Reizen is voor stewards en stewardessen een tweede natuur, niet gek als je soms wel meer dan tachtig uur per maand in de lucht doorbrengt.

Wie kun je dus beter vragen om reistips dan deze experts? We vroegen verschillende stewards en stewardessen om hun ultieme hack.

Hieronder vind je elf zaken die je reis makkelijker maken:


Beste plek in vliegtuig voor service

get-more-attentive-service-from-your-flight-attendants

“De meeste passagiers kiezen voor een stoel vóórin het vliegtuig, want zo kunnen ze als eerste het vliegtuig verlaten en hun maaltijdkeuze doorgeven. Cabinepersoneel weet als geen ander dat je juist beter af bent als je achterin het vliegtuig zit.”

"De reden is simpel: we proberen zoveel mogelijk vragen van mensen vóór in het vliegtuig te vermijden, omdat vervolgens de rest van de passagiers om hetzelfde item gaat vragen. En dat kan voor problemen zorgen, omdat vliegtuigen vaak niet genoeg extra wodka, oordopjes en tandenborstels hebben of de tijd om iedereen te helpen tijdens kortere vluchten."

"Voor passagiers die achterin het vliegtuig zitten, is het veel makkelijker om dat tweede mini-flesje wijn te krijgen."

Bron: Oyster


Strijk je kleding sneller

iron-your-clothes-faster

"Heb je haast en geen tijd om een strijkplank te regelen, gebruik dan je stijltang om je kleding te strijken", aldus een stewardess met dertig jaar ervaring.


Slaap altijd op schone lakens

always-sleep-in-clean-sheets

"Slaap niet in beddengoed dat geen vouwen in de stof heeft, iemand heeft dan al in het bed geslapen", zegt een stewardess met negentien jaar ervaring.


Houd je hotelkamer donker

keep-the-hotel-room-dark

Een stewardess met vijftien jaar ervaring legt uit: "Gebruik de clipjes aan een kleerhanger (die je in de hotelkamer vindt) om je gordijnen aan elkaar vast te maken zodat er geen licht door komt."


Bescherm je gehoor

avoid-doing-damage-to-your-hearing

"Probeer niet te vliegen als je een flinke verkoudheid hebt. Je verkoudheid kan ervoor zorgen dat je trommelvliezen beschadigen. Ik heb het zelf een keer meegemaakt, ik kon een week lang bijna niet horen en het deed onwijs veel pijn."

Bron: Quora


Zoek een plek zonder baby's in de buurt

avoid-being-seated-near-a-baby

"Ontsnappen aan een huilende baby is onmogelijk, maar er is wel een manier om niet direct naast een baby te hoeven zitten, simpelweg door een stoel te boeken ver van de scheidingswanden."

"Dit gedeelte is vaak de enige plek in het vliegtuig waar je veilig een wiegje neer kan zetten, daarom vind je op deze plek vaak ouders met kinderen onder de één jaar."

Bron: Oyster


Voorkom een jetlag

fight-jet-lag

"Wat bij mij altijd helpt is een slaapritueel. Stop een uur voor het slapengaan met het gebruik van elektronica, drink een kop thee en lees wat. Mocht ik dan na een uur nog niet kunnen slapen, dan sta ik op, ga ik wat anders doen en probeer het later nog eens."

Bron: Quora


Neem minder spullen mee

pack-lighter

"Bel voordat je op reis gaat even naar je hotel en vraag of ze een wasmachine en droger beschikbaar hebben. Mocht dat het geval zijn, neem dan wat wasmiddel in een plastic zakje mee. Hierdoor hoef je al vrij snel twee outfits minder mee te nemen, afhankelijk van hoelang je weg gaat", aldus een stewardess met een jaar ervaring.


Snel langs de douane

get-through-customs-in-a-jiff

"Meld je aan voor Global Entry als je regelmatig van of naar de VS vliegt, het scheelt je onwijs veel tijd bij de douane. Het kost wat, maar dan heb je ook wat", weet een anonieme steward.


Bespaar ruimte in je koffer

save-space-in-your-suitcase

"Mijn favoriete traveltip is het oprollen van kleding. Ik ben vaak een aantal dagen van huis, soms zelfs weken, en bespaar dan veel ruimte in mijn koffer door mijn kleding op te rollen, in plaats van te vouwen", vertelt een stewardess met een jaar ervaring.


Mis nooit de gratis maaltijd

never-miss-out-onfree-breakfast

"Weet je in een hotel op voorhand al dat je het ontbijt moet missen omdat je al weg moet voordat het begint, of omdat je pas wakker wordt ná het ontbijt? Vraag even bij de receptie of ze iets van een snack of lunch kunnen aanbieden. Meestal krijg je dan een tasje met een stuk fruit, een flesje water en een stukje cake. Dat heeft mijn honger al regelmatig gestild", aldus een stewardess met een jaar ervaring.