Het kan wat tijd kosten om de communicatiestijl van je baas te doorgronden. Als die een idee ‘interessant’ noemt, wat bedoelt de leidinggevende dan? Het domste voorstel ooit? Of heeft je baas juist wat tijd nodig om het te verwerken?

Michael Kerr is een spreker op het gebied van zakelijke communicatie. Hij schreef het boek The Humor Advantage. Kerr stelt dat je een goed beeld moet hebben van de context waarin je werkt, en de relatie die jij met je baas hebt.

Afhankelijk daarvan kun je beter bepalen, of je uitspraken min of meer letterlijk moet nemen, of meer tussen de regels door moet luisteren.

We vroegen aan Kerr hoe we de signalen van onze baas kunnen leren ‘lezen’, en legden dezelfde vragen ook voor aan Lynn Taylor, een expert op het gebied van sociale relaties op het werk. Zij schreef het boek Tame Your Terrible Office Tyrant.


‘Ik vertrouw erop dat je de juiste beslissing neemt’

Foto: a2gemma/flickr

Enerzijds kan dit betekenen dat je leidinggevende je meer autonomie wil geven en je in staat wil stellen om meer te bereiken binnen het team of bedrijf. "Allemaal positief", voegt Kerr toe.

Maar kan het ook duiden op de hoop dat je meer zelfstandig werkt en beslissingen zelf neemt, in plaats van alles aan de baas voor te leggen.


'Dit komt qua timing even niet goed uit'

Foto: Getty Images/Joe Raedle

Het kan natuurlijk kloppen dat jouw idee specifiek nu niet uitkomt, vanwege financiële beperkingen of omdat er praktische bezwaren zijn. Maar wees je bewust van een andere mogelijkheid. Wellicht zul je je idee nooit ten uitvoer kunnen brengen en zegt je baas dit alleen om je niet meteen te beledigen.

Een derde optie en in zekere zin een middenweg: je leidinggevende is nu nog niet onder de indruk van je plan en wil op een ander tijdstip meer weten - als jij je huiswerk beter hebt gedaan.


'Het is nogal een slap jaar'

Foto: source shutterstock

Deze is vrij duidelijk, schrijft Taylor in een artikel voor Psychology Today: "Je krijgt dit jaar geen salarisverhoging."


'Je begrijpt zeker wel wat er op het spel staat'

Foto: CREATISTA/Shutterstock

Hier ligt sowieso een sentiment onder de oppervlakte, stelt Kerr. "Je baas probeert te zeggen: 'Zet me vooral niet voor gek'."

Waarschijnlijk voelt je leidinggevende zelf de druk van hogerop en dus wil deze dat je je stinkende best doen en zo tactisch mogelijk optreedt.


'Zorg gewoon dat dit wordt opgelost'

Foto: Richard Drew/AP

Dikke kans dat je baas stress voelt vanwege zijn of haar eigen verantwoordelijkheden en momenteel even geen mentale ruimte heeft om een oplossing aan te dragen voor een probleem dat jij signaleert.

Let wel: het kan ook een weinig verholen hint zijn dat de baas verlangt dat je meer initiatief toont in dergelijke situaties en zelf met oplossingen komt.


'Je moet je als een teamspeler opstellen'

Foto: Rena Schild/Shutterstock.com

Een niet-zo-subtiele hint dat een harmonieuze manier van samenwerken essentieel is. Het kan zijn dat je baas er meer veel waarde aan hecht dat iedereen in een team met elkaar overweg kan.

In het slechtste geval doelt je manager hier op een ander probleem, namelijk dat jij hebt laten zien niet altijd een teamspeler te zijn.

 


'Ik weet niet of ik dit verhaal hogerop kan verkopen'

Foto: source Gary Ullah/Flickr

'Hogerop' is uiteraard de baas van jouw baas. Je kunt dit het beste opvatten als een tweede kans om je plan bij te schaven, even te laten rusten en er later met een frisse blik op terug te komen.

Met een ander voorstel tegenover jouw baas overtuig je hem of haar de volgende keer misschien wél het risico te nemen naar de hogere managers te stappen.


'Niet slecht'

Foto: source Flickr / Funk Dooby

Uit het handboek van complimenten komt deze in elk geval niet. Dus je kunt er bij een opmerking als deze zeker van zijn dat je meer werk moet verzetten, totdat het naar wens is.

Maar volgens Taylor gebruiken sommige managers een understatement ook, omdat ze geen verwachtingen willen wekken omtrent opslag of een promotie. Dus vat het ook weer niet te persoonlijk op.


'Hé, daar had ik niet aan gedacht'

Foto: AP Photo

Dit is "enorm positief", zegt Taylor. "Het betekent dat je met een opmerkelijk inzicht bent gekomen."


'Je hebt dat zo goed gedaan dat ik...'

Foto: Hero Images/Getty Images

Kijk, nu komen we ergens. Bij een dergelijke opmerking kun je uitkijken naar meer uitdagende opdrachten en meer verantwoordelijkheden, schrijft Taylor in Psychology Today article.


'Waar wil je over vijf jaar staan?'

Foto: Flickr/DVIDSHUB

Dit is een lastige en een potentiële valkuil qua interpretatie.

Taylor: "Dit komt normaal gesproken ter sprake tijdens een functioneringsgesprek en het kan duiden dat je goed bezig bent en je baas wil weten: 'Doen we alles wat wij kunnen om jouw carrière te krijgen waar je die hebben wilt'. Anderzijds kan het ook best gaan over negatieve feedback en dat je baas zich afvraagt of de baan en het bedrijf wel bij jou passen."

Denk dus goed na - vóór een functioneringsgesprek - over je antwoord als deze vraag werkelijk komt. Maar probeer ook te begrijpen vanuit welk perspectief je manager je deze vraag zou kunnen stellen.


'Vind je het leuk om hier te werken?'

Foto: Flickr/sunshinecity

Oprecht even checken of je nog wel goed in je vel zit - dat kan zeker achter deze vraag steken. Kerr waarschuwt echter: "Het kan zijn dat hij of zij van collega's gehoord heeft over je negatieve houding. Dat je je werk niet meer leuk vindt, kan dit wel eens zichtbaarder zijn dan je vermoedt."