• De premie voor de basisverzekering van de zorg gaat waarschijnlijk maximaal met een tientje per maand omhoog, ofwel 120 euro voor het hele jaar 2023.
  • Dat bevestigen ingewijden rond het kabinet tegenover persbureau ANP, na berichtgeving van De Telegraaf.
  • De richtlijn voor de basispremie zou hiermee op 137 euro per maand komen te liggen, wat een gemiddelde stijging van bijna 8 procent zou zijn in 2023
  • Lees ook: Zorgpremie kan in 2040 doorstijgen naar 360 euro per maand

De premie voor de zorgverzekering zal het komende jaar omhoog kunnen gaan met maximaal ruim 10 euro per maand. Ingewijden bevestigen tegenover persbureau ANP berichtgeving hierover van De Telegraaf. De stijging is vooral het gevolg van de loonstijging en andere prijsstijgingen in de zorgsector.

Het kabinet stelt elk jaar de rekenpremie voor de verplichte basisverzekering vast. De zorgverzekeraars mogen niet boven deze bandbreedte uitkomen. Zorgverzekeraars mogen zelf weten of ze de premie voor de zorgverzekering met 10 euro verhogen of daaronder blijven. Ze zouden dan hun reserves kunnen aanspreken.

De basispremie bedraagt dit jaar 127 euro per maand en zou kunnen uitkomen op 137 euro. De officiële cijfers komen met Prinsjesdag naar buiten. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars de hoogte van hun premies bekend. Mensen kunnen dan kijken of ze in het volgende jaar willen overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Premies zorgverzekering kunnen flink uiteen lopen

De door het kabinet gehanteerde richtlijn voor de basispremie hoeft overigens niet overeen te komen met de premies die zorgverzekeraars zelf naar buiten brengen. In 2022 zijn er grote verschillen bij kosten van de basisverzekering, waarbij premies voor vergelijkbare basisverzekeringen uiteen lopen van 108,25 euro per maand tot 152,90 euro per maand.

Bovenop de basisverzekering komen nog premies voor aanvullende verzekeringen die mensen vrijwillig kunnen afsluiten. De hoogte van de premies en de voorwaarden voor deze verzekerde zorg verschillen per zorgverzekeraar.

Het ministerie van Volksgezondheid had eerder dit jaar al gemeld dat de zorgpremie omhoog zou gaan, onder meer omdat er hogere lonen worden doorgevoerd voor medisch personeel. Voor de loonsverhoging is politiek en ook maatschappelijk breed draagvlak.

LEES OOK: De zorgpremie kan doorstijgen naar €260 per maand in 2040, stellen economen van ABN AMRO