IKEA startte deze week in Haarlem met de verkoop van zonnepanelen. Gaat de Zweedse woonketen de Nederlandse markt voor zonnepanelen opschudden? Op het eerste gezicht oogt het aanbod van IKEA niet bijzonder goedkoop. Ook moet je als afnemer over een relatief groot dak beschikken.

Nederland werd deze week de tweede markt waar IKEA zonne-installaties verkoopt, na het Verenigd Koninkrijk. De IKEA in Haarlem had dinsdag de primeur. In november volgt de IKEA in Utrecht.

Met de start van de verkoop is het ook mogelijk om prijzen te vergelijken en te kijken naar andere factoren die een rol spelen bij de aanschaf van zonnepanelen.

IKEA biedt totaalpakketten aan waarbij de kosten van zonnepanelen, omvormers, installatie en advies zijn inbegrepen.

Dunne film

De panelen komen van het Chinese bedrijf Hanergy. Bijzonder is dat dit bedrijf de zogenoemde ‘dunne film’-techniek gebruikt, terwijl de meeste panelen die op Nederlandse daken liggen zogenoemde mono- of polykristallijne modules zijn.

Veel genoemd verschil tussen beide technieken is dat de 'dunne film'-panelen vaak wat goedkoper zijn in de productie, maar ook een lager rendement kennen per vierkante meter en dus een groter dakoppervlak vergen.

Wel of geen btw

Het kleinste systeem dat IKEA aanbiedt, kost 3.200 euro exclusief btw. Of je wel of geen btw betaalt bij de aanschaf van zonnepanelen hangt sinds een jaar af van de vraag of je btw-ondernemer wil zijn. Ook particulieren kunnen dat regelen, maar dit brengt wel wat administratieve rompslomp mee. Zie daarover ook dit artikel.

Zonnepanelen van IKEA

Het systeem van 3.200 euro heeft volgens IKEA een vermogen van 1.500 wattpiek en een geschatte opbrengst van 1.450 kilowattuur per jaar, aldus de woordvoerder. Om dit in perspectief te plaatsen: veel energieleveranciers noemen voor een gezin met één kind een verbruik van rond de 3.500 tot 4.000 kilowattuur per jaar als standaard. Met een opbrengst van 1.450 kilowattuur per jaar kun je dan een kleine 40 procent minder stroom inkopen bij traditionele energieleveranciers.

Een gemiddeld systeem kost volgens IKEA 4.400 euro exclusief btw. Dit systeem heeft een vermogen van 2.500 wattpiek en een geschatte opbrengst van 2.410 kilowattuur per jaar.

Z24 vroeg experts Marcel Blaauw, Johan Beijert en Wijnand Schouten naar hun mening over het aanbod van IKEA. Blaauw is als ondernemer onder meer actief met de site zonnepanelen.net, levert onafhankelijke adviesdiensten en werkt met testinstallaties voor zonnepanelen. Beijert is mede-eigenaar van advies- en installatiebedrijf Zon & Co, dat hoofdzakelijk werkt met poly- en monokristallijne panelen van Duitse, Amerikaanse en Japanse makelij. Schouten is directeur van installateur MetdeZon en werkt zowel met dunne-filmpanelen als met kristallijnmodules.

Geschatte opbrengst IKEA-panelen

Het rendement van zonnepanelen hangt sterk af van individuele situaties, zo benadrukken Blaauw, Beijert en Schouten. Factoren die een rol spelen zijn uiteraard de ligging van het dak (meer of minder zuidelijk), de hellingshoek van het dak en het moment van de dag waarop er relatief veel zon is.

Een veel gehanteerde vuistregel in de branche is dat je voor de opbrengst het vermogen maal een factor 0,88 kunt doen. Pas je dit toe op de IKEA-systemen van 1.500 wattpiek en 2.500 wattpiek, dan kom je respectievelijk op 1.320 kilowattuur en 2.200 kilowattuur uit. Dat is wat lager dan de door IKEA voorgespiegelde potentiële jaaropbrengst van respectievelijk 1.450 kilowattuur en 2.410 kilowattuur.

"Het kan kloppen wat IKEA zegt over de opbrengst, maar dan heb je wel nagenoeg ideale omstandigheden nodig", zegt Blaauw van zonnepanelen.net. "Ligt je dak wat meer op het oosten en heb je vaker schaduw, dan kun je beter uitgaan van een wat conservatievere opbrengst." Ook Beijert merkt op dat het gepresenteerde rendement "aan de optimistische kant" is.

Schouten van MetdeZon plaatst sinds een aantal maanden naast kristallijne panelen ook dunne-filmpanelen en vindt het door Ikea geraamde rendement wel realistisch. "Ik ben blij dat Ikea hiermee is gestart. Wij zien dat dunnefilmpanelen voor hetzelfde vermogen een 10 procent hogere opbrengst genereren. De Ikea panelen hebben iets meer ruimte nodig, maar aan de andere kant krijgt de consument dus meer kilowattuur op jaarbasis terug."

Wie zonnepanelen bij IKEA bestelt krijgt overigens een offerte met een geschatte opbrengst op basis van gepersonaliseerde gegevens. Hanergy garandeert vervolgens gedurende vijf jaar minimaal 80 procent van de in de offerte genoemde opbrengst.

Prijs versus geïnstalleerd vermogen

Bij IKEA krijg je voor 3.200 euro ex btw een vermogen van 1.500 wattpiek. Bij 4.400 euro gaat het om 2.500 wattpiek. Volgens Blaauw van zonnepanelen.net is dat niet goedkoop. "Een gemiddelde prijsindicatie voor een pakket van 6 mono- of polykristallijnpanelen van 250 wattpiek met een redelijke kwaliteit, inclusief het overige materiaal en installatie, komt ruwweg uit op 2.700 euro inclusief btw. Dus ex btw een kleine 2.250 euro." IKEA zou dan om en nabij de 950 euro duurder zijn.

Voor een vermogen van 2.500 wattpiek schat Blaauw de all-in kosten van een pakket mono- of polykristallijne panelen gemiddeld  in op iets minder dan 4.000 euro inclusief btw. Dus zo'n 3.250 euro exclusief btw, versus de 4.400 euro van IKEA.

Beijert van Zon & Co neemt siliciumpanelen van het Duitse bedrijf Solar World als basis voor zijn berekening. "Dan heb je het echt over absolute topkwaliteit. De Miele op het gebied van zonnepanelen."

Beijert geeft aan dat de modernste modules tegenwoordig starten met een vermogen van 275 wattpiek. Voor een totaal  vermogen van 1.650 wattpiek komt hij uit op een all-in prijs exclusief btw van ongeveer 3.100 euro. Dus ongeveer 100 euro goedkoper dan IKEA's pakket van 1.500 wattpiek.

Reken je dit terug tot een prijs per wattpiek, dan zit Zon & Co op  ongeveer 1,88 euro, versus 2,13 euro bij IKEA. Het verschil is minder groot dan bij de berekening van Blaauw, maar nog altijd zo'n 12 procent in het voordeel van Zon & Co.

Beijert merkt verder op dat de dunne film-technologie die Hanergy gebruikt nog sterk in ontwikkeling is. "Wij kijken dat liever nog even aan. Als consument heb je met klassieke siliciumpanelen een duidelijker track record wat betreft de prestaties."

Hanergy biedt volgens IKEA overigens wel 25 jaar garantie op de dunne-filmpanelen en de installatie. Bovendien krijgen trouwe klanten (Family-leden) een korting van 15 procent op de totaalprijs. Daarmee worden de kosten weer aardig vergelijkbaar met die van Zon & Co.

Benodigd dakoppervlak

Voor de benodigde dakruimte noemt IKEA desgevraagd een oppervlak van 18 vierkante meter voor een systeem van 1.500 wattpiek en 26,5 vierkante meter voor een systeem van 2.500 wattpiek.

Neem je een vermogen van 1.500 wattpiek voor mono- of polykristallijne panelen, dan is volgens zowel Blaauw als Beijert een oppervlak van ongeveer 10 vierkante meter voldoende. Het IKEA-systeem vergt in dit geval dus zo'n 8 vierkante meter extra dakoppervlak.

Voorlopige conclusie: de zonnepanelen van IKEA zitten qua prijs niet extreem scherp in de markt, je kiest voor een technologie die zich nog sterk kan ontwikkelen en je moet beschikken over een groot dak.