• In 2023 is er op de beurs een spectaculaire stijging geweest van techaandelen die naar verluidt kunnen profiteren van toepassingen van artificial intelligence (AI)
 • Gevolg is dat de oprichters van bekende, vooral Amerikaanse techgiganten elk tientallen miljarden dollars rijker zijn geworden.
 • Zo zagen Mark Zuckerberg van Meta en Oracle-baas Larry Ellison hun vermogen elk met meer dan 40 miljard dollar stijgen.
 • Lees ook: Kunstmatige intelligentie moet beter gereguleerd worden, volgens ministers van de G7-landen.

Artificial intelligence (AI) is een van de bepalende thema’s voor de aandelenmarkt anno 2023. Opvallend daarbij is dat enkele van de rijkste mensen ter wereld hierdoor in luttele maanden nog veel rijker zijn geworden.

De golf van belangstelling voor kunstmatige intelligentie die de AI-chatbot ChatGPT heeft aangewakkerd, is op de beurs omgeslagen in een AI-hype. Daarvan hebben vooral grote, Amerikaanse techbedrijven geprofiteerd en daarmee ook de oprichters van die bedrijven, via hun aandelenbelangen.

Techgiganten als Meta Platforms, het moederbedrijf van onder meer Facebook, en hardwaremaker Nvidia hebben al grote koerswinsten weten te boeken op de beurs, dankzij de gekte rondom AI.

Ook Microsoft, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en softwarebedrijf Oracle zijn op de beurs fors in waarde gestegen dit jaar.

Dat heeft de oprichters van deze bedrijven - die begin 2023 al tot de rijkste mensen ter wereld behoren - geholpen om nog rijker te worden.

De aandelen van Meta zijn dit jaar al 134 procent in waarde gestegen, dankzij zowel de opkomst van AI als een forse bezuinigingsronde die Mark Zuckerberg bij Meta doorvoert. Dat heeft de rijkdom van de oprichter van Facebook met meer dan 57 miljard dollar doen toenemen, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Oracle-oprichter Larry Ellison passeerde eerder deze week voor het eerst mede-oprichter Bill Gates van Microsoft op de rijkenlijst van Bloomberg, met een vermogen dat dit jaar 47 miljard dollar is gegroeid. Gates zelf is dit jaar 24 miljard dollar rijker geworden met zijn aandelenbelang in Microsoft.

Techmiljardairs zien explosive groei van vermogen door AI

En de man aan het roer van een van de grootste succesverhalen van de aandelenmarkt van 2023 - Nvidia-oprichter Jensen Huang - heeft zijn persoonlijke fortuin ook zien toenemen met 24 miljard dollar, volgens de rijkenindex van Bloomberg.

Opnieuw geldt dat dit grotendeels te danken is aan het aandelenbelang van Huang in het chipbedrijf, dat op de beurs met 192 procent in waarde is gestegen. Nvidia heeft inmiddels een marktkapitalisatie van 1.000 miljard dollar bereikt.

Als je de stijging van het vermogen van grote techmiljardairs die profiteren van de AI-hype optelt, ziet dat er als volgt uit. Bij elkaar het is het onderstaande negental ruim $350 miljard rijker geworden

(bron: Bloomberg Billionaires Index, 20 juni 2023)

 1. Elon Musk (Tesla, SpaceX): vermogen $233 miljard, stijging in 2023 $96 miljard
 2. Jeff Bezos (Amazon): vermogen $150 miljard, stijging $42,9 miljard
 3. Larry Ellison (Oracle): vermogen $138 miljard, stijging in 2023 $46,6 miljard
 4. Bill Gates (Microsoft): vermogen $133 miljard, stijging in 2023 $24 miljard
 5. Steve Ballmer (Microsoft): vermogen $119 miljard, stijging in 2023 $33 miljard
 6. Larrry Page (Google/Alphabet), vermogen $112 miljard, stijging in 2023 29,5 miljard
 7. Sergey Brin (Google/Alphabet): vermogen $107 miljard, stijging in 2023 $27,3 miljard
 8. Mark Zuckerberg (Meta/Facebook): vermogen $102 miljard, stijging in 2023 $56,8 miljard
 9. Jensen Huang (Nvidia), vermogen $38,3 miljard, stijging in 2023 $24,5 miljard

LEES OOK: AI-startup die stemmen kan klonen en zich richt op audioboeken, haalt $19 miljoen aan groeifinanciering op bij durfinvesteerders in Silicon Valley