Goedkope grond in Duitsland en belastingvoordelen in Nederland. Nederlandse bedrijven werken aan twee kanten van de grens om aan beide kanten maximaal voordeel te halen.

Dat schrijft Duitslandnieuws.nl.

Het bedrijventerrein Bad-Bentheim-Gildehaus lokt steeds meer bedrijven uit Nederland. Zo is ook Flexxolutions uit Denekamp gevallen voor de charmes van de goedkope stukken grond in Duitsland. De fabrikant van hightech textiel heeft bekend gemaakt de productie over de grens te verplaatsen. Het gaat om 25 arbeidsplaatsen, een aantal dat volgens het bedrijf de komende jaren tenminste moet verdubbelen.

Duitse grond, Nederlandse belastingregels

Reden voor de verhuizing is de goedkope grond in Duitsland, schreef de Grafschafter Nachrichten onlangs. De prijzen op het bedrijventerrein in Gildehaus variëren van 17,90 tot 19,90 euro per vierkante meter. Aan de Nederlandse kant moet een bedrijf al snel tussen de 75 en 145 euro betalen, schrijft Tubantia. Een flink verschil.

Het Twentse bedrijf produceert vooral voor de Duitse markt. Flexxolutions hoopt nu met z’n silo’s, desinfectiematten en mestzakken ook te kunnen scoren met het internationaal gewaardeerde label ‘Made in Germany’. De research en ontwikkelingsafdeling van het innovatieve bedrijf blijft met 35 werknemers wel in Denekamp, om zo de Nederlandse belastingvoordelen te kunnen benutten.

De Duitse ontwikkelingsmaatschappij GBB die het bedrijventerrein bij grensplaats Bad Bentheim beheert, heeft een paar weken geleden voor Flexxolutions een terrein van 22.000 m2 gereserveerd. Daar moet voor het einde van dit jaar een productiehal van 7.000 m2 en een kantoor van 400 m2 verrijzen.

Andere Nederlandse bedrijven, zoals Traytec maakten al eerder een soortgelijke stap. De kunststofverwerker verplaatste vorig jaar de productie inclusief zestig medewerkers naar de andere kant van de grens. In dezelfde buurt is ook ESS – fabrikant van douche-afvoersystemen – neergestreken. Het bedrijf zou zelfs uitbreidingsplannen hebben.

Touwtrekken om bedrijven

Eind vorig jaar speelde de Almelose machinefabriek Boessenkool met het idde om de productie van de nieuwe elektrische tractor naar Duitsland te verplaatsen. Ook voor deze in 2014 tot ‘Ambassadeur van Twente’ uitgeroepen ondernemer was de soms ‘tien keer zo goedkope Duitse grondprijs’ de reden voor het plan. Almelo probeert de fabrikant nu te overreden om in Nederland te blijven. De fabrikant hekelde naast de grondprijs ook de Nederlandse bureaucratie.

Ook ter hoogte van Venlo zoeken Duitse gemeenten actief naar Nederlandse bedrijven die zich net over de grens willen vestigen. Het Duitse Nettetal liet zelfs voor het nieuwe industrieterrein VeNeTe een aparte op- en afrit aanleggen naar de A74/A61 richting Venlo om het Nederlandse bedrijven makkelijker te maken. Naast een snelle glasvezelverbinding moet ook hier de goedkope grondprijs (75 euro per m2) Nederlanders over de streep trekken.

Lees ook op Duitslandnieuws.nl

Deze valkuilen kom je tegen, als je wilt werken in Duitsland

Lidl wil niet meer goedkoop zijn

10 bijzondere studies in Duitsland: van bierbrouwen tot golfen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl