Uit eigen zak, tweede hypotheek of nieuwe lening? – Een lening afsluiten om de verbouwing van je huis te betalen lijkt voordelig, omdat je de rente mag aftrekken voor de inkomstenbelasting. Maar dat is niet altijd het geval. 

De overheid komt huizenbezitters op allerlei manieren tegemoet. Ook bij verbouwingen. Als je een lening afsluit om bijvoorbeeld een serre aan te leggen mag je de rente en de kosten die je maakt om het krediet los te peuteren – zoals afsluitprovisie, notaris- en taxatiekosten – als aftrekpost invoeren op je aangiftebiljet voor de inkomstenbelasting. Ondertussen kun je je eigen spaargeld met rente op de bank laten aangroeien.

Betaal je de verbouwingskosten uit eigen zak dan mis je dat fiscale voordeel. Een lening lijkt daardoor interessanter. Maar is dat ook zo?

Het antwoord op die vraag hangt af van je persoonlijke situatie. Als je eigen vermogen in box 3 (zoals spaargeld en aandelen) boven de vrijstelling uitkomt, kun je 1,2 procent belasting (vermogensrendementsheffing) uitsparen door de verbouwing met spaargeld te financieren.

Je moet dan wel zeker weten dat je het geld kunt missen. Verwacht je later hoge uitgaven te doen, bijvoorbeeld voor de studie van je kinderen, dan kan het voordeliger zijn de verbouwing via een lening te financieren en je spaargeld te bewaren voor later. De rente op een verbouwingskrediet kun je immers aftrekken in box 1, terwijl dat bij een lening voor die studie niet kan.

Verbouwingsdepot

Wil of kan je die serre niet cash betalen, dan zijn er diverse opties voor een lening. Sommige huizenbezitters hebben bij het afsluiten van hun hypotheek een verbouwingsdepot afgesloten. In dit geval houdt de bank het te lenen bedrag in depot en betaalt zij uit gedurende de verbouwing. Een voordeel van deze optie is dat je geen extra kosten hoeft te maken voor de uitbreiding van je hypotheek, zoals notariskosten en afsluitprovisie.

Deze financieringsmethode heeft wel een beperkte houdbaarheid. Gedurende maximaal twee jaar na storting van dit depot mag je de rente over de lening (minus de aftrek van de ontvangen depotrente) aftrekken in box 1. Blijft na de verbouwing nog geld over in dit potje, dan verhuis het restant naar box 3.

Hogere inschrijving

Een andere optie die in een hypotheek kan worden opgenomen is de 'hogere inschrijving'. In dat geval schrijft de notaris een hoger hypotheek in het hypothekenregister dan je op dat moment nodig had.

Ook met deze optie kun je extra geld opnemen zonder verplichte gang naar de notaris. Die stap is ook overbodig als je eerdere aflossingen opneemt. Sommige hypotheekaktes voorzien in die mogelijkheid.

Tweede hypotheek

Biedt jouw huidige hypotheek geen extra financiële speelruimte, dan kun je proberen je bestaande hypotheek te verhogen. In dat geval moet de akte wel opnieuw bij de notaris passeren.

Een andere mogelijkheid is een tweede hypotheek afsluiten. De rente hierover is vaak lager dan bij een consumptief krediet. Je bent niet verplicht zo'n tweede hypotheek bij je huidige hypotheekverstrekker af te sluiten, maar in de praktijk gebeurt dat meestal wel, zegt de Vereniging Eigen Huis desgevraagd.

Banken zijn er doorgaans niet happig op om tweede hypotheken te verstrekken als de eerste hypotheek bij een andere partij rust. Bij aflossingsproblemen moet hij achteraan sluiten in de rij, waardoor de kans dat hij nog iets van zijn geld terugziet slinkt. Als hij toch een lening wil afsluiten, gaat dat vaak gepaard met forse rente-opslagen, waardoor zo’n lening niet erg aantrekkelijk is.

Persoonlijke lening

Je kunt natuurlijk ook een gewone lening afsluiten. Dit kan in de vorm van een doorlopend krediet (waarbij je tot een afgesproken grens onbeperkt geld mag opnemen) of een persoonlijke lening (waarbij je gedurende een bepaalde periode maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing betaalt).

Welke van de bovenstaande leningen voor jou het meest interessant is, hangt af van veel factoren. Welke mogelijkheden voor extra opnames biedt jouw huidige hypotheek? Rust op je huis overwaarde? En wat is de
aflossingsperiode? Een lange looptijd van de lening maakt de maandelijkse last wat draaglijker, maar je zit dan wel langer aan de lening vast en bent –omdat je langer rente moet betalen- aan het eind van de rit wellicht duurder uit.

Ook de kosten die je moet maken om een lening los te peuteren zijn van belang. Een gang naar de notaris is niet altijd nodig, maar je geldverstrekker kan wel eisen dat je je huis opnieuw laat taxeren. Zeker in deze tijd, waarin banken kritischer zijn geworden bij het verstrekken van een hypotheek, is die kans groter. Rest er overwaarde op je huis, dan zal een geldverstrekker vaak wat toeschietelijker zijn, meent de Vereniging Eigen Huis. Sommige partijen gaan ook akkoord met een WOZ-beschikking.

Voorwaarden aftrek

Heb je gekozen voor een lening, dan kun je de rente overigens niet zonder meer aftrekken. Je moet wel aannemelijk kunnen maken dat je het geld echt wil gebruiken om je huis te verbeteren niet voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto. Bovendien mag je de kosten pas aftrekken als je alle uitgaven via bonnetjes kunt verantwoorden.

Voorschieten

Omdat een verbouwing vaak nogal tijdrovend is, kan er een behoorlijk lange tijd zitten tussen het afsluiten van een lening en de daadwerkelijke betalingen aan bouwmarkten en aannemers. Daar heeft de Belastingdienst rekening mee gehouden. Zes maanden nadat je een lening hebt afgesloten mag je de volledige rente plus financieringskosten afschrijven. Na die periode is de rente pas aftrekbaar zodra je de kosten voor de verbouwing hebt gemaakt.

Geld voorschieten en pas daarna een lening afsluiten mag ook. Je moet de lening dan wel binnen zes maanden na de start van de verbouwing hebben afgesloten, wil je voor rente-aftrek in aanmerking komen.

Je ziet: het is complexe materie. Op de vraag welke financieringsmethode voor jou het voordeligst is valt geen eensluidend antwoord te geven. Alles hangt af van jouw persoonlijke situatie. Maar door alle opties goed na te rekenen, kun je veel geld uitsparen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl