COLUMN – Een paar jaar geleden kwam ik deze passage tegen in een essay van Tim Kreider in de New York Times.

“And I’ll probably still be evading the same truth I’m evading now: that the life I ended up with, much as I complain about it, was pretty much the one I chose. And my dissatisfactions with it are really with my own character, with my hesitation and timidity.”

Het zet je aan het denken, niet?

Ik kopieerde het en bewaarde het in mijn e-mail als concept, als een herinnering dat ik de controle moet nemen over mijn eigen leven. Over mijn eigen keuzes. Ik moet begrijpen dat wat ik nu heb, hetgeen is waar ik voor heb gekozen. Wat ik in de toekomst krijg, is een gevolg van de dingen die ik kies.

Gedurende de tijd stroomde mijn concepten-box vol met herinneringen. Ik bleef maar vragen tegenkomen. Of beter: levensvragen. Vragen waarvan intelligente mensen zeggen dat je ze jezelf moet stellen om erachter te komen wat je wilt in het leven. Hoe jij je leven beter kunt leiden en wat je doelen zijn.

Levensvragen over de moeilijke zaken van het leven als volwassene: carrière, relaties, geld, gezondheid, geluk.

Hieronder vind je de vragen die ik heb opgeslagen. De vragen die ik mezelf nog wil stellen, maar waar ik nog niet aan toe ben gekomen. Ik hoop dat ze je kunnen helpen, of - op zijn minst - ervoor zorgen dat ik er nu zelf eens voor ga zitten.


Wat wil ik, dat ik eigenlijk al heb? Wat vind ik gewoon leuk? En wat wil ik écht graag?

via de New Yorkse psychotherapeut Katherine Schafler, in een artikel op Thrive Global.

Schafler schreef over de 'ambitie-val': de neiging om alles te krijgen wat we maar willen, om onszelf ongelukkig te maken.

"Hoe meer zelfbewust je bent, hoe makkelijker het voor je is om onderscheid te maken tussen wat je leuk vindt en wat je wilt bereiken", schrijft ze. "Maar hoe maken we dat onderscheid? Als mensen zijn we gewend om zoveel méér te willen dan de 'standaard'. Meer eten, meer geld, meer vrienden, meer seks, meer spullen, meer tijd, meer aandacht. Dus hoe zorgen we ervoor dat we minder willen?"

Het begint met de vraag hierboven.


Als je een magische pil zou hebben waarmee je het leven van je dromen zou kunnen leiden, hoe zou je leven er dan uitzien?

via Ramit Sethi in een artikel op GrowthLab.

We zeggen allemaal dat we 'meer' willen, schrijf Sethi. Toch weten maar een paar van ons hoe 'meer' eruit ziet. Om het te krijgen moet je het eerst definiëren. Om het antwoord op deze vraag te vinden, kun beter wat specifieker nadenken. Sethi schrijft:

Als je wakker wordt, wat zou je schema dan zijn? Op welk tijdstip word je wakker? Hoe ziet je huis eruit? (Onthoud: dit is een magische pil. Je leven kan er op alle mogelijke manieren uitzien. Wees creatief!)

Wat voor werk doe je? Wat zou je na je werk doen? Op welke manier kom je thuis? Moet je eigenlijk wel naar een kantoor?

Hoeveel geld zou je verdienen? Wat zou je MEER doen en wat zou je MINDER doen? Wat zou je met dat geld doen als ultieme extravaganza?


Over een jaar, over twee jaar, over vijf jaar... wat wil ik op dat moment dat ik vandaag had geleerd?

via Drew Houston van Dropbox in een artikel op Business Insider.

Het is slim om 'systematisch' na te denken over leren, vertelde Houston aan Business Insider US in de podcast Success! How I Did It.

Hij zegt:

"Of het nu de basisbeginselen zijn van het ondernemerschap of zaken als spreken in het openbaar, meer inspirerend zijn of een betere leider: in al deze dingen kun je beter worden door te oefenen. Je moet de lat hoog leggen bij wat je graag wilt doen, maar je moet ook geduldig zijn."

"Het is als het leren bespelen van een instrument. Je wordt niet plots een fantastische spreker, of binnen een paar dagen, maar over vijf jaar... Je zult echt versteld staan van hoe veel beter je kunt worden."


'Welke rollen vind je fantastisch en vervul je graag in je leven?' en 'Wat is té serieus om er grapjes over te maken?'

via een psychologische studie die wordt aangehaald in een stuk uit de The New York Times.

Deze twee vragen komen uit een studie waarin 36 vragen werden behandeld die je aan iedereen kunt stellen, om verliefd op diegene te worden.

Om de een of andere reden arceerde ik deze bovenstaande vragen als goede om aan een partner te stellen. Niet per se om verliefd te worden, maar op zijn minst om de ander beter te begrijpen.

LEES OOK: Ik probeerde een week lang perfect te eten, sporten, slapen en geld uit te geven - en ontdekte dat ik mijn doelen verkeer stel