De huizenprijzen zijn al een aantal jaren behoorlijk hoog en het is daarom lastig om een woning te vinden als je bijvoorbeeld alleenstaand bent en modaal verdient. Maar verdien je bovenmodaal of ben je met zijn tweeën, dan kun je wellicht meer besteden.

De gemiddelde huizenprijs ligt momenteel iets boven de 400.000 euro. Dat zegt niet alles want de huizenprijs kan lager of hoger liggen afhankelijk van de regio, het soort huis enzovoorts.

Toch zijn de opties voor veel huizenkopers beperkt, laten bijvoorbeeld deze kaarten zien, die tonen hoeveel huis je kunt kopen als je de maandlasten op 1.500 euro wilt houden.

Als je bijvoorbeeld uitgaat van een bruto maandlast (dus zonder hypotheekrenteaftrek) van 1.500 euro, dan kun je maximaal rond de 300.000 euro lenen. Met dat bedrag kun je in de meeste Nederlandse regio’s gemiddeld niet meer dan 100 m2 kan kopen.

Maar stel nu dat je 600.000 euro kan uitgeven? Dan ziet het plaatje er heel anders uit, blijkt als we de gegevens van makelaarsvereniging NVM over het vierde kwartaal van 2023 erop naslaan. De NVM houdt onder meer de gemiddelde transactieprijs per vierkante meter per zogenoemde COROP-regio bij.

Voor zes ton meer dan 100 m2 in bijna alle regio's

Met zes ton kan je in bijna alle regio's meer dan 100 m2 kopen. Uitzondering is Groot-Amsterdam waar je het met gemiddeld 92 m2 moet doen. Uiteraard zijn dit nog steeds gemiddelden. Wellicht vind je tóch een groter huis in bijvoorbeeld Groot-Amsterdam, of een plaatje van een kleine woning in de provincie.

En waar kun je dat beter zien dan op huizensite Funda.nl. Business Insider struinde Funda om te zien wat je zoal kunt kopen voor dat bedrag in elke provincie. En passant breidden we ook onze woordenschat uit met de nodige makelaarstermen zoals 'half vrijstaand huis' en 'slaapprogramma'.

Bekijk hieronder wat je zoal kunt kopen per provincie. De woningen staan op volgorde van vraagprijs per m2 woonruimte (laag naar hoog). De gemiddelde transactieprijs per m2 in Nederland bedroeg 4.021 euro in het vierde kwartaal van 2023.


1. Groningen 233 m2: Voormalige school uit 1899 in Opende €598.000 (€2.136 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Deze voormalige school uit 1898 is al 18 jaar het thuis van een koppel met drie zonen die inmiddels uit zijn gevlogen. De twee-onder-één-kapwoning aan de Bossingel biedt een woonkamer en vier slaapkamers op 280 m2 woonruimte. Zoals je van een oude school kan verwachten zijn de kenmerkende hoge raampartijen aanwezig, net als de hoge plafonds, aldus de makelaar.

Maar moderne elementen zijn er ook, zoals 16 zonnepanelen, vloer- en dakisolatie en deels dubbelglas. Naast de centrale verwarming kun je gebruikmaken van een pelletkachel. De woning heeft energielabel B. Op de foto’s zien we een houten vloer, een vide, een balkonplafond en een muur die is weg gesloopt, maar waarvan een hoek speels intact is gelaten.


2. Limburg: Eclectisch monument voor €600.000 in Hoensbroek (€2.410 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Aan de Singel op loopafstand van Kasteel Hoensbroek vinden we dit vrijstaande pand van architect Antoon Jeurissen uit 1927. Het telt 249 m2 woonruimte en zes slaapkamers. Het perceel is 1.742 m2 groot. Het wordt omringd door een tuin met diverse terrassen. De makelaar schrijft dat de woning is opgetrokken uit een vrijwel rechthoekig grondplan en dat het twee woonlagen heeft.

Op de foto’s zien we aan de voorzijde twee puntgevels en ovalen ramen, een stijl die de makelaar Eclectisisme noemt, wat ‘het beste uitkiezen’ zou betekenen. Architect Jeurissen combineerde verschillende stijlen en 'paste de symmetrie niet al te streng toe'. Verder vind je er glas-in-loodramen, diverse ornamenten op het plafond en de trap en een authentieke marmeren vloer. Bij informatie over het energielabel staat slechts ‘niet verplicht’.


3. Drenthe: Boerderij bij Ruinerwold €598.000 (€2.534 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Als we in Drenthe voor zes ton een huis zoeken, dan zijn de eerste opties die we tegenkomen gelegen nabij Ruinerwold. Het gebied dat wereldnieuws werd door de verstopte boerderij waar een vader zijn kinderen jarenlang weghield van de buitenwereld.

De vrijstaande woonboerderij met ‘carport en royale schuur’ aan de Prinsesseweg in Koekange is niet die boerderij. Dit stulpje heeft twee huisnummers met eigen nutsvoorzieningen en is ideaal voor dubbele bewoning, voor bijvoorbeeld mantelzorg of een kantoor aan huis, schrijft de makelaar. Het huis telt vijf slaapkamers op 236 m2 woonruimte waarvan veel is bekleed met plavuizen.

Op het perceel van 2.865 m2 ligt onder meer een schuur en een ‘fraai aangelegde tuin met fruitbomen en meerdere zitjes en terrassen waar je kunt genieten van prachtige vergezichten’. Een schaap of geit houden is ook geen probleem want in het weiland kan je prima wat kleinvee kwijt.

Volgens de makelaar bevat het pand nog veel ‘authentieke elementen’, maar is het in 1999 na-geïsoleerd en is er dak- en muurisolatie en deels dubbele beglazing aangebracht. Met energielabel C is er ruimte voor verbetering. Koekange staat bekend om de  rustieke omgeving en het pittoreske landschap en ligt op ‘steenworp afstand’ van verschillende natuurgebieden, aldus de makelaar. Ideaal dus voor extended families die de krappe stad willen ontvluchten.


4. Zeeland: Wit herenhuis met B&B in Middelburg voor €574.000 (€2.685)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

In Middelburg op Seisplein staat een wit herenhuis met 214 m2 woonoppervlakte en vijf slaapkamers. Volgens de makelaar is de woning nu ingedeeld met een Bed & Breakfast die jaarlijks 20.000 euro aan huur opbrengt.

De woning telt drie woonlagen met in totaal acht kamers waarvan vijf slaapkamers. En twee badkamers en twee aparte toiletten. Er is een kleine buitenruimte van 6 m2.

Op de foto’s doet het binnen wat hokkerig aan. Het lijkt allemaal een beetje krap, maar misschien is dat op te lossen met een verbouwing. Wellicht wil je sowieso wat geld in wat aanpassingen steken, bijvoorbeeld voor verduurzaming. Want met energielabel C is er ruimte voor verbetering.


5. Friesland: Mooi gerestaureerd herenhuis met authentieke details voor €579.000 (€2.693 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

In Friesland treffen we een dokterswoning uit 1863 aan de Ds. Schuilingstraat in het dorp Oudebildtzijl. Voor een vraagprijs van 579.000 euro krijgt je zeven kamers waarvan vier slaapkamers op 215 m2 woonruimte.

Volgens de makelaar is de indeling met een centrale hal over de hele diepte van de woning kenmerkend voor pastorieën en zijn de restauraties met groot respect voor het oorspronkelijke ontwerp uitgevoerd. Het moet gezegd: dat is te zien.

Op de foto’s zien we een stijlvol ingerichte woning met originele details. Een handgemaakte keuken en een granieten aanrechtblad, een balkenplafond en een massieve eiken vloeren. Plavuizen zijn er ook, maar in de keuken en ze misstaan niet. Handgeschilderde Makkumer tegels van Tichelaar prijken op de schouw en boven het aanrecht in de keuken.

Aan de voorzijde van de woning heb je uitzicht over het schilderachtige Bildtse landschap, aldus de makelaar. Aan de achterzijde bevindt zich een tuin van 555 meter diep. Het energielabel C is redelijk. Wij vinden dit een woning die in de hogere regionen van het televisieprogramma Bed & Breakfast zou belanden.


6. Gelderland: Monumentale woonboerderij in de Betuwe met bizar goed opgeruimde schuur €600.000 (€2.941 per m2)

Google Streetview
Google Streetview

Voor een vraagprijs van precies zes ton treffen we deze vrijstaande woning aan de Schoolstraat in het Betuwse dorp Herveld. Het biedt vijf kamers (waarvan drie slaapkamers)), drie badkamers en een apart toilet op 204 m2 woonoppervlakte. Het perceel telt 1.360 m2.

Het gaat om een tot woning verbouwde vloedschuur uit 1881. Ofwel, vroeger werd hier het vee gestald als de rivieren buiten hun oevers traden. Bij de renovatie in 1999-2000 zijn veel authentieke details bewaard gebleven, zoals een balkenplafond en hooizolders die nu als entresol dienen. Ook is er een plavuizenvloer die zeker niet misstaat en bovendien vloerverwarming heeft.

We houden van authentieke details maar hier zijn het er wel heel veel. Misschien de roodfluwelen meubels vervangen door een moderne bank om wat balans te brengen. Verder zien we een bizar goed opgeruimde schuur, waar het gereedschap van klein naar groot hangt. Indrukwekkend! De laatste keer dat ondergetekende zoiets zag was bij wijlen opa.

Dingetje is wel dat het huis wat betreft energiezuinigheid ook ietwat authentiek is. Het heeft energielabe D dat in het midden van het spectrum valt. En de erfpachtcanon van bijna 5.000 per jaar wil je ook niet over hoofd zien.


7. Flevoland: Poldervilla met zwembad en palmbomen in Lelystad vanaf €550.000 (€3.143 per m2)

Bron: Google Streetview
Bron: Google Streetview

Deze vrijstaande woning in Lelystad op Karveel telt drie ‘ruime slaapkamers’ en maar liefst twee woonkamers op 175 m2 woonruimte Volgens de makelaar gaat het om een goed onderhouden woning waarvan de voormalige garage is omgebouwd tot een slaap-werkkamer. ‘Met enige inspanning is er een volledig slaapprogramma op de begane grond te realiseren, aldus de makelaar, die daarmee doelt op een slaap- en badkamer.

De makelaar wordt helemaal lyrisch als we naar buiten gaan. Want de ‘zonnige tuin’ op het westen is ‘werkelijk een plaatje!’. Op de foto’s zien we een overkapping van riet met een haard, houten terrassen, een vijver, een zwembad en zelfs een aantal palmbomen die het geheel een subtropisch tintje geven. Of in de woorden van de makelaar: Met een tuin als deze heeft u geen vakantie meer nodig! U waant zich in het buitenland! 

De prijs van 550 k is een vanaf-prijs, wat betekent dat de verkoper alleen biedingen boven dat bedrag in behandeling neemt. Mocht het bedrag niet veel hoger uitkomen, dan houd je wellicht wat geld over om het energielabel C op te krikken. Daarnaast vermoeden we dat je een enkel muurtje zou willen stuken en de vloer wilt vervangen, tenzij je van bruine plavuizen houdt. En wellicht wil je natuurlijk dat slaapprogramma op de begane grond realiseren!


8. Noord-Brabant: Uitgebouwde twee-onder-een-kapwoning in Heeze voor €599.000 (€3.255 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Deze twee-onder-een-kapwoning aan de Wever in Heeze telt 184 m2 woonruimte en vijf slaapkamers. Volgens de makelaar ligt het in een rustige woonwijk vlakbij het station en twee basisscholen. De woning heeft een “volledig gesloten groene achtertuin” op het zuiden en is voorzien van een seperate berging.

Je zal niet vaak hoeven wachten tot de badkamer vrij is want dit huis uit 1992 telt er twee. De keuken en badkamer zijn modern en van alle gemakken voorzien. Op het oog ziet ook de rest er netjes afgewerkt uit. Op de foto’s zien we onder meer paneeldeuren en veel licht in de woonkamer en keuken. De keuken heeft openslaande deuren naar de tuin en een dakraam. Met energielabel A hoef je je ook niet al te veel zorgen te maken om stookkosten.


9. Zuid-Holland: Wannabe jaren 30-woning in Gouda voor € 550.000 (€3.957 per m2)

Beeld: Zuid-Holland
Beeld: Zuid-Holland

In Gouda vinden we aan de Middenwillenseweg deze ‘lichte tussenwoning’ met 139 m2 woonruimte en vijf slaapkamers. De woning met drie woonlagen is in 2017 gebouwd in de bij huizenkopers populaire jaren 30-stijl.

Alles is dus vrij nieuw. Op de begane grond is een toilet, ‘ruime woonkamer’met trapkast en een glaspui met openslaande deuren naar de tuin. De keuken is opgesteld in L-vorm en heeft veel bergruimte. Op de eerste verdieping is een grote slaapkamer met aan de voorzijde airco. Daarnaast zijn er twee kamers aan de achterzijde, een grote badkamer met een ligbad en douche. Ook blijven je voeten warm dankzij de vloerverwarming.

Op de tweede verdieping kun je de wasmachine aansluiten en zijn er twee slaapkamers. Een van de slaapkamers heeft een hoge nok vanwege de jaren 30-gevel. Het buitenschilderwerk is zojuist uitgevoerd dus volgens de makelaar hoef je alleen maar je spullen neer te zetten om er te kunnen wonen. Het huis heeft energielabel A en twee zonnepanelen.


10. Overijssel: Half vrijstaande woonboerderij met rieten dak voor €550.000 (€4.331 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Deze twee-onder-een-kapboerderij aan de Olthofsweg in Hellendoorn biedt 127 m2 woonruimte en vijf slaapkamers. Volgens de makelaar is het ‘een zeldzame kans om te genieten van rust, ruimte en authentieke details in een landelijke omgeving’. De perceeloppervlakte telt 9.885 m2.

Op de begane grond vind je het entree, een wandtoilet, hal, trapopgang, een provisiekelder en twee slaapkamers. De woonkamer heeft een openhaard en er is een open keuken met tuindeur. Ook de badkamer bevindt zich op de begane grond. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers waarvan twee met vaste kastruimte. Er is een vlizotrap naar de zolder en de overloop heeft een wastafel. Voor de wc en een douche moet je dus naar beneden.  

De boerderij is gebouwd in 1925 en in 1996 volledig gerenoveerd. Met onder meer dubbele beglazing heeft de woning energielabel C. Op de Funda-foto's zien we de boerderij in een romantisch besneeuwd landschap en binnen zien we een landelijke inrichting. Toepasselijk en knus, maar je moet ervan houden.


11. Noord-Holland: Amsterdamse eengezinswoning met energielabel A €590.000 (€4.683 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Als je zes ton te besteden hebt kun je wellicht terecht in deze middenwoning aan de Osdorperweg in Amsterdam. De woning telt 126 m2 woonruimte en vier slaapkamers.  Volgens de verkoper heeft het een fijne, zonnige achtertuin op het westen en staat de woning in een zeer kindvriendelijke omgeving, nabij het dorp Sloten aan een doodlopende straat. Het is ook niet ver van een natuurpark en het Amsterdamse bos.

Op de foto’s zien we lichte kamers met veel kastruimte. De badkamer van de woning met bouwjaar 1982 lijkt ietwat gedateerd. Het energielabel A is dat niet. De woning heeft dubbel glas en op het dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd. Ook fijn in Amsterdam: de erfpacht is eeuwigdurend afgekocht.


12. Utrecht: Rechterhelft van dubbel woonhuis in Zeist voor €550.000 (€6.471 per m2)

Beeld: Google Streetview
Beeld: Google Streetview

Op de Middellaan in Zeist wordt de rechterhelft van een dubbel woonhuis aangeboden. De woning telt 85 m2 woonruimte en heeft drie slaapkamers. De buitenruimte bestaat uit een voortuintje en een ‘beschutte zijtuin’.

Op de foto’s oogt de twee-onder-een-kapwoning met uit 1910 charmant. Op de eerste verdieping bevindt zich de woonkamermet aansluitend de eetkamer met een moderne keuken die in 2022 is geïnstalleerd. Vanuit daar zijn er openslaande deuren naar de zijtuin waar we vooral tegels zien. Via de keuken ga je ook naar de luxe, vernieuwde badkamer met inloopdouche en ligbad.

Op de eerste verdieping bevindt zich de overloop met toegang tot drie slaapkamers. Naar beneden om te plassen hoeft niet want er is een tweede toilet. De woning heeft gedeeltelijk dubbele beglazing, gedeeltelijk muurisolatie en is voorzien van vijf zonnepanelen. Dat levert energielabel C op.

Lees ook: Huur je voor €1.200 of €1.500 per maand? Zoveel huis kun je kopen als je dat bedrag voor een hypotheek betaalt