De Zwitserse centrale bank (SNB) laat zijn doelstelling voor de waarde van de Zwitserse frank los.

Dat maakte de bank donderdag bekend.

De SNB streefde er sinds de Europese schuldencrisis van 2012 naar de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden. Daarmee wilde de bank voorkomen dat de Zwitserse concurrentiepositie zou worden ondermijnd door een al te sterke stijging van de munt.

De bank wees bij zijn besluit op de waarde van de dollar, die de afgelopen maanden ten opzichte van zowel de euro als de frank fors is gestegen. Een vast doel ten opzichte van de euro is daardoor niet langer verantwoord, aldus de SNB. In een poging de stijging van de frank te beperken werd tegelijkertijd de rente in Zwitserland stevig verlaagd.

Na de bekendmaking van het besluit schoot de waarde van de frank desondanks omhoog. Na een piek van 0,85 frank per euro stond de koers rond 11.10 uur op 1,05 frank.

ING-econoom Julien Manceaux sprak van een verrassend besluit. De negatieve rente in het land, waardoor het geld kost om deposito's in franks aan te houden, zal volgens hem echter voorkomen dat de frank teveel aantrekkingskracht als veilige haven voor beleggers krijgt. De schade voor de Zwitserse economie kan daardoor beperkt blijven, stelde hij.

Euro zakt weg

De euro zakte in de ochtendhandel tot een dieptepunt van 1,1575 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds eind 2003. Rond het middaguur herstelde de koers enigszins, tot 1,1675 dollar. Daarmee is de Europese munt voor het eerst sinds eind 2005 minder dan 1,17 dollar waard.

De verdere daling van de euro hangt samen met het groene licht dat de Europese Centrale Bank (ECB) woensdag kreeg van een adviseur van het Europees Hof van Justitie. Die stelde dat de ECB het recht heeft om staatsobligaties van eurolanden op te kopen.

Geldkraan ECB

Daarmee lijken nieuwe maatregelen van de ECB in de strijd tegen de lage inflatie opnieuw een stap dichterbij te zijn gekomen. Alom wordt verwacht dat de ECB op 22 januari zal besluiten staatsleningen van eurolanden op te gaan kopen, in een poging de inflatie in de eurozone te stimuleren.

De euro werd begin 1999 geïntroduceerd op een koers van 1,1747 dollar, om vervolgens in oktober 2000 het historische dieptepunt van 0,82 dollar per euro te bereiken. De hoogste waarde ooit werd op 15 juli 2008 genoteerd. De euro was op dat moment 1,6038 dollar waard. De afgelopen drie jaar bewoog de koers tussen 1,20 en 1,40 dollar.

De zwakkere euro kan de economische groei in de eurolanden vooruithelpen, doordat de goedkopere munt hun producten aantrekkelijker maakt op markten waar in andere valuta's wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, waardoor de zeer lage inflatie enigszins kan worden opgevoerd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl