Een outfit uitkiezen voor je sollicitatiegesprek is misschien wel net zo moeilijk als het gesprek zelf: je moet de beste kant van jezelf laten zien, maar welke jurk of welk overhemd is daar nou het beste voor geschikt?

Daar komt bij dat je echt geen pak meer aan hoeft te doen voor de meeste sollicitatiegesprekken, waardoor er eigenlijk geen duidelijke dresscode meer is, zegt Marc Cenedella, CEO van het wervingsbureau Ladders.

Sterker nog: in pak aankomen op een gesprek terwijl de rest van het bedrijf gewoon een spijkerbroek draagt, zou je kansen weleens negatief kunnen beïnvloeden. Het suggereert dat je niet goed past bij de bedrijfscultuur.

“Een fout die veel mensen maken bij het uitkiezen van een outfit voor een sollicitatiegesprek, is dat ze verouderd advies op volgen of zich niet verdiepen in de bedrijfscultuur”, zegt Cenedella.

Volgens Cenedella is het een goed idee om contact op te nemen met een recruiter of degene met wie je contact hebt voor het sollicitatiegesprek, om een idee te krijgen van wat voor mensen er bij het bedrijf werken.

"Je kunt bijvoorbeeld vragen: als ik een pak aan zou doen, zou ik dan de toon vallen? Als je het antwoord 'helemaal niet' teruggemaild krijgt, dan weet je dat er van je verwacht wordt dat je je netjes kleedt."

Toch is het soms wat ingewikkelder dan dat. Daarom vind je hier een lijst van 17 kledingstukken die je in ieder geval niet aan moet doen naar je sollicitatiegesprek:


Alles dat gekreukt is of snel kreukt.

Foto: Your Best Digs/Flickr/Attribution

Hier is echt geen discussie over mogelijk: de avond voor je sollicitatiegesprek strijk je je kleding, of je er nou zin in hebt of niet.

"Zorg ervoor dat je kleding gladgestreken en schoon is en dat het jou in een goed daglicht zet", zegt Betsy Aimee, een digital content producer die over mode op de werkvloer schrijft. "Mensen oordelen al over je voordat je gaat zitten of een woord zegt."


Iets dat niet goed past of waar een vlek op zit.

Foto: Rick Wilking/Reuters

Die jurk die net een beetje te strak zit? De schoenen die vies zijn door die regenbui van laatst?

Doe ze niet aan. Kies liever het mooiste, schoonste kledingstuk uit dat je hebt, waarin je je ook nog eens zelfverzekerd voelt. Kies geen kleding waarin je je ongemakkelijk voelt of waarin je er niet representatief uitziet.


Lichte kleuren.

Foto: Arthur Edwards/Getty Images

Misschien staan lichte kleuren je geweldig, maar houd er rekening mee dat je tijdens de reis naar het sollicitatiegesprek iets op je kleding zou kunnen morsen. Op een wit overhemd zie je dat een stuk duidelijker dan op een donkere kleur.


Alles dat te trendy is.

Foto: Charles Sykes/Invision/AP

Tenzij je solliciteert voor een baan in de mode-industrie, kun je er het beste voor zorgen dat je outfit een beetje conservatief is.

Ga voor neutrale kleuren of aardetinten, draag simpele make-up en sieraden en kies kleding zonder uitbundige patronen. Een modeblad haal je er niet mee, maar je wil dat je zelfverzekerde houding en je prestaties opvallen bij je toekomstige baas. Niet je kleding.


Een spijkerbroek met een T-shirt.

Foto: Manu Fernandez/AP

Zelfs als je een sollicitatiegesprek hebt met Mark Zuckerberg, moet je echt geen spijkerbroek en t-shirt aandoen.

Tuurlijk, als je weet dat er soepel met kleding wordt omgegaan bij het bedrijf waar je solliciteert, moet je geen pak aandoen. Maar je moet er ook niet zo casual uitzien als alle andere medewerkers.

"Ga voor een middenweg", zegt Aimee. "Kies een look waarbij je niet te casual, maar ook niet te formeel gekleed bent."

Als je weet dat iedereen teenslippers draagt, doe dan bijvoorbeeld een donkere spijkerbroek met een nette blouse of net T-shirt aan.


Yogabroek of andere sportkleding.

Foto: Strelka Institute/Flickr/Attribution License

Ja, alle trendy kleding heeft tegenwoordig zo'n sportstreep, maar dat betekent niet dat je een joggingbroek aan kunt doen naar een sollicitatiegesprek. Sportkleding - of alles wat daarop lijkt - valt op de meeste kantoren nog steeds uit de toon. Ga bij een sollicitatiegesprek niet voor een sportieve look.


Heftige make-up of sieraden.

Foto: Rich Fury/Invision/AP

Houd ook je gezicht lekker simpel. Een sollicitatiegesprek is geen moment om paarse lippenstift op te doen of om een uur te besteden aan het krullen van je haar. Het belangrijkste is dat je er representatief uitziet, dat lukt het beste door je make-up simpel en naturel te houden en niet te veel accessoires te dragen.

Mannen kunnen bijvoorbeeld een mooi horloge en simpele manchetknopen dragen.


Uitbundige patronen of kleuren.

Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

Kies voor simpele, effen kleuren: donkerblauw, zwart, grijs of bruin.


Sandalen.

Foto: The Social Network / Columbia Pictures

Zelfs als sommige werknemers wel sandalen dragen, moet je ervoor kiezen om iets netters aan te doen. Kies liever voor dichte schoenen.


Een jolige of zwarte stropdas.

Foto: Business Insider

Donkerblauw, rood, grijs of een patroon met deze kleuren zijn de veilige opties, vinden experts. Zwarte stropdassen draag je alleen naar evenementen met de dresscode black tie.


Oordopjes.

Foto: Shutterstock

Stop je oordopjes in je tas, nog voordat je aanbelt bij het kantoor. Je toekomstige baas zal behoorlijk geïrriteerd zijn als je hem niet kunt horen als hij je verwelkomt, of als je verdiept bent in een podcast.


Zichtbaar ondergoed.

Foto: KGC-325/STAR MAX/IPx

Natuurlijk, je moet een onderbroek aan, maar het is niet nodig om daar ook maar iets van te laten zien.


Veel parfum.

Foto: David Moir/Reuters

Een beetje parfum kan best, maar je wil je toekomstige baas niet de adem benemen met een zwaar luchtje. Überhaupt mag geur het gesprek niet domineren. Kuch....


Voor mannen: een riem of schoenen die niet van leer zijn.

Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Dit is niet het moment om je allermooiste limited edition-sneakers aan te doen. Zelfs als je gaat solliciteren bij een techstartup waar iedereen hoodies draagt, is het een beter idee om leren schoenen of desnoods wat rustigere sneakers aan te doen met een leren riem.


Je mooiste neuspiercing.

Foto: Michael Probst/AP

Dit kunnen we niet genoeg benadrukken: kies een conservatieve look. Vrouwen kunnen het beter alleen bij oorbellen houden, en mannen kunnen beter al hun piercings thuislaten.


Gescheurde of lichte spijkerbroek.

Foto: MISSPAP/Pinterest

Iedereen draagt weleens een spijkerbroek, veel mensen ook naar hun werk, maar kies bij je sollicitatiegesprek een donkere broek. Als je een lichte broek of eentje met scheuren aandoet, zou dat weleens onprofessioneel over kunnen komen.


Iets waarin je je niet zelfverzekerd voelt .

Foto: Eye for Ebony/Unsplash

Als je ertegenop ziet om een pak aan te doen naar je sollicitatiegesprek, omdat het een bedrijf is waar werknemers meestal een pak dragen, is dat misschien een teken dat je niet helemaal bij het bedrijf past.

"Laat je persoonlijkheid een beetje doorschemeren met je kleding", zegt Aimee. "Als je een sollicitatiegesprek hebt en je voelt je niet goed in je kleding, dan is dat een teken dat jij en het bedrijf geen match zijn."

Lees meer: