Na de notaris doet de HEMA ook de zorgverzekeraar in de aanbieding. Binnen een paar uur nadat de winkelketen donderdagochtend de HEMA-zorgverzekering wereldkundig had gemaakt, waren er enkele honderden aanvragen binnen.

Dat liet directiewoordvoerster Judy op het Veld weten.

HEMA gaat de markt op met een zorgverzekering van 89 euro per maand voor een basispakket met een wettelijk eigen risico van 360 euro. Dat is relatief laag, op basis van de nu bekende premies van zorgverzekeraars, zoals blijkt uit dit overzicht van vergelijkingssite Independer.

HEMA is echter niet de goedkoopste. Zorgverzekeraar UMC zit met een basispolis van iets meer dan 85 euro per maand een fractie lager. De premies van de basisverzekering van HEMA-partner Menzis voor 2014 zijn overigens nog niet bekend.

Zorgverzekering met HEMA-strikje

Wie een hoger eigen risico neemt bij de HEMA van 500 euro boven op het wettelijk eigen risico, betaalt een premie van 69 euro per maand. HEMA gaat ook aanvullende pakketten (premie zes, twaalf of achttien euro) en tandartsverzekeringen (premie elf, 22 of 33 euro) aanbieden.

Om klanten te binden, koppelt HEMA een kortingsprogramma aan de zorgverzekering. Wie overstapt naar de zorgverzekering van HEMA krijgt een jaar lang 10 procent korting op bijna alle HEMA-producten.

Dat betekent dat de winstmarge daalt, maar HEMA denkt dit te compenseren met de extra omzet die de prijsstunt naar verwachting oplevert.

Lees ook op Business Insider

De winkelketen werkt samen met verzekeraar Menzis, maar Op het Veld benadrukt dat aan het product het “echte HEMA-label” hangt. “Wij hebben er een aantal elementen aan toegevoegd die echt des HEMA’s zijn, zoals de kinderzorglijn. Als je die belt omdat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een kindvriendelijke tandarts, bel je echt met de HEMA.”

Kruidvat was eerder met zorgverzekering

HEMA is niet het eerste winkelbedrijf in Nederland dat zorgverzekeringen aanbiedt. Drogisterijketen Kruidvat begon er in 2006 mee in samenwerking met verzekeraar OHRA, om er in 2011 weer mee te stoppen.

“Wij stopten er destijds mee omdat wij vonden dat wij niet langer een onderscheidend product konden aanbieden”, zegt een woordvoerster van Kruidvat. Over de HEMA-zorgverzekering wil zij in dat verband geen oordeel geven.

Zorgverzekeraars Nederland kijkt niet op van de samenwerking tussen HEMA en Menzis. “Wij zien het als een normale ontwikkeling in deze markt. Zorgverzekeraars maken allemaal hun eigen keuze”, zegt de brancheorganisatie.

Gedegen marktonderzoek zorgverzekering HEMA

Aan de introductie van de zorgverzekering ging gedegen marktonderzoek vooraf, zegt Op het Veld. “Het is bovendien een internationale ontwikkeling. Winkelketen Tesco bijvoorbeeld biedt in Engeland al langer zorgverzekeringen aan.”

De zorgverzekering komt kort na de introductie van de HEMA-notarisservice. Consumenten kunnen sinds vorige week bij de winkelketen terecht voor een testament of samenlevingscontract. Ook dat loopt goed, zegt Op het Veld. “Er zijn al enkele honderden aktes opgemaakt.”

HEMA biedt overigens al jaren verzekeringen aan, onder meer voor de auto, inboedel en reizen. Daarin is de winkelketen niet uniek. Onder meer Kruidvat doet dat ook: “Vooral onze dierenverzekering is populair.”

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl