Zonneautomaker Lightyear krijgt een nieuwe topvrouw en financieel topman, heeft het bedrijf bekendgemaakt. Dat betekent dat oprichter en huidig topman Lex Hoefsloot terugtreedt. Hij wordt opgevolgd door Bonna Newman, volgens het bedrijf uit Helmond iemand met veel ervaring in zonne-energie en voertuigen die daarop kunnen rijden.

Marnix Borghouts wordt de nieuwe financieel topman van Lightyear. Hoefsloot blijft als oprichter overigens nog wel betrokken. Hij zal zich richten op de langetermijnplannen van het bedrijf.

De bestuurswissel volgt een paar weken nadat bekend is geworden dat twee Zuid-Koreaanse bedrijven gaan investeren in Lightyear.

Die investeringen waren het sluitstuk van een jaar dat begon met een productiestop van Lightyears eerste zonneauto. Kort daarna ging het bedrijf failliet, waarna in april in afgeslankte vorm een doorstart werd gemaakt.

Begin oktober werd bekend dat Lightyear zijn droom om een zonneauto te produceren voorlopig laat varen en zich gaat richten op de productie van zonnedaken.

Het bedrijf uit Helmond gooide het roer om wegens een gebrek aan investeerders. Sinds de doorstart begin dit jaar was er geen extra geld opgehaald, zo vertelde CEO Lex Hoefsloot destijds tegen het Financieele Dagblad. Hij zei dat ook het nieuwe project van Lightyear afhankelijk is van investeerders.

Zuid-Koreaanse investeerders

De twee Zuid-Koreaanse bedrijven die in Lightyear investeren, zijn Sunbo Angel Partners en Lighthouse. Het contact werd gelegd tijdens de International Consumer Electronics Show begin 2023 in Las Vegas, zei Lightyear-topman Lex Hoefsloot eind december in een persbericht: “Deze stap verbreedt ook onze toegang tot de sterke Zuid-Koreaanse autosector.”

Zuid-Korea is de op vier na grootste autoproducent ter wereld. Sunbo Angel Partners heeft sinds de oprichting in 2016 geïnvesteerd in al meer dan 120 nieuwe technologiebedrijven die onder meer actief zijn op het gebied van groene energie, duurzaamheid en ruimtevaarttechnologie.

Met Sunbo werden volgens Hoefsloot al enkele maanden gesprekken gevoerd over financiering.

LEES OOK: Ging bestuurstop Lightyear verantwoordelijk om met geld van investeerders?