In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index even na 15.00 uur 2,2 procent in de min op 415,06 punten.
De Europese aandelenmarkten gingen maandagmiddag verder onderuit. Onzekerheid over het aanstaande Britse vertrek uit de Europese Unie, vooral de gevolgen daarvan voor banken, zorgen opnieuw voor veel onrust op de beursvloeren.
In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index even na 15.00 uur 2,2 procent in de min op 415,06 punten. Tot de sterkste verliezers behoorden ING en ABN AMRO met verliezen van 8,2 en 7,8 procent. Verzekeraar Aegon leverde 5,7 procent in. Uitzender Randstad stond onderaan de AEX met een verlies van 10,6 procent.
Bij de middelgrote fondsen vielen nog zwaardere klappen. De MidKap zakte 4,1 procent tot 584,92 punten. Verzekeraar Delta Lloyd was met een min van 11 procent de grootste verliezer. Ingenieursbureau Arcadis, dat veel omzet in het Verenigd Koninkrijk behaalt, deed het met een koersval van bijna 10 procent niet veel beter.
Slachting onder bankaandelen
Ook in Londen gingen financiële fondsen in de uitverkoop. Royal Bank of Scotland leverde bijna 19 procent van zijn beurswaarde in, branchegenoten Barclays en Lloyds verloren respectievelijk 16 procent en 9,3 procent. De FTSE-hoofdindex zakte ruim 2 procent.
Ook in Frankfurt en Parijs, waar de hoofdgraadmeters eveneens ruim 2 procent omlaag gingen, stonden met name banken onder druk. Deutsche Bank en Commerzbank verloren 6,4 en 5,8 procent, BNP Paribas en Crédit Agricole 7,6 en 5,5 procent.
In Milaan leverden Intesa Sanpaolo en Banca Monte dei Paschi di Siena bijna 12 procent in, Unicredit 8 procent. De Italiaanse overheid zou overwegen miljarden in de banken te steken om te voorkomen dat zij door de sterk toegenomen onrust op de financiële markten in moeilijkheden komen.
De olieprijzen zetten de daling voort die voor het weekeinde al werd ingezet. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,1 procent tot 46,65 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en werd verhandeld voor 47,49 dollar per vat van 159 liter.
Ook op de valutamarkt dreunt de onverwachte keuze van het Britse volk voor een vertrek uit de EU na. De euro zakte naar 1,1005 dollar, tegen 1,1114 dollar bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. Het Britse pond was iets meer dan 1,32 dollar waard, dat is zo'n 4 cent minder dan vrijdagavond.
Dow Jones ruim procent lager
Ook de Amerikaanse beurzen zijn maandag met verlies aan de handel begonnen. Net als in Europa domineren de zorgen over het aankomende Britse vertrek uit de EU het sentiment onder beleggers. Vrijdag zorgde de uitslag van het brexit-referendum al voor zware koersdalingen wereldwijd.
De Dow-Jonesindex stond na een paar minuten handel 1,2 procent lager op 17.194 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2014 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent en kwam op 4646 punten.
Beleggers blijven op zoek naar veilige havens. Zo gaat de goudprijs verder omhoog en zakt de rente op Amerikaanse staatsleningen, wat duidt op een sterkere vraag naar het schuldpapier. De olieprijzen zetten hun daling voort.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl