Greta Thunberg kwam met de boot naar New York met een duidelijk doel. En daar horen stevige woorden bij, geen diplomatiek taalgebruik.

De zichtbaar boze en emotionele Zweedse tiener heeft maandag op de VN-klimaattop in New York de wereldleiders berispt. Ze beschuldigde hen van het verraden van haar generatie door de uitstoot van broeikasgassen niet aan te pakken.

“Hoe durven jullie?”, zei het wereldwijde gezicht van de groeiende jeugdbeweging tegen het gebrek aan actie voor het klimaat. Thunberg zei bij de opening van de top met trillende stem maar met stevige woorden dat de generaties die het meest hebben vervuild, haar en haar generatie met de extreme gevolgen van de klimaatverandering hebben belast.

“Dit is allemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou aan de andere kant van de oceaan weer naar school moeten gaan”, zei de 16-jarige, die een jaar vrij nam van haar opleiding. “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.”

Bekijk de speech van Great Thunberg hieronder terug:

VN-baas Guterres: 'De natuur is boos'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, die de top bijeengeroepen heeft, had de regeringen gezegd dat zij met actieplannen moeten komen om in aanmerking te komen om te spreken op de top. De top heeft als doel een impuls te geven aan het akkoord van Parijs uit 2015, waarin is afgesproken de opwarming van de aarde tegen te gaan.

"De natuur is boos. En we houden onszelf voor de gek als we denken dat we de natuur voor de gek kunnen houden, want de natuur slaat altijd terug en over de hele wereld slaat de natuur terug met woede", zei Guterres.

"Alles kost geld, maar het duurste is niets doen. Het duurst is het subsidiëren van een uitstervende fossiele brandstoffenindustrie, het bouwen van steeds meer kolencentrales en het ontkennen van wat gewoonweg vanzelfsprekend is: dat we ons in een diep klimaatgat bevinden en om eruit te komen moeten we eerst stoppen met graven," zei hij.

Wereldleiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron en de Indiase premier Narendra Modi spreken de eendaagse bijeenkomst toe, evenals bedrijven die zich inzetten voor de bevordering van duurzame energie.

Zelfs Trump laat zich eventjes zien

De Amerikaanse president Donald Trump liet maandag kort en ongepland zijn gezicht zien op de klimaattop. De verwachting was dat hij helemaal niet zou komen.

De Amerikaanse president, die herhaaldelijk zijn twijfels heeft geuit over de wetenschappelijke overtuiging dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door de mens, zou maandag in New York een conferentie over godsdienstvrijheid bijwonen. Hij kwam echter eerst langs op de klimaattop, waar hij slechts enkele minuten doorbracht.

Hij zei tijdens zijn korte aanwezigheid wel dat hij een Nobelprijs verdient: "Ik zou voor veel dingen de Nobelprijs voor de Vrede kunnen winnen als ze het op een eerlijke manier uitreiken", zei Trump. "Maar dat doen ze niet."

Concrete redenen waarom hij de prijs zou moeten krijgen, gaf hij maandag niet. Het is niet voor het eerst dat Trump zegt recht te hebben op de onderscheiding.

Zijn voorganger Barack Obama kreeg de Nobelprijs in 2009. "Ze gaven hem die meteen toen hij aan de macht kwam in 2009", zei Trump. "Maar Obama had zelf geen idee waarom."

LEES OOK: Deze 4 tieners strijden tegen laffe klimaatpolitiek – van Greta Thunberg in Zweden tot Stijn Warmenhoven in Nederland