De chauffeur van het witte busje dat donderdag dood en verderf zaaide op de Ramblas in Barcelona, is mogelijk toch nog in leven en op de vlucht.

Dat zei de Spaanse politie vrijdagavond laat op een persconferentie over de twee dodelijke aanslagen in Barcelona en Cambrils.

De politie sprak eerder het vermoeden uit dat de chauffeur van het bestelbusje om het leven was gekomen tijdens de nieuwe terreurdaad in Cambrils. Maar het wordt steeds waarschijnlijker dat de jongen van 17 van wie eerst werd gedacht dat hij het busje had bestuurd, toch niet de bestuurder was.

“Het is nog steeds een mogelijkheid, maar anders dan enkele uren geleden verliest die theorie aan gewicht”, zei de politie tegen een regionaal tv-station. De 17-jarige jongen werd doodgeschoten bij een anti-terreuractie. Maar de politie denkt nu dat de 22-jarige Younes Abouyaaqoub de bestuurder was. Hij is nog op de vlucht. De politie heeft foto’s van hem verspreid.

Bij de aanslag met het busje op de Ramblas doodde de bestuurder veertien mensen en vielen meer dan honderd gewonden.

Veel grotere aanslag

Volgens de politie zit achter beide aanslagen dezelfde groep, van negen tot twaalf personen. Vijf van hen zijn om het leven gekomen na de aanslag in Cambrils. Vier anderen zijn inmiddels gearresteerd.

Zij zouden eigenlijk van plan zijn om een veel grotere aanslag te plegen, met explosieven. Dat meldt Rukmini Callimachi, verslaggever van de New York Times, op Twitter. Eén van de mannen die is opgepakt, werd gearresteerd na een explosie in een woning waar waarschijnlijk explosieven werden gemaakt. Die zouden bedoeld zijn voor de aanslag in Barcelona.

In eerste instantie was het idee om een vrachtwagen vol explosieven te laden. Maar omdat geen van de terroristen een rijbewijs had om een vrachtwagen te besturen, ontstond het idee om busjes te vullen met explosieven. Maar na de explosie in de woning, besloten de terroristen het zonder explosieven te doen.