• Politieke partijen maken gretig gebruik van de mogelijkheden van microtargeting, schrijft reclamestrateeg Floor Busch in een gastcolumn voor Adformatie.
  • Dit is een marketingstrategie waarbij gepersonaliseerde berichten worden verstuurd, op basis van jouw profiel op social media.
  • Diverse partijen overtreden echter de privacyregels, dus zijn er strengere regels rond microtargeting in de maak.
  • Lees ook: Verbinder, aanpakker of vrouw van het volk? Dit zijn de imago’s van 7 lijsttrekkers

Spreek je Frysk, rijd je paard en hou je van André Hazes? Dikke kans dat je de afgelopen dagen op internet een bericht van BBB voorbij hebt zien komen. Ga je graag naar het theater? Dan weet de ChristenUnie je waarschijnlijk te vinden.

Politieke partijen maken namelijk gretig gebruik van de mogelijkheden van microtargeting: een marketingstrategie waarbij ze jou gepersonaliseerde advertenties toesturen, op basis van jouw psychologische profiel op social media als Facebook en Instagram. Dat schrijft Floor Busch, strateeg bij Roorda reclamebureau in een gastcolumn op Adformatie.

Met behulp van AI kunnen partijen selectief shoppen. Ze zorgen ervoor dat jij precies die informatie uit hun partijprogramma te zien krijgt die aansluit bij jouw profiel, of laten juist onwelgevallige informatie weg.

Veel partijen overtreden de privacywetgeving

Politieke partijen moeten jou volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wel om toestemming vragen om dit te doen. Maar dat gebeurt lang niet altijd. Onderzoek van de NOS wees onlangs uit dat BBB, Forum voor Democratie, Volt en de SGP zonder toestemming volgcookies hebben geplaatst.

Hoe lang ze hier nog mee wegkomen, is de vraag. Er zijn strengere regels voor microtargeting in de maak. Mogelijk kun je bij de volgende verkiezingen ongehinderd filmpjes van André Hazes liken en paardenfoto's posten zonder later een berichtje van Caroline van der Plas te krijgen.

LEES HIER het volledige artikel van Adformatie: Waarom ChristenUnie ‘theaterliefhebbers’ target en de BBB Hazesfans