Het kan soms even duren voordat je gewend bent aan je baas’ manier van communiceren.

Als hij zegt dat je idee ‘interessant’ is, zegt hij dan eigenlijk is dat het het domste is wat hij ooit heeft gehoord? Of moet hij er even over nadenken? Je kunt jezelf gek maken met dit soort dilemma’s.

Het begrijpen van de cryptische opmerkingen van je baas heeft veel te maken met de context van het gesprek en de relatie die je met hem hebt, zegt Michael Kerr, auteur van The Humor Advantage. Misschien moet je alles wat hij zegt letterlijk nemen, of misschien juist tussen de regels door lezen.

We vroegen Kerr en Lynn Taylor, schrijver van Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job, om wat vage opmerkingen te ontcijferen. Lees verder voor wat opheldering.


‘Ik vertrouw erop dat je de juiste beslissing neemt’

Foto: a2gemma / flickr

Het kan zijn dat je baas je autonomie en macht wil geven, "wat goede dingen zijn" volgens Kerr.

Aan de andere kant: het kan ook betekenen dat hij wil dat je zelfstandiger werkt en meer verantwoordelijkheid neemt voor je werk.


'Dit is hier niet het juiste moment voor'

Foto: Getty Images / Joe Raedle

Misschien is dit echt niet het juiste moment om je idee in actie om te zetten, vanwege financiële of logistieke redenen.

Maar, zegt Kerr, het kan ook zijn dat je baas eigenlijk zegt dat er nooit een goed moment gaat zijn voor dit idee. "Ik schuif het maar op de lange termijn, want ik heb geen zin om er over na te denken."

Het kan dus zijn dat je nog even wat werk in je idee moet stoppen om het goed aan je baas te kunnen verkopen.


'De zaken staan op een laag pitje'

Foto: Shutterstock

Oftewel, volgens een Psychology Today-artikel van Taylor: "Je krijgt geen opslag."


'Je weet hoeveel hier op het spel staat'

Foto: CREATISTA/Shutterstock

Het onderliggende gevoel hier? "Zet me niet voor paal." Je baas voelt waarschijnlijk druk van zijn managers, dus hij wil er zeker van zijn dat je de taak goed uitvoert.


'Zorg er gewoon voor dat dit weggaat'

Foto: Richard Drew/AP

Wederom is je baas waarschijnlijk gestrest door zijn eigen werk, zegt Kerr. Hij/zij wil zelf niet met het drama van de situatie omgaan.

Misschien is hij ook gefrustreerd over het feit dat je niet genoeg verantwoordelijkheid neemt voor je eigen keuzes en acties.


'Ik wil dat je een teamspeler bent'

Foto: Rena Schild/Shutterstock

Volgens Kerr is deze opmerking een kleine herinnering dat samenwerking belangrijk is. Misschien is je baas van het soort dat liever ziet dat iedereen goed samenwerkt dan dat een te gek idee wordt uitgevoerd.

Het kan ook betekenen dat "je je de afgelopen tijd je niet echt als een teamspeler hebt gedragen".


'Ik weet niet zeker of ik dat verkocht krijg'

Foto: Gary Ullah/Flickr

Waarschijnlijk gaat het hier over zijn/haar meerdere. Je leidinggevende is niet honderd procent overtuigd van je idee en is bang dat hij een flater slaat als hij het voor zijn leidinggevenden moet presenteren, aldus Kerr.


'Heb je genoeg draagkracht voor dit project?'

Foto: Robert Benner Sr./Flickr

Volgens Kerr is het goed mogelijk dat je baas zijn zorgen wil uiten over dat jij geen prioriteiten stelt. Specifieker: "Jij maakt hun prioriteit niet jouw prioriteit", en dat zou wel zo moeten zijn.

Het kan ook zijn dat je baas even checkt of je niet te veel op je bordje hebt.


'Niet slecht'

Foto: Flickr/Funk Dooby

Als je baas zegt dat je taak 'niet slecht' was, dan heb je waarschijnlijk nog wat te doen - aldus Taylor.

Volgens haar is het goed om te onthouden dat sommige bazen niet scheutig zijn met complimenten omdat ze niet willen dat je iets terug gaat verwachten, zoals een promotie of loonsverhoging. Neem het dus niet té persoonlijk.


'Ik had daar nog niet aan gedacht'

Foto: AP Photo

"Dit is ZEER positieve feedback. Je hebt iets wat briljant is ontdekt", schrijft Taylor in een e-mail.


'Je heb zulk goed werk geleverd bij X dat ik ...'

Foto: Hero Images/Getty Images

Je hebt zo veel indruk op je baas gemaakt dat hij genoeg vertrouwen heeft om je zwaardere taken te geven.

"Waarschijnlijk werk je binnenkort de klok rond", schrijft Taylor in Psychology Today.


'Waar zie jij jezelf over vijf jaar?'

Foto: Flickr/DVIDSHUB

Dit is typisch zo'n vraag die je tijdens een beoordelingsgesprek krijgt volgens Taylor. Het kan een paar dingen betekenen. Of je doet je werk goed en je baas wil weten: "Doen we wat we kunnen om jou vooruit te helpen in de carrière die je ambieert?"

Of, als je de laatste tijd wat negatieve feedback krijgt, wil je baas erachter komen of deze rol en dit bedrijf wel jouw ding is. In dat geval is het "een manier om erachter te komen of er een gat ontstaat tussen jou en het bedrijf".


'Vind jij het leuk om hier te werken?'

Foto: Flickr/sunshinecity

Of je baas wil oprecht weten of je gelukkig bent, of hij heeft van je collega's een en ander gehoord over je negatieve houding. Als je je werk echt niet leuk vindt, dan straal je dat misschien meer uit dan je denkt.

LEES OOK: Deze 13 zeer succesvolle mensen maakten pas na hun dertigste een carrièreswitch