Schiphol gaat passagiers vanaf woensdag anders controleren. De 130 controlepunten aan de gates hebben plaatsgemaakt voor vijf grote centrale plekken waar passagiers door de beveiliging moeten.

De controle van personen en handbagage verloopt volgens de luchthaven nu prettiger en sneller. De security check voor gewone reizigers duurt maximaal tien minuten. Reizigers in de business class zijn hooguit vijf minuten kwijt.

Eenmaal in de taxfreezone kunnen passagiers op hun gemak winkelen en van de horeca gebruikmaken, zonder dat ze bij de gate opnieuw in de rij moeten staan voor een controle. Ook wordt de overstap gemakkelijker voor een deel van de reizigers.

Voor de centrale beveiliging vond een ingrijpende verbouwing plaats, die 400 miljoen euro kostte. Zo is in vertrekhal 2 en 3 een nieuwe verdieping gebouwd om ruimte te maken voor de nieuwe controlepunten. Op drie pieren is een extra laag gebouwd om passagiersstromen van elkaar te kunnen scheiden.

In vertrekhal 1, voor passagiers van Europese vluchten, is het afgelopen jaar al proefgedraaid met de centrale beveiliging. Schiphol zet de komende tijd extra medewerkers in om alles in goede banen te leiden. Ook zullen de bouwwerkzaamheden nog worden afgerond en moet de scanapparatuur bij de gates nog weggehaald worden.

Schiphol beschikt nu in totaal over drie controlepunten voor vertrekkende en twee voor transfererende passagiers. Naast het bieden van meer comfort en efficiency anticipeert Schiphol hiermee tevens op de groei van de luchtvaart, toekomstige wet- en regelgeving en nieuwe technologische ontwikkelingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl