Met de deadline van 1 juli in zicht kiezen zwartspaarders er massaal voor om alsnog aan te kloppen bij de Nederlandse fiscus.

Nederlanders met zwart spaargeld in het buitenland biechten dat massaal op aan de Belastingdienst om zo mogelijke boetes te voorkomen. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde dat dinsdag bij RTL Z. Zwartspaarders kunnen hun geld nog tot 1 juli opbiechten, daarna volgen forse boetes als de Belastingdienst er achter komt.

Volgens Wiebes zijn er nu 7.500 ‘spijtoptanten’. Met de deadline in zicht kiezen steeds meer mensen eieren voor hun geld. ,,Het gaat steeds harder. Eerst waren het er tien per werkdag, nu zijn het er honderd. En terecht: wie zich nu niet meldt en straks gepakt wordt, loopt de kans het driedubbele te betalen.”

Zwartspaarders kiezen voor inkeerregeling

In de eerste maanden van dit jaar is al een miljard euro aan zwart spaargeld gemeld bij de Belastingdienst, zo meldde het dagblad Trouw afgelopen maart.

In mei was dat bedrage opgelopen tot meer dan drie miljard euro en waren er ruim 6.000 spijtoptanten, berichtte het AD.

Vrijwillige aanmelding zwartspaarders

In september 2013 trad  een ‘inkeerregeling’ in werking getreden die per 1 juli dit jaar afloopt. Zwartspaarders die vrijwillig hun vermogen aanmelden bij de Belastingdienst, ontlopen een boete.

Daarna kan de fiscus, als iemand gebruik maakt van de inkeerregeling, een boete opleggen tussen de 10 procent en 300 procent van het verzwegen vermogen. Zie hier voor meer uitleg van de Belastingdienst.

Het door Wiebes genoemde aantal van inmiddels 7.500 inkeerders zou bij gemiddeld vermogen van 500 duizend euro - op basis tot nog toe gemelde bedragen - neerkomen op bijna 4 miljard euro aan zwart spaargeld dat weer in het zicht is bij de fiscus.

De schatkist kan hierover naar schatting extra belastingopbrengsten van meer dan een half miljard euro incasseren.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Zwartspaarders spekken staatskas

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl