Zuid-Koreaanse hoogleraren hebben een toilet ontworpen dat stroom opwekt uit poep.

Studenten worden aangemoedigd om het toilet te gebruiken met een digitale munt genaamd Ggool.

De dagelijkse poep van een gemiddelde persoon voorziet een auto van genoeg energie om driekwart mijl (1,2 kilometer) af te leggen, aldus een professor.

Als je in Zuid-Korea een speciaal toilet gebruikt, kun je boeken, fruit en zelfs vers gezette koffie krijgen.

Professoren van het Ulsan National Institute of Science and Technology, nabij de zuidoostkust van het land, hebben een toilet ontworpen dat methaan uit iemands ontlasting omzet in een energiebron.

Studenten die gebruikmaken van het toilet worden beloond met 10 eenheden van een digitale munt genaamd Ggool per dag. Ggool, wat honing betekent in het Koreaans, kan worden gebruikt op een campusmarkt om artikelen te kopen zoals bananen, schoolspullen en instant-noedels, zo meldt Reuters.

Het toilet, genaamd ‘BeeVi’, is bedoeld als een milieuvriendelijke en duurzame oplossing.

Energiebron voor gasfornuis en warmwaterketel

BeeVi gebruikt een vacuüm en een kleine hoeveelheid water om poep uit het toilet in een ondergrondse tank en bioreactor te krijgen. Daarom wordt het door de makers een “super waterbesparend vacuümtoilet” genoemd.

Het methaan in de uitwerpselen wordt omgezet in een energiebron voor de apparaten in het gebouw, waaronder een gasfornuis, een warmwaterketel en een brandstofcel die elektriciteit opwekt, aldus Reuters.

Professor Cho Jae-weon staat naast de tank waarin de uitwerpselen terechtkomen. Foto: Reuters
Professor Cho Jae-weon staat naast de tank waarin de uitwerpselen terechtkomen. Foto: Reuters

Een van de ontwerpers van het toilet, professor in stads- en milieutechniek Cho Jae-weon, vertelde het persbureau dat de dagelijkse hoeveelheid poep van een gemiddelde persoon een auto van genoeg energie voorziet om driekwart mijl (1,2 kilometer) af te leggen.  

"Als we out of the box denken, zijn uitwerpselen een waardevolle bron van energie en mest", zei Cho.

Masterstudent Heo Hui-jin, die op de Ggool-markt spullen koopt, vertelde Reuters dat hij vanwege het nieuwe toilet poep nu als een "schat" beschouwt.

"Ik praat zelfs over uitwerpselen tijdens het eten, als ik nadenk over de aankoop van een nieuw boek”, zei hij.

LEES OOK: Over twee jaar kun je bouwen met LEGO-steentjes gemaakt van gerecycled plastic