Een Zweedse kok en zijn partner hebben een restaurant voor één persoon geopend midden in een weiland.

Het solorestaurant met één tafeltje en één stoel is in mei al helemaal volgeboekt.

Zweden heeft restaurants de afgelopen maanden niet verplicht gesloten. Het land koos voor een beperkte lockdown, waarbij een beroep is gedaan op de persoonlijke verantwoordelijkheid van burgers.

Coronabestendiger kan het bijna niet. Een tijdelijk restaurant in de dunbevolkte Zweedse regio Värmland heeft maar één stoel aan een tafeltje en die staan ook nog eens midden in een weiland.

Het openluchtrestaurant kent ook geen bediening. Het eten komt in een mand aan een draad vanuit de keuken door een raam naar de tafel. Het eerste mandje bevat een drankje, aldus initiatiefnemer en chefkok Rasmus Persson.

Hij en zijn partner Linda Karlsson kwamen op het idee voor een solorestaurant toen zij eerder dit jaar haar ouders op bezoek hadden en voor hen buiten door het raam een maaltijd serveerden.

Het restaurant Bord för En (Tafel voor Een) verwelkomde inmiddels zijn eerste gast. De rest van mei is volgeboekt. In juni en juli is de tafel soms nog te reserveren. Er is bescherming tegen regen.

In tegenstelling tot veel andere landen zijn de restaurants in Zweden niet dichtgegaan tijdens de coronacrisis. Er moet wel afstand worden gehouden.

Coronavirus in Zweden

Zweden heeft minder strenge maatregelen genomen tegen verspreiding van het virus dan andere Europese landen. De Zweedse overheid vroeg inwoners om vooral zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Inwoners kunnen door het terughoudende overheidsbeleid nog naar restaurants en cafés gaan. Ook mogen scholen en kinderdagverblijven open blijven. Wel geldt een verbod op bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen.

Het sterftecijfer door het coronavirus ligt in Zweden hoger dan in omliggende landen als Finland, Denemarken en Noorwegen waar de autoriteiten uitgebreidere anticoronamaatregelen namen. Maar het ligt weer lager dan bijvoorbeeld in Spanje en Italië, landen die nagenoeg op slot gingen.

Het aantal sterfgevallen in Zweden bedraagt inmiddels ruim 3.200, waarbij er een groot verschil is tussen Stockholm en het verder dunbevolkte en uitgestrekte land.

In de regio Stockholm wonen ongeveer 2,3 miljoen mensen, ofwel bijna een kwart van de Zweedse bevolking.

Per 7 mei lag het dodental als gevolg van het coronavirus in de regio Stockholm op 1.463, ofwel bijna de helft van het totale aantal coronadoden in Zweden.

LEES OOK: Zweden kiest niet voor een zware lockdown en krijgt op de valutamarkt voorlopig het voordeel van de twijfel