De Zweedse staalproducent SSAB zou de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden willen overnemen.

Europese staalfabrikanten hebben te maken met structurele overcapaciteit. Die maakt het lastig om duurzaam winstgevend te opereren.

SSAB zou geen interesse hebben in de Britse activiteiten van Tata Steel, omdat ze via IJmuiden toegang willen tot de interne Europese markt van de EU.

De Zweedse staalmaker SSAB zou de Nederlandse tak van Tata Steel Europe willen inlijven. Dat meldt het Duitse Handelsblatt op basis van bronnen. De Zweden zouden in eerste instantie in de markt zijn voor de staalactiviteiten van Thyssenkrupp.

Omdat daar meer kapers voor op de kust zijn, zou SSAB als plan B zijn blik op IJmuiden hebben gericht.

SSAB zou geen interesse hebben in de Britse activiteiten van Tata Steel Europe. Dit zou vooral te maken hebben met de strategische voorkeur voor IJmuiden als toegangspoort tot de Europese interne markt. Eerder gingen geruchten rond dat SSAB heel Tata Steel Europe in zou willen lijven.

De situatie in de Europese staalindustrie is niet al te rooskleurig. Hoewel de wereldwijde vraag naar het materiaal aanhoudend stijgt, daalt de verkoop in Europa.

De meeste landen hebben niet zoveel bouwstaal nodig als China of India, omdat ze hun infrastructuur grotendeels hebben gemoderniseerd.

Overcapaciteit in Europese staalindustrie

Bovendien verplaatsen steeds meer auto- en machinefabrikanten hun fabrieken naar buiten Europa. Daardoor is de afgelopen jaren een enorme overcapaciteit ontstaan die de concurrentie tussen bedrijven aanwakkert.

Het komt er volgens Handelsblatt op neer dat alle smelterijen momenteel in het rood staan. Aangezien een herstel niet in zicht is, zijn verschillende partijen begonnen met gesprekken over consolidatie.

Tata Steel zag vorig jaar nog een fusie van de Europese staalactiviteiten met die van Thyssenkrupp stuklopen door bezwaren van de Europese Commissie.

Staalmakers gaan verder ook gebukt onder de coronacrisis en de moeizame marktomstandigheden in de staalindustrie door de virusuitbraak.

Tata Steel was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. Tegen Handelsblatt weigerde het bedrijf een reactie te geven op de geruchten.

LEES OOK: ‘Indiaas moederbedrijf van Tata in IJmuiden onttrekt via boekhoudkundige trucs miljarden aan Nederlandse staalfabriek’