• Zwitserland heeft in augustus een recordhoeveelheid Russisch goud ingevoerd.
  • Dat duidt er mogelijk op dat beleggers Russisch goud willen laten omsmelten in Zwitserland, om het vervolgens door te verkopen.
  • De Europese Unie, de Verenigde Staten en Zwitserland hebben in augustus sancties gelegd op de export van Russisch goud.
  • Lees ook: Goudprijs blinkt niet, ondanks hoge inflatie

De Zwitserse import van Russisch goud bereikte vorige maand het hoogste niveau in meer dan twee jaar. Het lijkt erop dat beleggers Zwitserland massaal willen gebruiken als draaischijf voor het doorverkopen van goud van Russische afkomst.

Volgens Zwitserse douanegegevens is in augustus ongeveer 5,7 ton ongemunt goud uit Rusland ter waarde van ruim 320 miljoen euro het land ingekomen, de grootste import in één maand sinds april 2020. Het goud was afkomstig uit Rusland, maar werd geraffineerd in het Verenigd Koninkrijk.

De stijging van de invoer wijst er mogelijk op dat investeerders die Russische goudstaven bezitten, hun edelmetaal willen laten omsmelten in Zwitserland om het vervolgens door te verkopen.

Rusland is na China de grootste goudproducent ter wereld, maar de productie heeft geleden vanwege de oorlog in Moskou in Oekraïne.

De Europese Unie, de Verenigde Staten en Zwitserland hebben sancties gelegd op export van Russisch goud, hoewel staven die het land vóór 4 augustus hebben verlaten niet onder het verbod vallen.

China voert nog wel Russisch goud, zij het op een aanzienlijk lager niveau dan in voorgaande maanden. In augustus heeft Peking 0,3 ton Russisch goud geïmporteerd.

Lees ook: Goudprijs blinkt niet, ondanks hoge inflatie