Grootbank ABN AMRO volgt Triodos Bank, met een variabele spaarrente van 0 procent. En net als bij Van Lanschot moeten grote particuliere spaarders bij ABN een negatieve rente gaan betalen.

Particuliere spaarders krijgen bij ABN AMRO vanaf april geen rente meer over tegoeden op vrij opneembare rekeningen. Klanten die meer dan 2,5 miljoen euro op de bank hebben staan, gaan dan zelfs 0,5 procent rente betalen.

ABN AMRO is de eerste grote bank in Nederland die de spaarrente op nul zet. Bij kleinere banken als Van Lanschot en Triodos Bank kregen spaarders al geen rente meer op vrij opneembare rekeningen.

Banken worstelen wat ze aanmoeten met het doorberekenen van negatieve rentes op spaargeld. De ECB zet commerciële banken onder druk om geld te laten rollen met een boeterente op spaargeld.

Het idee is dat dit een extra stimulans geeft om geld niet op deposito’s te laten staan, maar te investeren in de economie. Alleen is het lastig voor banken om dit in de praktijk te brengen.

De ECB ziet graag dat banken als ‘doorgeefluik’ fungeren van het eigen rentebeleid, maar het is moeilijk uit te leggen aan klanten waarom een boeterente op spaargeld goed voor ze is. Voor de economie als geheel kan het gunstig zijn als de consumptie en investeringen toenemen, maar als individuele spaarder ligt die afweging natuurlijk heel anders.

In de praktijk ontstaat er een soort tweedeling op de Nederlandse spaarmarkt. Die ziet er als volgt uit.

Tot €100.000 geen negatieve rente voor kleinere spaarders

Uit onderzoek van de Volksbank onder 3.000 consumenten bleek afgelopen jaar dat een spaarrente onder nul “principieel onaanvaardbaar” is. “Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit”, stelde de bank. “Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont, en dit is door de Nederlandse banken jarenlang gestimuleerd.”

Rabobank en ING hebben nog geen harde belofte gedaan over de negatieve rente, als het om kleinere spaarders gaat. Maar gelet op de grens die ABN AMRO trekt - nul procent rente voor kleinere spaarders - wordt het lastig voor Rabobank en ING om voor kleinere spaarders wél een negatieve rente te rekenen. De kans op een fors verlies van klanten is dan immers groot.

Wel lijkt 100.000 euro een soort absolute ondergrens te worden. Dit valt af te leiden uit het feit dat ABN AMRO drie klassen hanteert: tegoeden tot 100.000 euro, spaarvermogen tussen de 100.000 euro en 2,5 miljoen euro en spaartegoeden boven de 2,5 miljoen euro.

Voorlopig hanteert ABN tot 2,5 miljoen euro een rente van nul procent. Maar alleen voor de klasse toe 100.000 euro doet de bank de belofte dat er geen negatieve rente komt.

Particuliere spaarders met een paar miljoen: wél negatieve spaarrente

In de praktijk is de huidige bovengrens voor de negatieve rente momenteel pakweg 2,5 miljoen euro. Boven dat niveau achten banken het geoorloofd om negatieve rentes te rekenen

Boven de 2,5 miljoen euro rekende Van Lanschot Bankiers bijvoorbeeld al negatieve rentes: tot 5 miljoen euro geldt een negatieve rente van 0,25 procent en daarboven wordt dit 0,5 procent negatief. ABN Amro voegt zich daar nu formeel bij.

LEES OOK: Negatieve rente: kan het nóg lager? Ja, want de trend is nog altijd neerwaarts