• Ruim de helft van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) maakt zich zorgen over de hoge werkdruk en de gevolgen daarvan, zo blijkt uit de BedrijvenMonitor van verzekeraar Interpolis.
  • Een derde van de mkb’ers wil meer freelancers inhuren om de werkdruk te verlichten.
  • Volgens René Voets van Interpolis is dit echter geen structurele oplossing. Hij deelt hoe je als ondernemer vaste werknemers kunt behouden.
  • Lees ook: Hoge stroomprijs zet Europese ondernemers op achterstand in concurrentie met de VS, China en India

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kampen met hoge werkdruk en hebben moeite om gekwalificeerd personeel te behouden en te werven, blijkt uit de maandelijkse BedrijvenMonitor van verzekeraar Interpolis.

De hoge werkdruk eist zijn tol bij werknemers en ondernemers zien het inhuren van freelancers als één van de oplossingen.

Door de aanhoudende personeelskrapte blijft het behouden en werven van goed personeel de grootste zorg (71 procent) binnen het mkb.

Daarnaast maakt iets meer dan de helft van de mkb’ers zich zorgen over de werkdruk (54 procent) en het gemotiveerd houden van personeel (56 procent). Bijna een derde (31 procent) van de mkb’ers geeft aan meer freelancers in te willen huren om deze problemen te verlichten.

'Zo behoud en motiveer je werknemers in mkb'

Volgens René Voets, directeur bedrijven bij Interpolis, is er niet één ultieme oplossing voor het werven, behouden en motiveren van (goede) medewerkers.

"Bespreek met elkaar zaken als werkdruk, werk-privébalans en rustmomenten", raadt hij aan in een persverklaring. "Plan vooruit zodat je pieken verder van tevoren ziet aankomen en kunt managen. Wees daarnaast creatief in de manieren waarop je je medewerkers kunt ondersteunen en motiveren. Denk bijvoorbeeld aan inzet van ondersteunende technieken als AI, het invoeren van flexibele werkuren en werkplekken of het bieden van relevante opleidingsmogelijkheden. Dit is zeker in tijden van personeelstekort belangrijk voor het behoud van je personeel."

Freelancers kunnen een onderneming uit de brand helpen, maar zijn geen structurele oplossing, volgens Voets. "Hoewel freelancers zeker kunnen helpen bij het verlichten van de werkdruk en goed werk leveren, zijn ze geen duurzame oplossing voor het echte probleem. Je kunt niet altijd de juiste freelancer vinden, ze moeten vaak ingewerkt worden en vertrekken na een bepaalde periode weer. Daarmee los je je personeelsprobleem niet op."

LEES OOK: Structurele krapte op arbeidsmarkt van half miljoen banen in tech en zorg