De Europese beurzen gingen woensdag omhoog. De handel kreeg steun van afnemende zorgen rond Deutsche Bank, waardoor ook andere financiële fondsen in de lift zaten. Verder kijken beleggers uit naar het olie-overleg in Algerije en een toespraak van Fed-voorzitter Janet Yellen in het Amerikaanse Congres later op de dag.

De AEX-index in Amsterdam stond tegen het middaguur 0,6 procent hoger op 450,48 punten. De MidKap ging 0,5 procent omhoog tot 651,39 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs werden winsten tot 0,9 procent geboekt.

In Frankfurt ging Deutsche Bank 2,2 procent vooruit. De grootste bank van Duitsland verkoopt voor circa 1,1 miljard euro zijn Britse verzekeringstak, waardoor de kapitaalpositie wordt versterkt. Zorgen over de kapitaalpositie van Deutsche Bank leidden afgelopen tijd tot stevige verliezen voor het aandeel. Verder zou de Duitse overheid aan een plan werken om de bank te hulp te schieten mocht dat nodig zijn.

Financiële sector lift mee

De Europese financiële sector liftte mee met Deutsche Bank. Zo steeg Commerzbank 1,2 procent, terwijl in Parijs BNP Paribas en Société Générale tot 1,5 procent klommen. In Amsterdam boekten NN Group en Aegon winsten tot 1,4 procent.

Sterkste stijger in de AEX was kabelaar Altice met een plus van 2,6 procent, gevolgd door staalbedrijf ArcelorMittal (plus 2 procent). De grootste daler bij de hoofdfondsen was biotechnoloog Galapagos (min 2,3 procent).

Ab InBev ligt stil

In Londen sprong UK Mail meer dan 43 procent omhoog. Het Britse postbedrijf wordt overgenomen door Deutsche Post. PostNL won 2,2 procent in de MidKap door overnamespeculaties.

In Brussel is de handel in bierbrouwer AB InBev stilgelegd. De aandeelhouders van AB InBev stemden woensdag over de overname van SABMiller, waardoor 's werelds grootste brouwer ontstaat. Nu moeten de aandeelhouders van SABMiller nog akkoord gaan. Het fusiebedrijf gaat verder onder de naam AB InBev.

Olieproducenten overleggen

Grote olieproducenten zoals Saudi-Arabië, Iran en Rusland houden woensdag informeel overleg in Algiers over de productie. Er wordt niet verwacht dat een overeenkomst zal worden gesloten. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 44,85 dollar. Brent klom 0,5 procent tot 46,21 dollar per vat. Dinsdag gingen de olieprijzen nog hard omlaag.

De euro noteerde 1,1218 dollar, tegen 1,1250 dollar bij het Europese slot op dinsdag.