Het in Zwitserland gevestigde moederbedrijf van de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat zei economisch bestuurder Silvia Thalmann-Gut van het Zwitserse kanton Zug waar dat bedrijf is gevestigd.

Volgens haar zijn de lokale autoriteiten dinsdag ingelicht over het besluit om uitstel van betaling aan te vragen, waardoor een faillissement erg waarschijnlijk is.

Eerder op de dag meldde dat bedrijf, dat ook Nord Stream 2 heet, al dat de contracten met zijn werknemers zijn opgezegd als gevolg van Amerikaanse sancties. Daardoor verloren meer dan honderd mensen hun baan.

Vorige week besloot Duitsland vanwege de Russische oorlogsdreiging in Oekraïne dat het proces voor het verkrijgen van een vergunning voor Nord Stream 2 voorlopig wordt stilgelegd. De pijpleiding, waarmee gas rechtstreeks van Rusland naar Duitsland kan worden vervoerd, is klaar maar kan zonder die goedkeuring niet in gebruik worden genomen.

Omstreden gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland

Het project is al langer omstreden. Met name de Verenigde Staten zien de verbinding als een mogelijkheid voor Rusland om zijn druk op Europa op te voeren.

Het Zwitserse bedrijf is eigendom van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Daardoor is Gazprom ook de eigenaar van de pijpleiding Nord Stream 2. Het bedrijf verwees eerder op de dag specifiek naar de Amerikaanse sancties als reden voor het opzeggen van de contracten met het personeel.

In het kanton Zug zijn meer Russische bedrijven gevestigd en Thalmann-Gut denkt dat er nog meer van hen in financiële problemen kunnen komen door de harde westerse sancties tegen Moskou.

LEES OOK: Duitsland gaat dit jaar €100 miljard in eigen leger investeren – Ollongren wil niet zeggen of Nederland aan de NAVO-norm gaat voldoen met defensiebudget