Hoe ziet mijn toekomstige werkplek eruit? Een vraag die veel werknemers bezighoudt. We hoeven niet meer van 9 tot 5 op kantoor te zitten, maar ons bureau en laptop zijn nog hetzelfde. Maar niet voor lang meer. In deze blik in de toekomst zie je hoe de werkplek verandert.

Huidige werkplek funest voor productiviteit

De tijd van traditionele kamerkantoren met lange gangen en afgesloten ruimtes lijkt definitief voorbij. Dat zegt Juriaan van Meel, academicus en auteur van het boek Workplaces Today. In plaats daarvan wordt in steeds meer sectoren gewerkt in kantoren met een open indeling en flexibele werkplekken.

Om dat te laten slagen, moeten er echter wel voldoende (afgesloten) ruimtes zijn om te vergaderen of in stilte te werken. “Wat niet werkt is een monofunctioneel kantoor met gedeelde bureaus in open ruimtes en onvoldoende mogelijkheid om te ‘ontsnappen’”, betoogt van Meel. “Weinig keuze en slechte akoestiek zijn funest voor de productiviteit.”

Toekomstige werkplek in hightech kantoor

Kantoren worden naast flexibel ook steeds meer hightech. Een mooi voorbeeld is het kantoor van Intel in Israël. Zowel binnen als buiten het gebouw bevinden zich sensoren, zodat je bijvoorbeeld niet meer hoeft te zoeken naar een parkeerplek. Als je komt aanrijden, word je direct naar een vrij plekje geleid.

Toegangsbadge vergeten? Geen probleem, want elke deur opent met behulp van gezichtsherkenning. Daarna zie je op je smartphone waar nog werkplekken vrij zijn. Aangekomen bij je bureau klik je je toestel in een dock, zodat je direct kunt werken op een groot scherm. En rond lunchtijd neem je je telefoon mee om te kijken welke cafetaria het rustigst zijn en waar je collega’s zitten.

Slimme vergaderruimtes en verplicht carpoolen

Het kantoor van de toekomst is voorzien van technologie die naadloos integreert met je werkzaamheden en je productiever maakt, zonder op te vallen. Dit wordt ook wel blended reality genoemd: de samensmelting van de digitale en fysieke wereld.

In de buurt van je toekomstige werkplek vind je straks een slimme vergaderruimte, die automatisch je presentatie kan uploaden en verbinding maakt met je gesprekspartners. Zelfs als die zich aan de andere kant van de wereld bevinden.

Bij Intel wordt daar al volop mee geëxperimenteerd. Het nieuwe kantoor van de chipmaker leert zelfs van het gedrag van werknemers, zodat het kan adviseren om een keer de trap te nemen (als je te weinig beweegt) of met een collega naar het werk te komen (als je vaak te laat komt).

Goed verstaanbaar met noise reduction

De Elite laptoplijn van HP is volop in beweging. Een van de interessantste innovaties is de implementatie van noise reduction software. Dit zorgt ervoor dat je onderweg op drukke plekken probleemloos een Skype-gesprek of videoconference kunt voeren.

Een laptop met noise reduction filtert automatisch hinderlijke achtergrondgeluiden, waardoor je stem helderder klinkt en je beter verstaanbaar bent. Daardoor komen ook de stemcommando’s die je de digitale assistent Cortana geeft, beter door. Cortana is geïntegreerd in Windows 10 en helpt je met je agendaplanning en het dicteren van teksten. Krijgen je handen ook eens rust!

Toekomstige werkplek wordt ontmoetingsplek

Het staat buiten kijf dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen op de werkvloer. Nu al zijn er talloze Internet of Things-oplossingen op de markt die betaalbaar zijn en medewerkers meer mogelijkheden geven om flexibel te werken.

De toenemende flexibiliteit zal ervoor zorgen dat de rol van het kantoor verschuift naar een ontmoetingsplek voor collega’s, waar ze ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Technologie kan die ontmoetingen optimaal faciliteren en zorgen dat iedereen, ongeacht functie en locatie, het maximale uit zichzelf kan halen.

Dit is het tweede artikel in een reeks van De Maand van Veilig werken. De Maand van Veilig werken wordt mogelijk gemaakt door HP NederlandBeveiliging en uitstekende samenwerking, waar je ook bent.

Advertisement