Zou Mark Zuckerberg willen melden in welk hotel hij vannacht sliep?

Dat vroeg Democratisch senator Dick Durbin aan de Facebook-baas tijdens diens verhoor naar aan aanleiding van meerdere schandalen rond de socialemediagigant.

“Euh”, zei Zuckerberg, gevolgd door een lange pauze en “Nee.”

Het publiek en een aantal senatoren barstte daarop in lachen uit – het delen van privé-informatie is immers wat centraal staat in de schandalen waarin Facebook verwikkeld is.

Durbin voerde de druk verder op door Zuckerberg te vragen of hij wilde verklappen met wie hij de laatste dagen gechat had. Zuckerberg: “Nee, senator, ik zou er waarschijnlijk niet voor kiezen om dat met u te delen hier in deze publieke setting.”

Het verhoor van Zuckerberg in Washington, D.C. begon met een toespraak van de Facebook-oprichter zelf. Daarin zei hij wat al eerder uitlekte op maandag.

Zuckerberg erkent dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om zijn platforms te beschermen. Daarbij noemde hij zaken als nepnieuws, beïnvloeding door buitenlandse partijen in de Amerikaanse verkiezingsstrijd, haatzaaien, het beleid rond het ontwikkelingen van software en de privacy van data.

Hij nam volledige verantwoordelijkheid voor het falen van zijn bedrijf. "Ik ben ooit begonnen met Facebook, ik leid het bedrijf, ik ben dus ook verantwoordelijk."

Schrapen en nepnieuws

Zuckerberg gaf aan dat hij niet weet hoeveel openbare data op profielen buitgemaakt kon worden. Het databedrijf Cambridge Analytica verzamelde via een quiz gegevens van naar schatting 87 miljoen profielen.

De Republikeinse senator Chuck Grassley uit Iowa vroeg Zuckerberg hoeveel vergelijkbare apps dit konden doen, maar Zuckerberg kon daarop geen antwoord geven. Hij gaf aan later terug te komen op de kwestie.

Het schrapen en opslaan van data is niet het enige onderwerp dat aan bod kwam tijdens Zuckerbergs optreden. Hij sprak ook over de rol die Facebook speelt in de verspreiding van nepnieuws en het onderzoek naar vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

In dat verband meldde Zuckerberg dat Facebook duizenden nepaccounts verwijderd heeft. Daarvan konden ruim zevenhonderd accounts direct worden gelinkt aan Rusland: 470 die de Amerikaanse politiek probeerden te beïnvloeden en vorige week kwamen daar 270 accounts bij die probeerden de Russische politiek te sturen. Bij de andere accounts is de link met Rusland moeilijker vast te stellen.