken stalt, dat wil zeggen dat ze niet onder dezelfde bankvergunning moeten vallen.

2) Verplaats een deel van je spaargeld naar spaardeposito's

De negatieve rente gaat geldt voor spaarrekeningen met vrij opneembare tegoeden. Spaardeposito's, waarbij je je geld voor een bepaalde periode vastzet, hebben over het algemeen iets hogere rentetarieven.

Je kunt spaargeld bijvoorbeeld voor 3, 6 of 9 maanden vastzetten. Op het moment dat de basisrente negatief wordt, kan het goed zijn dat een spaardeposito met een looptijd van 6 maanden nog net een positieve rente heeft.

Op dit moment kun je voor een spaardeposito met een looptijd van drie maanden maximaal 0,20 procent rente verdienen, blijkt uit een inventarisering van SpaarInformatie.nl. Dat kan bij NIBC Direct en LeasePlan Bank. Bij LeasePlan kun je bij een spaardeposito van zes maanden 0,35 procent ontvangen, voor negen maanden 0,40 procent en voor een jaar 0,50 procent.

Bij grote banken ligt het moeilijker. Rabobank hanteert een bodemtarief van 0,01 procent voor alle spaardeposito's met een looptijd tot zes jaar. Bij ING is het momenteel niet mogelijk een spaardeposito te openen.

Lees meer over sparen: