We hoeven je het niet uit te leggen: bij een sollicitatie wil je een onvergetelijke indruk maken.

Maar helaas, je kunt je niet alleen achter geoefende antwoorden verschuilen. Ook je gedrag moet professionaliteit uitstralen.

Er zijn talloze kleine foutjes die je kunt maken waardoor je de baan alsnog niet krijgt.

Om erachter te komen wat je vooral wel en niet moet doen, deden we online onderzoek op sociaal forum Reddit. Uiteindelijk kwamen we tot deze zaken:


1. De manager een schuldgevoel geven

“Ga me alsjeblieft niet vertellen hoe hard je deze baan nodig hebt vanwege allerlei problemen. Dan zal ik je cv juist in de prullenbak gooien”, zegt een Reddit-gebruiker. Volgens deze manager zijn werknemers met veel ‘bagage’ uiteindelijk degenen die vaak problemen veroorzaken op de werkvloer.

Een andere Reddit-gebruiker sluit zich daarbij aan en vertelt dat ze ooit een sollicitant had die begon te huilen tijdens het gesprek. Beiden stellen dat het ongemakkelijk was, maar dat de sollicitant door deze actie geen kans maakte op de baan.

Een Reddit-gebruiker met het pseudoniem SoundBearier stelt het simpeler: "Dit is een bedrijf, niet het Rode Kruis."


2. Op latere leeftijd afstuderen zonder werkervaring op je cv

Reddit-gebruiker creaoiumm is advocaat en zegt dat hij moe wordt van sollicitatiebrieven van rechtenstudenten ouder dan 26 jaar, zonder werkervaring (zelfs niet babysitten!).

Volgens de advocaat zouden de cv's vol moeten staan met verschillende hobby's, werkervaring of reizen die de studenten hebben gemaakt. "Ik ben iemand die op zijn zestiende begon met werken. Ik kan niet ontkennen dat ik minder respect heb voor een twintigjarige die nog nooit heeft gewerkt."


3. Ouders die namens hun kind informatie vragen over een baan

3-having-your-parents-inquire-about-jobs-on-your-behalf

ScarinasVault (bemiddelaar tussen kandidaten en HR) zegt dat hij steeds vaker ouders ziet die vragen naar een baan namens hun kinderen. Of zelfs om hulp vragen bij het maken van het cv van het kind.

Hoewel de intentie goed is,  stelt de bemiddelaar: "Als je als kind niet de moeite doet om het zelf te vragen, gaan wij ook niet de moeite doen om je serieus te nemen."


4. Spelfouten maken in je sollicitatiebrief

Gibberish talk vertelt dat ze de brief weggooit zodra ze een spelfout ziet. "Natuurlijk maken we allemaal fouten, maar als je niet de tijd kunt nemen om kritisch naar zoiets belangrijks te kijken, dan hoef ik je niet", zegt de Reddit-gebruiker.


5. Liegen

5-lying

Volgens verschillende reageerders is liegen de grootste fout die kandidaten maken. Sommigen zeggen dat je echt niet honderd procent eerlijk hoeft te zijn, maar ze adviseren wel dat je zoveel mogelijk naar waarheid antwoord geeft.


6. Ongepaste socialmediaposts

I think things zegt dat wanneer iemand op social media racistische of 'idiote' plaatst ze die mensen niet eens uitnodigt voor het sollicitatiegesprek.

Zelfs als je niks geks op je socialmediaprofiel hebt staan, kun je het beste even overwegen om de boel toch naar privé om te zetten.


7. Te laat komen

Redditor -eDgAR- is altijd weer een beetje verbluft wanneer iemand te laat komt en vervolgens niet begrijpt waarom hij niet wordt aangenomen.

Aan de andere kant: heb je als sollicitant te maken met een baas die te laat is, dan moet je volgens SpoopsThePalindrome rekening houden met een bedrijf dat (of baas die) niet met tijd om kan gaan.


8. Geen gepaste kleding dragen

8-not-dressing-appropriately

Marginbuilder heeft al meteen iets tegen mensen die zich niet gepast kleden voor het sollicitatiegesprek. "Als je je al niet netjes kunt aankleden voor een sollicitatiegesprek, dan kun je het waarschijnlijk ook niet voor je werk."


9. Halverwege het gesprek bevriezen

9-freezing-up-mid-interview

Koeikan zegt een hekel te hebben aan mensen die halverwege het gesprek bevriezen. Hij zegt liever te hebben dat de kandidaat op dat moment een vraag stelt óf hardop over zijn antwoord nadenkt.

Voor de duidelijkheid: hij vindt het niet erg wanneer iemand de tijd neemt om een vraag te beantwoorden, zolang deze hem maar niet angstig aan gaat staan kijken. "Het maakt voor mij niet uit als je de vragen niet honderd procent goed beantwoordt. Ik vind het veel belangrijker om te zien hoe iemand met een probleem omgaat."


10. Overdrijven of referenties fingeren

Koeikan stelt ook dat je nooit moet overdrijven of referenties moet bedenken op je cv, omdat "iedereen met een beetje gevoel daar al binnen negentig seconden doorheen prikt".


11. Een ongepast e-mailadres hebben of gebruik maken van een oude service

11-using-an-inappropriate-email-address-or-old-email-service

Meerdere gebruikers geven aan dat je ouderwets of dom overkomt wanneer je e-mail adres ongepast is, of nog gebruikt maakt van oude diensten zoals Hotmail. Je kunt het beste kiezen voor een combinatie van je naam plus een Gmail-account: professioneel en up-to-date.


12. Over religie praten

TheWorldHatesPaul zegt dat een sollicitant meteen heeft afgedaan wanneer hij over religie begint in het gesprek.

Mocht je hebben gewerkt of vrijwilligerswerk hebben gedaan voor een religieuze instelling dan kun je dat best op je cv zetten, maar focus dan wel op de leiderschapskwaliteiten in plaats van het geloof. "Het laat zien dat je hard wil werken en ervaring hebt in wat dan ook", schrijft zombiepatches.


13. Je negatief uitlaten over vorige werkgevers

Redditor Alienthere zegt dat ze nooit iemand aanneemt die negatief praat over zijn vorige baas. Omdat "deze mensen vaak moeite hebben met autoriteit of omgaan met collega's".

Voorbeelden? "Mijn manager was incompetent", "Mijn baas had zo zijn favorieten op de werkvloer", "Mijn baas wilde me geen vrije dagen geven" of "Er was veel gedoe tussen de collega's."

Deze klachten klinken misschien niet heftig, maar het komt altijd neer op negatief praten over vorige werkgevers. De ultieme professionele faux pas.


14. Je sollicitatie sturen vanaf het e-mailadres van je werk

Musicalrapture zegt dat hij mensen die een sollicitatiebrief sturen met het e-mailadres van hun huidige werk, niet zo goed snapt. Het impliceert volgens hem dat ze de tijd van de baas gebruiken om sollicitaties te verzenden.


15. Je telefoon niet uitzetten

15-not-turning-your-phone-off

YaZakon zegt dat je altijd je telefoon moet uitzetten tijdens een sollicitatiegesprek - tenzij je te maken hebt met een leven- of doodsituatie (en mocht dat het geval zijn, dan kun je beter het gesprek op een ander moment plannen).

ConstableBlimeyChips voegt toe dat wanneer je echt gebeld moet kunnen worden (omdat je vrouw op het punt van bevallen staat), het handig is om te zorgen voor een normale ringtone. En laat de manager op tijd weten dat je mogelijk wordt gebeld tijdens het gesprek.


16. Een slechte adem of lichaamsgeur

16-bad-breath-or-body-odor

Je wilt niet de eerste indruk "wow, deze persoon ruikt vies" achterlaten.

FiatMortem stelt dat je het beste het zekere voor het onzeker kunt nemen: spuit niet teveel parfum op, neem kauwgom of mint mee en eet iets zonder een sterke geur.


17. Selfies nemen in de wachtruimte

Mocht je ruim op tijd aanwezig zijn voor je sollicitatiegesprek, gebruik die extra minuten dan niet voor Snapchat of Instagram in de lobby, schrijft angela bee.

Ze zegt dat met je telefoon spelen niet voor een goede eerste indruk zorgt. Kijk liever nog een keer naar je cv, praat even met de receptionist of wacht gewoon rustig.

Hier vind je meer tips voor je sollicitatiegesprek: