Eén van de effecten van globalisering is dat de invloed van metropolen toeneemt: wereldsteden waar talent samenstroomt en toeristen graag gezien worden.

Een Duits onderzoeksinstituut in Keulen heeft in kaart gebracht hoe groot het belang is van hoofdsteden voor de economie van Europese landen. De algemene conclusie is dat veel landen behoorlijk zwaar leunen op de economische kracht van de hoofdstad. Maar onderling zijn er ook aanzienlijke verschillen.

Hieronder een grafiek van 14 landen, samengesteld door databureau Statista voor Business Insider Nederland. De gegevens zijn van 2015 en meten het inkomen per hoofd van de bevolking.

Te zien is dat Griekenland het meest afhankelijk is van zijn hoofdstad. Zonder Athene zou de Griekse welvaart bijna 20 procent kleiner zijn.

Niet verwonderlijk is verder dat Parijs, vanouds hét centrum van Frankrijk, goed is voor 15 procent van de Franse nationale inkomen per hoofd van de bevolking. Het is daarentegen niet zo dat in Italië alle wegen naar Rome leiden: de bijdrage van de Italiaanse hoofdstad aan de nationale welvaart bedraagt 2 procent.

In Nederland is de bijdrage van Amsterdam aan het inkomen per hoofd van de bevolking met bijna 6 procent stevig. Maar Amsterdam is ook weer niet zo belangrijk dat we niet zouden overleven zonder de hoofdstad.

LEES OOK: Ik woonde een jaar in Japan en ontdekte waarom jongeren er geen seks hebben