Hij komt studentikoos en relaxt over, zo ginnegappend met zijn collega’s van eToro.

Ik ontmoet Yoni Assia (37), CEO van online handelsplatform eToro, voor het eerst in een zonovergoten Westerpark in Amsterdam. Techbeurs The Next Web is in volle gang, waar de succesvolle ondernemer één van de hoofdsprekers is.

Terwijl hij ontspannen vertelt kan ik alleen maar denken: dus dít is de man die beleggingsplatform eToro razendsnel heeft laten groeien tot meer dan 10 miljoen klanten wereldwijd.

Het begin

eToro is ontstaan uit frustratie, zoals bij veel vernieuwende bedrijven het geval is, zo vertelt Assia een paar weken later aan de andere kant van de telefoonlijn. Het is 2006 als samen met zijn broer Ronen Assia – industrieel ontwerper – en David Ring in Tel Aviv het idee ontstaat voor eToro.

Assia blikt terug: “Al op 13-jarige leeftijd raakte ik gegrepen door beleggen, kapitaalmarkten en technologie. Mijn broer maakte altijd geintjes over mijn ‘fetisj’ met cijfers en beleggen. Hij noemde me ‘De Accountant’. Twaalf jaar geleden zijn we gaan bedenken hoe we een transparant en simpel platform konden ontwikkelen.”

Investeerders zien al snel toekomst in het idee. Tussen 2007 en 2013 weet eToro 31,5 miljoen dollar aan durfkapitaal op te halen.

Copy-trading

Het duurt tot 2010 voordat de echte vernieuwing gestalte krijgt. eToro introduceert het concept van ‘copy-trading’: beleggers kunnen door één druk op de knop de best presterende beleggers op het platform volgen en hun strategie kopiëren.

Lees ook op Business Insider

Assia: “Er was en is behoefte om een sociaal aspect aan beleggen toe te voegen en met ‘copy-trading’ is dat gelukt. Als belegger maak ik er zelf ook regelmatig gebruik van.”

Snelle groei

Eind 2013 heeft eToro drie miljoen gebruikers aangetrokken. Het bedrijf breidt het aanbod snel uit, onder meer door 110 verschillende zogenaamde CFD’s (contracts for difference) aan te bieden. Daarmee kunnen beleggers met een hefboom speculeren op een stijging of daling van aandelen. Sinds 2014 ook op de bitcoin.

In hetzelfde jaar komen nieuwe investeerders uit China en Rusland aan boord, die een extra 27 miljoen dollar in het bedrijf pompen om fors door te kunnen groeien. eToro kondigt een driejarige sponsordeal aan met de Engelse volksclub West Ham United en in 2018 wordt er nogmaals 100 miljoen dollar in het bedrijf gestoken.

eToro is uitgegroeid tot een gevestigde naam met ruim 10 miljoen klanten.

Recept voor succes

Wat is het recept voor dit succes? Assia: “Allereerst moet je wél passie hebben voor deze business. Ik houd van beleggen, geld, technologie en ben supergemotiveerd om van eToro een succesvol fintechbedrijf te maken. Ten tweede moet je kunnen delegeren.”

Hij vervolgt: “De leden van mijn managementteam zijn veel beter in wat ze doen dan ik, of het nu om legal, HR of marketing gaat. Ik wil ons geen familiebedrijf noemen, maar sommige MT-leden werken hier vanaf het begin. Bij eToro zijn al zeven huwelijken ontstaan.”

Ambities

Ondanks de vele goedbedoelde adviezen die Assia in zijn carrière krijgt, vaart hij toch vooral op zijn eigen kompas. “Als CEO moet ik het grote plaatje in de gaten houden. Net als een voetbaltrainer moet ik de juiste poppetjes op de juiste plek neerzetten.”

“Ik ben superambitieus”, vertelt de ondernemer. “Er zijn altijd hogere bergen om te beklimmen. Zo willen we vanaf dit jaar de Amerikaanse markt gaan veroveren. We zijn druk bezig om dat traject voor te bereiden.”

Cryptovalutamarkt

eToro blijft geloven in de cryptovalutamarkt, ook nu de markt behoorlijk in de slop zit. Assia: “Als oudgediende weet ik dat dit niet de eerste keer is dat er een negatief marktsentiment is. De cycli zijn wel korter dan die van bijvoorbeeld technologieaandelen. Maar een tegenvallende markt biedt beleggers ook de kans om op een laag niveau in te kopen.”

“Achteraf kun je stellen dat eind 2017 sprake was van een enorme bubbel”, zegt Assia. “De groei ging te snel en was te groot. Maar de Nasdaq kende in 2000 ook een hoogtepunt. Iedereen heeft kunnen zien dat daarna pas een mooie tijd aanbrak voor techaandelen zoals Amazon.”

Cryptoportfolio

Assia: “Mijn crypto-portfolio bestaat voor 70 procent uit bitcoin en ethereum. De rest zit in altcoins, zoals NEO en EOS. Ik ben een ‘hodler’ in een bearmarkt, terwijl ik zeer actief ben in een bullmarkt, want iedereen wil graag met de stier meerennen.”

Toch heeft Assia een advies: “Zorg dat je op tijd uitstapt. Gelukkig heb ik vorig jaar een deel van mijn bitcoin tijdig verkocht. Bitcoin is een zeer specifiek betaalmiddel, maar kan in landen als Venezuela en Zimbabwe de nationale munt vervangen.”

“Ethereum is vernieuwend omdat financiële overeenkomsten zonder tussenkomst van tussenpersonen mogelijk worden”, vertelt hij verder. “Bedrijven kunnen via hun platform tokens genereren, iets wat voorheen alleen door staten en centrale banken werd gedaan.”

Blockchaintechnologie

Onder de motorkap bij eToro wordt gebruik gemaakt van blockchaintechnologie om beleggingen te registreren en te verwerken. Assia is dan ook zeer te spreken over deze technologie. “Een openbaar logboek is baanbrekend en gaat een revolutie brengen in de financiële wereld en de manier waarop we bijvoorbeeld contracten afsluiten.”

De toekomst ziet hij dan ook positief in: “Over tien jaar staat er voor duizenden miljarden dollar aan assets op de blockchain, van goud, zilver, valuta, aandelen, obligaties, vastgoed en derivaten. Maar ook kunst, wijn en muziek. Overal waar digitaal eigenaarschap een rol speelt, heeft blockchain impact.”

eToro netwerk

Ook binnen het netwerk van eToro kunnen koersbewegingen worden gevolgd en kan iedere belegger een netwerk opbouwen met andere beleggers, om altijd op de hoogte te zijn en zo tot het beste beleggingsresultaat te komen. Daarbij zijn portfolio, resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers volledig transparant. Een beetje zoals de blockchain zelf.

Dit is het vijfde artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al 10 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Handelen brengt risico’s met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Deze inhoud is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en is geen beleggingsadvies.

Dit is een zeer volatiel beleggingsproduct. Uw kapitaal loopt risico. De prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren. Daarom passen cryptovaluta niet bij alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie.