De zwaarste zomerstorm die ooit over ons land trok heeft zaterdag één leven geëist en enkele mensen verwond. Daarnaast werd veel schade aangericht aan wegen, gebouwen en spoor- en tramlijnen. Festivals en evenementen moesten worden geannuleerd of onderbroken.
Nederland maakte zaterdag officieel kennis met de zwaarste zomerstorm sinds het begin van de metingen in 1901. Rijkswaterstaat gaf voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Het KNMI gaf zaterdagochtend een weeralarm uit wegens storm met zware windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur. De code rood gold voor de kustprovincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.
Tal van wegen en snelwegen raakten (deels) onbegaanbaar door omgewaaide bomen en afgebroken takken. Onder meer de A4 bij Roelofarendsveen, de A9 bij Akersloot, de A12 bij Reeuwijk en de A44 bij Wassenaar moesten worden afgesloten voor al het wegverkeer. De opruimwerkzaamheden op de A44 zijn zondagochtend vroeg afgerond. ,,De rijbaan is helemaal vrijgegeven”, liet Rijkswaterstaat weten.
De snelweg moest zaterdag vanwege de zware zomerstorm worden afgesloten tussen Leiden en Den Haag. Er lagen bij Wassenaar omgewaaide bomen en afgewaaide takken op de weg. De opruimwerkzaamheden duurden tot in de nacht.
Eén dode door noodweer
Het noodweer eiste één dode in het Gelderse Wolfheze. Daar kwam een man op het parkeerterrein van het Bilderberghotel om het leven toen een omvallende boom terechtkwam op de auto waarin hij zat. In Apeldoorn raakte een automobilist gewond geraakt toen een omgewaaide boom op zijn rijdende auto belandde.
Hulpdiensten werden overspoeld met meldingen. Volgens alarmeringen.nl moesten zij meer dan vijfhonderd keer uitrukken vanwege de zomerstorm. De diensten hadden het zo druk dat zij verzochten alleen 112 te bellen ,,bij acuut gevaar voor mens of dier''.
Hinder vluchten Schiphol
Aankomende en vertrekkende reizigers ondervonden op de luchthaven Schiphol eveneens veel hinder. Tientallen vluchten liepen vertraging op, mede doordat op het hoogtepunt van de storm om veiligheidsredenen slechts één gecombineerde start- en landingsbaan beschikbaar was. Het oponthoud liep soms op tot enkele uren.
KLM annuleerde zaterdag nog eens twintig extra vluchten, bovenop de dertig vluchten die vrijdagavond al uit het vluchtschema waren gehaald. Daarnaast moesten enkele vliegtuigen van de maatschappij uitwijken naar Rotterdam The Hague Airport en naar Eelde.
Tramverkeer Amsterdam
Het tramverkeer in Amsterdam rijdt zondagochtend bijna weer volledig op schema. Alleen de trams op lijnen 3 en 7 moeten een aangepaste route volgen. Datzelfde geldt voor bus 37. Dat komt door schade door de storm van zaterdag, zo meldde vervoersbedrijf GVB.
Zaterdag raakten in Amsterdam veel bovenleidingen beschadigd. Ook kwamen bomen en takken op de tramrails terecht.
Stormvloedkering Kampen weer open
Stormvloedkering Ramspol bij Kampen is weer open, meldde Rijkswaterstaat zondag. Het scheepvaartverkeer moet wel nog even geduld hebben. Het water moet eerst weer zakken voordat de stuw plat op de bodem ligt en schepen er weer overheen kunnen. Duikers inspecteren zondagochtend of de stuw weer goed ligt.
De stormvloedkering werd zaterdagavond vanwege de harde wind gesloten. Het scheepvaartverkeer tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer was daardoor gestremd. Eind maart van dit jaar en ook in 2012 werd de opblaasbare stuw in het water tussen Overijssel en Flevoland al eens gesloten, maar doorgaans gebeurt dat maar eens in de tien tot vijftien jaar.
De zogeheten balgstuw blaast zichzelf automatisch op bij een waterstand van 0,50 centimeter boven NAP en beschermt daarmee West-Overijssel tegen het water dat door de noordwesterstorm opstuwt vanaf het IJsselmeer en het Ketelmeer.
Advies: ga zondag niet naar bos
Mensen die er zondag op uittrekken, kunnen beter niet naar het bos gaan. Na de storm van zaterdag hangen veel takken van bomen los, waardoor het gevaarlijk kan zijn. ,,Het is zondag beter om in een open gebied te recreëren'', aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.
Boswachters hebben zondagochtend hun werkzaamheden op veel plekken hervat. Ze inspecteren bossen en bomen, vooral in de gebieden waar de storm het zwaarst was. Naar verwachting zijn die werkzaamheden zondagavond overal afgerond.
In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht is de schade in de natuur het grootst. In het zuiden van Nederland valt het mee. ,,Maar ook daar is het voor mensen beter het bos een dagje te mijden'', aldus de woordvoerster van Staatsbosbeheer.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl