Premier Mark Rutte biedt zijn excuses aan voor de verkiezingsbeloftes die hij deze kabinetsperiode niet heeft kunnen waarmaken. “Duizend euro voor werkend Nederland, niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en geen geld meer naar de Grieken. Laat ik daar volstrekt helder over zijn: ik zeg daar sorry voor.”

Dat zegt de bewindsman zaterdag in een interview met De Telegraaf.

De premier baalt vooral van het feit dat hij zich niet heeft gehouden aan zijn belofte van duizend euro voor elke werkende Nederlander. “Ik stond simpelweg voor de keuze: ga ik die belofte ongeacht de politieke en economische realiteit toch gestand doen? Dan zou ik voor Nederland risico’s hebben gelopen.”

Tijdens de campagne voor de verkiezingen in 2012 wilde de VVD iedereen die werkt via de arbeidskorting 1.000 euro belastingverlaging geven. “Op deze manier hebben mensen weer echt iets te kiezen: van het geld dat ze verdienen houden ze meer over om zelf te besteden. Dat is goed voor de economie”, aldus Rutte destijds.

De premier zegt de les te hebben getrokken dat een politicus beloftes kan doen over de doelen die hij wil halen, maar beter niet over de manier waarop die bereikt kunnen worden.

Kritiek op Rutte

PVV-leider Geert Wilders noemde Rutte vorig jaar "één van de grootste leugenaars die Nederland ooit gekend heeft" vanwege de gebroken verkiezingsbeloftes. "De man die zei geen geld naar de Grieken, 1.000 euro voor alle Nederlanders, geen belastingverhoging. Hij heeft alle beloftes gebroken." Volgens hem is de premier en VVD-leider "politiek eigenlijk al dood'' en gelooft niemand hem nog.

Ook CDA-leider Sybrand Buma toonde zich in het verleden kritisch. Oproepen van de premier aan partijen om zich verantwoordelijk te gedragen, zijn "heel apart'', zei Buma in 2015. "De premier was zelf de man die voor de verkiezingen zei dat iedereen er 1000 euro bij krijgt, om vervolgens de belastingen te verhogen."

Tevreden over coalitie

In het interview met De Telegraaf toont de VVD-leider zich tevreden over de samenwerking met coalitiegenoot PvdA, al noemt hij de sociaal-democraten ook "niet de logische coalitiepartner".

Over Geert Wilders is Rutte uiterst kritisch. Zolang de PVV-leider zijn uitspraken over minder Marokkanen in Nederland niet terugneemt "is het überhaupt onmogelijk om ooit in een kabinet samen te werken, maar ook al zou hij die uitspraak terugnemen, dan nog verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen samenwerking", aldus de premier.

Rutte, die vrijdag door het partijbestuur officieel werd voorgedragen als lijsttrekker van de VVD, hoopt na de verkiezingen in maart in het Torentje te mogen blijven.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl