De overheid, de regio en woningcorporaties gaan samen extra geld uittrekken voor de versterking van bijna 1.600 huizen in Groningen. Het gaat deels om huizen die onlangs officieel als ‘veilig’ zijn bestempeld, maar waarvan eerder aanpassingen zijn beloofd. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) hoopt na de zomer met een bedrag te kunnen komen.

“Als we dit samen doen, moet het te dragen zijn”, aldus de bewindsman na afloop van een speciaal ingelaste ministerraad. Hij benadrukte dat versterkingen bij ongeveer de helft van de woningen echt niet meer nodig zijn, maar de bewoners krijgen wel allemaal de gelegenheid hun pand te versterken. “Daar gaan we voor zorgen, dat gaan we regelen.”

Het kabinet zal het leeuwendeel van de rekening betalen. Maar samen met de andere partijen wordt wel gekeken of er mogelijkheden zijn om de kosten voor de schatkist te drukken. Bijvoorbeeld door versterkingsmaatregelen mee te nemen in bestaande investeringsplannen van woningcorporaties.

Omdat een flink deel van de 1.588 woningen als veilig geldt, draait het gasbedrijf NAM niet op voor alle kosten. De NAM betaalt wel versterkingen van bij elkaar zo’n 7.000 andere gebouwen en huizen die wel onveilig zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de regio. De 1.500 dringendste gevallen worden met voorrang aangepakt, beloofde Wiebes.

Oplopende staatsschuld

Van de kosten die de NAM maakt voor de versterking, neemt de overheid overigens indirect bijna driekwart voor zijn rekening. Van de winst vloeit immers ook een kleine driekwart in de schatkist. Eerder werd al bekend dat het kabinet de kosten wil opvangen door de staatsschuld te laten oplopen.

Maar of dat ook geldt voor de meerkosten die ontstaan door de aanpak van huizen die eigenlijk veilig zijn, is nog onduidelijk. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) gaf daarover nog geen uitsluitsel. Hij zei dat pas op Prinsjesdag bekend wordt of ook daarvoor de staatsschuld mag oplopen. Het alternatief is bezuinigen op de rijksbegroting.

Hoekstra zei wat betreft de financiële consequenties zorgvuldigheid te verkiezen boven snelheid. Bovendien wil hij een en ander eerst met de Tweede Kamer bespreken.

Deal met Exxon en Shell kost staat € 1, 7 miljard

Het akkoord dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat vorige week sloot met Shell en ExxonMobil over de stopzetting van de gaswinning in Groningen, kost de schatkist per saldo 1,7 miljard euro, schrijft de bewindsman dinsdag aan de Tweede Kamer.

Wiebes kwam met de oliemaatschappijen, die samen eigenaar zijn van gasbedrijf NAM, onder meer een nieuwe verdeling van de opbrengsten uit de gaswinning overeen. Dat was volgens de minister nodig omdat de twee bedrijven anders geld zouden moeten gaan toeleggen op de gaswinning, aangezien die de komende jaren snel wordt afgebouwd en uiterlijk in 2030 helemaal stopt.

Netto blijft een tegenvaller over van een kleine 1,7 miljard euro, uitgesmeerd over de jaren 2018 tot en met 2022. Daar staat onder meer tegenover dat de oliemaatschappijen geen claim indienen voor het gas dat in de grond achterblijft. Daarbij gaat het om 450 miljard kuub met een huidige marktwaarde van ongeveer 70 miljard euro.

LEES OOK: Shell en Exxon laten € 70 miljard schieten, als gaskraan Groningen dichtgaat – maar ze dienen geen claim in