Zwart spaargeld wordt massaal gemeld bij de Belastingdienst. Dat levert het kabinet een onverwachte meevaller op van bijna een half miljard euro.

Dat schrijft het AD.

De krant beschikt over nieuwe cijfers van staatssecretaris Wiebes van Financiën. Daaruit blijkt dat zich sinds september vorig jaar zo’n 6.000 spijtoptanten hebben gemeld bij de fiscus.

In totaal leverde dat tot nu toe zo’n 3 miljard euro aan verzwegen vermogen op. Als de Belastingdienst daar belasting over heft, levert dat zo’n 450 miljoen euro op.

Inkeerregeling

Afgelopen september is een ‘inkeerregeling’ in werking getreden die per 1 juli dit jaar afloopt. Zwartspaarders die vrijwillig hun vermogen aanmelden bij de Belastingdienst, ontlopen een boete.

Daarna kan de fiscus, als iemand gebruik maakt van de inkeerregeling, een boete opleggen tussen de 10 procent en 300 procent van het verzwegen vermogen. Zie hier voor meer uitleg van de Belastingdienst.

Opheffen bankgeheim

Volgens het AD zijn er dagelijks ongeveer zestig nieuwe zwartspaarders die zich melden bij de fiscus. Gemiddeld gaat het om een half miljoen per geval, wat weer 75.000 euro aan belasting in het laatje brengt.

Er zitten hele grote vissen bij, zegt de fiscus: meerdere zwartspaarders hebben per persoon alleen al tientallen miljoenen euro’s aangegeven.

Mogelijk speelt het opheffen van het bankgeheim in Luxemburg en Zwitserland een rol bij de toename in aangiftes.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl