Hoe weet je of iemand tegen je liegt? Dat vragen mensen zich waarschijnlijk al af sinds de leugen werd ontdekt.

Onderzoek door Dr. Leanne ten Brinke, een forensisch psycholoog aan de Haas School of Business aan de Universiteit van Californië – Berkeley, zegt dat ons instinct om te weten wie liegt eigenlijk heel sterk is, maar dat onze gedachten ons soms in de steek laten.

Gelukkig zijn er tekenen waar je op kunt letten als je wilt weten of iemand liegt. Dit zijn de elf belangrijkste:


1. Mensen die liegen hebben de neiging om plotselinge hoofdbewegingen te maken.

Foto: MR. Nattanon Kanchak/Shutterstock

Als je iemand plotseling met z’n hoofd ziet draaien nadat je een directe vraagt hebt gesteld, dan kan het zijn dat diegene liegt. “Het hoofd wordt ingetrokken of teruggetrokken, gebogen of gekanteld of gekanteld naar de zijkant”, schrijft Glass.

Dit gebeurt meestal vlak voordat de persoon wordt geacht te reageren op de vraag.


2. Iemands ademhaling verandert

Foto: JRP Studio/Shutterstock

Als iemand liegt, kan het zijn dat-ie zwaarder gaat ademen, zegt Glass. "Dat is een reflex."

Als de ademhaling verandert, gaan de schouders omhoog, en de toon wordt lager. "In essentie zijn ze buiten adem omdat hun hartslag en bloeddruk stijgt. Je lichaam doet dat op het moment dat je spanning of stress voelt, en dat is vaak zo als je liegt."


3. Ze hebben de neiging om heel stil te gaan staan

Foto: Mike Focus/Shutterstock

Het is algemeen bekend dat mensen gaan friemelen als ze nerveus worden, maar Glass zegt dat je ook moet uitkijken voor mensen die helemaal niet bewegen."

"Dit kan een teken zijn van de primitieve neurologische vechtreflex – in plaats van de vluchtreflex. Het lichaam positioneert zich en is klaar voor een mogelijke confrontatie," aldus Glass. "Wanneer je spreekt en het gesprek verloopt rustig, dan is het normaal om subtiele, ontspannen en grotendeels onbewuste bewegingen te maken. Dus als je een rigide houding zonder beweging ziet, is het vaak een waarschuwing dat er iets niet klopt."


4. Ze herhalen woorden of zinsdelen

Foto: SpeedKingz/shutterstock

Dit gebeurt omdat ze jou en zichzelf proberen te overtuigen van iets. "Ze proberen de leugen in hun gedachten te valideren." Bijvoorbeeld door te zeggen: "Ik heb niet gedaan... ik heb het niet gedaan ..." en dat keer op keer te herhalen.

Herhaling is ook een manier om tijd te krijgen om gedachten te ordenen, voegt Glass eraan toe.


5. Ze geven te veel informatie

Foto: VFS Digital Design/Flickr
"Als iemand door blijft gaan en je te veel informatie geeft – informatie die niet wordt gevraagd en vol zit met details – is de kans heel groot dat hij of zij je de waarheid niet vertelt", schreef Glass. "Leugenaars praten vaak veel omdat ze hopen dat anderen hen geloven; het is schijnopenheid."

6. Ze raken hun mond aan of bedekken 'm

Foto: Charles Nadeau/flickr

"Een belangrijk teken dat iemand liegt is als iemand een hand over z'n mond legt als ze iets niet willen onderkennen of beantwoorden", zegt Glass.

"Als volwassenen hun handen over hun lippen leggen, betekent dit dat ze niet alles onthullen. Ze sluiten letterlijk de communicatie af."


7. Ze bedekken instinctief kwetsbare lichaamsdelen

Foto: Shutterstock/Image Point Fr
Zoals de keel, borst, hoofd of buik. "Ik heb dit vaak in de rechtszaal gezien toen ik als adviseur voor advocaten werkte."

8. Ze gaan met hun voeten schuivelen

Foto: Shutterstock

"Hier neemt het lichaam het over", zegt Glass. Schuifelende voeten vertellen je dat iemand ongemakkelijk en nerveus is. Het laat zien dat hij of zij de situatie wil verlaten; letterlijk weglopen.


9. Praten wordt moeilijker voor ze

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/flickr

"Als je een gefilmd verhoor bekijkt van een verdachte die schuldig is, zul je merken dat diegene steeds meer moeite krijgt met praten", schreef Glass. "Het zenuwstelsel vermindert de speekselstroom in tijden van stress, waardoor de slijmvliezen van de mond uitdrogen."

Andere tekenen om op te letten zijn onder andere plotseling lipbijten of samengeknepen lippen.


10. Ze staren zonder te knipperen

Foto: Mireya Acierto / Stringer / Getty Images

Wanneer mensen liegen, verbreken ze vaak het oogcontact, maar iemand die liegt kan ook juist het oogcontact behouden in een poging om je te manipuleren.

"Wanneer mensen de waarheid vertellen, zullen de meesten af en toe met hun ogen bewegen en kunnen ze soms wegkijken", zei Glass. "Mensen die liegen, daarentegen, zullen een koude, vaste blik gebruiken om te intimideren en te controleren."

Let ook op voor snel knipperen.


11. Ze wijzen vaak

Foto: Subharnab Majumdar/flickr

"Wanneer iemand die liegt vijandig of defensief wordt, probeert hij de rollen om te draaien", zegt Glass.

Als een leugenaar geconfronteerd wordt met een onwaarheid, kan hij agressieve gebaren gaan maken, zoals wijzen.

Vivian Giang en Jacquelyn Smith hebben bijgedragen aan een vorige versie van dit artikel.