Dat je gaatjes in je tanden krijgt van suiker is algemeen bekend, maar wist je ook dat je geheugen er slechter van kan worden?

Lang was het adagium voor wie gezond wilde eten: vermijd vet. Een onderzoek van drie wetenschappers van Harvard speelde daar een grote rol in: zij stelden dat er een verband was tussen vet en hart- en vaatziekten. Jarenlang waren diëten daardoor gericht op het verminderen van het eten van vet.

Maar uit een analyse van documenten uit de jaren 60 blijkt dat dat onderzoek niet helemaal objectief was. Amerikaanse voedingsproducenten, verzameld in de Sugar Research Foundation, betaalden de wetenschappers 6.500 dollar – dat staat tegenwoordig gelijk aan zo’n 45.000 euro. In ruil daarvoor moesten de onderzoekers de relatie tussen suiker en hartproblemen afzwakken en de schuld aan het vet geven.

Goed voor de verkopen, wisten de voedingsproducenten. En inderdaad: veel mensen stapten daarom over op zoete snacks. De gemiddelde Amerikaan eet 30 procent meer suiker dan dertig jaar geleden, stelt Obesity Society.

Inmiddels weten we dat het helemaal niet zo goed is om veel suiker te eten. Maar wat voor effect heeft suiker eigenlijk? Bekijk wat suiker doet met je brein en de rest van je lichaam in de onderstaande infographic: