Een idee is niet genoeg! Elke verstandige ondernemer in spé begint met een gedegen voorbereiding.

Oriënteer je goed

Verdiep je niet alleen in je potentiële markt en je concurrenten, maar ook in de trends binnen jouw sector en regio. Met deze tool stel je zelf een rapport samen en weet je wat de economische vooruitzichten zijn. Wees ook op de hoogte van regelgeving. Afhankelijk van je bedrijf kunnen provinciale of lokale regels van belang zijn.

Zorg daarnaast dat je álles weet over de locatie van je bedrijf: van drukte tot bestemmingsplan. Het kan essentieel zijn voor het succes van je bedrijf.

Maak een gedegen ondernemingsplan

Dé basis om financiering van de bank te krijgen, maar ook een belangrijke houvast voor jezelf: een gedegen ondernemingsplan. Het dwingt je om gestructureerd na te denken over alle aspecten van het ondernemen: van financiering tot marketing, inclusief je eigen sterktes en zwaktes.

ING heeft een handige tool die ook branche- en regiokennis toevoegt aan jouw plan. En wil je weten wat je idee kan opleveren, gebruik dan de handige Bedrijfsidee calculator.

Denk na over je rechtsvorm

Veel zelfstandig ondernemers zullen kiezen voor een eenmanszaak. Maar ook een bv (tegenwoordig makkelijker op te richten), een vof, cv of maatschap zijn soms een optie. De keuze hangt onder meer af van je bedrijfsgrootte, aansprakelijkheid en risico’s, en fiscale consequenties. Lees je in en maak de juiste keuze.

Kamer van Koophandel en Belastingdienst

Een inschrijving bij het handelsregister is verplicht en tegenwoordig ook noodzakelijk voor vrije beroepen. Zonder KvK-nummer kan je niet van start gaan. De Kamer van Koophandel geeft automatisch je bedrijfsgegevens door aan de Belastingdienst, maar er zijn enkele uitzonderingen. Kijk dit dus even na.

Als zelfstandig ondernemer, moet je wel zelf een VAR (verklaring arbeidsrelatie) aanvragen bij de Belastingdienst. Die geeft aan dat je een zelfstandig ondernemer bent en geen verkapt dienstverband hebt bij een opdrachtgever.

Open een zakelijke rekening

Vermeng nooit je privé en zakelijke financiën. Open een zakelijke betaalrekening. Dan hou je inzicht in hoe je er financieel voor staat.

Dek je zakelijke risico’s

Verzekeringen zijn vaak niet het eerste waar ondernemers aan denken. Begrijpelijk, maar wie onderneemt, loopt ook risico. Denk aan een conflict met een opdrachtgever, klachten van klanten of problemen om je rekening geïnd te krijgen. Vaak kun je de verzekeringen afstemmen op de branche waarin je actief bent.

Zorg dat je je plan en je geldzaken op orde hebt en houdt. Nu en met het oog op de toekomst. Meer tips, tools én de volledig checklist van ING vind je hier.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl