“Goede doorgroeimogelijkheden. Dat is waar talent vooral naar kijkt bij de zoektocht naar een baan,” zegt HR-manager Alexandra van de Poll. En dat is van groot belang in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Werknemers hebben de werkgevers voor het uitkiezen, weten ze bij haar werkgever Michael Page – onderdeel van de PageGroup. De specialist in de werving en selectie van vaste en interim professionals werft talent voor duizenden bedrijven in 35 landen.

Van de Poll: “Aan ons de taak om werknemers het beste uit zichzelf te laten halen. Mensen moeten zich blijven ontplooien. Daarom bepalen we met elke werknemer een carrièreparcours. Tijdens dit loopbaanpad volgt hij of zij een breed scala aan trainingen en opleidingen.”

Denk bijvoorbeeld aan managementtrainingen of cursussen op commercieel gebied. Werknemers waarderen het. “Zelfs in de exit-interviews laten medewerkers zich enthousiast uit over onze trainers,” aldus de expert. “We bieden commerciële en vakmatige trainingen, maar hebben ook een groeiend aanbod op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Werknemers hebben bijvoorbeeld gevraagd om NLP-trainingen, om te leren hoe ze beter kunnen communiceren.” NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. Een methode voor persoonlijke ontwikkeling en communicatie die zich onder andere richt op het ontdekken van onbewuste gedragspatronen.

Door de resultaatgerichte aanpak staat Page al jaren hoog in de rankings van beste Europese werkgevers. En dat komt omdat ze de zaken nét wat anders aanpakken. Voor Van de Poll telt vooral dat mensen graag bij het bedrijf komen werken en er ook blijven werken. “Ik zag laatst een mooie quote. Vrij vertaald: als je het geluk hebt dat je werkgever bent, dan heb je ook de verplichting om ervoor te zorgen dat mensen ernaar uitkijken om naar het werk te komen.” Dat kan alleen in een veilige inclusieve werkomgeving, waarin iedereen zichzelf kan zijn, benadrukt Van de Poll: “Dat begint bij het management; we geven veel aandacht aan inclusief management van teams, zodat iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.”

Altijd voldoende mensen op de werkvloer

Daarom wordt over bijvoorbeeld de werkdruk goed nagedacht. Van de Poll: “Het is belangrijk om tijdig mogelijke personeelstekorten te signaleren en mensen in te schakelen. Dat doen we door een gedegen personeelsplanning aan de hand van groeiprognoses en personeelsverloop. Zodat we altijd voldoende mensen op de werkvloer hebben.”

Dat vraagt in de huidige krappe arbeidsmarkt om creatieve ideeën. “We zijn we recent met Page Talent gestart: een vacaturebank voor stages. We koppelen onze klanten aan studenten die op zoek zijn naar een stage. Een waardevolle ervaring voor studenten en voor ons een kans om jong talent met ons bedrijf kennis te laten maken.”

Plan concrete acties

Michael Page maakt handig gebruik van structuren om zichzelf constant te verbeteren. “We geven elk jaar een specifiek thema extra aandacht en plannen diverse acties.” Dat laatste is belangrijk: “Door concrete acties te plannen voorkom je dat er veel wordt gesproken over een onderwerp, maar er weinig verandert.” Well-being was het thema in 2020. “Onze mensen kregen tips om thuiswerken makkelijker te maken. De ervaringen gebruiken we nu in het nieuwe normaal nog steeds. Hoe zorg je dat mensen thuis kunnen werken, maar dat er toch verbinding is met de werkvloer?”

Het huidige thema is duurzaamheid. “We kijken bijvoorbeeld kritisch naar ons wagenpark. Is een leaseauto nodig nu iedereen veel thuiswerkt? Medewerkers proberen we te verleiden om te kiezen voor een alternatief. Zo’n leaseauto brengt kosten met zich mee, ook voor de medewerker. Een aantrekkelijk alternatief helpt om mensen te overtuigen. Medewerkers die gebruikmaken van een deelauto, krijgen een ov-kaart en een vergoeding. En de mogelijkheid om een auto voordelig te huren, bijvoorbeeld voor vakantie.”

Pensioenregeling die keuze biedt

Michael Page neemt alle aspecten van de organisatie regelmatig onder de loep. Sluit de pensioenregeling bijvoorbeeld nog aan bij de wensen van de organisatie en de medewerkers? Reden om recent over te stappen naar een pensioenregeling van Aegon Cappital.

Van de Poll: “We waren op zoek naar een moderne partij die ons ontzorgt, op lange termijn goede beleggingsresultaten laat zien en waarmee we op een prettige – liefst digitale – manier kunnen samenwerken.” Belangrijke eis: de regeling moest medewerkers ruimte geven om zelf vorm te geven aan hun inkomen voor later. “Als werkgever heb je vervolgens de taak om medewerkers over deze mogelijkheden te informeren. Onze pensioenuitvoerder helpt ons daarbij.”

Bescherm werknemers tegen risico’s

De pensioenregeling maakt het mogelijk voor medewerkers een goed inkomen voor later op te bouwen. En zorgt ook voor een uitkering aan nabestaanden, maar dat is minder bekend. Jammer, vindt Van de Poll. “Als werkgever wil je je medewerkers beschermen tegen grote financiële risico’s.”

Bij het samenstellen van de nieuwe pensioenregeling bij Aegon Cappital was een goed nabestaandenpensioen dan ook een belangrijke voorwaarde. Ook is een basisvoorziening opgenomen die bij arbeidsongeschiktheid de arbeidsongeschiktheidsuitkering aanvult die de werknemer van de overheid krijgt. “Op andere punten leggen we de keuze om risico’s af te dekken bij de werknemer zelf. Bijvoorbeeld het regelen van een Anw-hiaatpensioen. Bij je overlijden krijgt je partner dan extra partnerpensioen. Een regeling die belangrijk is voor gezinnen, maar voor alleenstaanden niet. Waarom zou je er dan voor betalen? Wij geven de medewerkers veel informatie over dat soort zaken. Vervolgens kunnen ze zelf een keuze maken die voor hen de juiste is.”

Toekomstgericht werkgeverschap

Dit is een artikel uit onze serie ‘toekomstgericht werkgeverschap’, mogelijk gemaakt door Aegon. Als werkgever wil je zaken goed regelen voor je werknemers. Aegon en Business Insider helpen je daar graag bij. Door je tijdig op hobbels en kansen te wijzen. En door de juiste producten en diensten aan te bieden, zoals een pensioenregeling van Aegon Cappital.