Kom je wel eens een meeting uit met een onvoldaan gevoel? Dat gevoel dat iedereen wel z’n zegje heeft gedaan, maar er eigenlijk niets concreets wordt besloten?

Visueel bemiddelaar Jefta Bade vertelt ons alles over de valkuilen van het samenwerken, en hoe je wél samenwerkt als echte professional.

“Mensen hunkeren ernaar om beter samen te werken,” vertelt Jefta.

Hij gebruikt ‘visualisatie’ om mensen daarmee te helpen. Dat doet hij met tekeningen en door mensen aan te zetten om creatiever te denken. “Ik ben er een beetje allergisch voor als mensen zeggen: ‘wat kun jij leuk tekenen!’ Ik ben geen tekenclown, maar help mensen zichtbaar te denken.

“75 procent van hoe je hersenen informatie verwerken, is namelijk visueel. Dus als ik jou een lang verhaal vertel, laat ik de helft van je hersencapaciteit onbenut.” Dat pakt Jefta anders aan.

Geen woorden, maar tekeningen

“Ik gebruik geen woorden, maar tekeningen. Woorden zijn hol. Als ik appel zeg, heb jij gegarandeerd een ander plaatje in je hoofd dan ik. Als we dat verder gaan uitdiepen, is er ook nog de context. Hangt de appel aan de boom? Ligt ‘ie op een schaal? Doordat je het gaat tekenen, wordt heel concreet wat iemand bedoelt.”

Wat betekent dat dan in een samenwerking? “Door te tekenen krijgt iedereen hetzelfde plaatje in z’n hoofd en komen we bij de kern. Dan wordt het helder, simpel, en wordt ook de volgende stap heel duidelijk. Bovendien heb je dan ook altijd iets om op terug te grijpen in een project.”

Visualiseren als skill

Volgens Jefta is visualiseren een echte leiderschapsskill. “We hebben meer creativiteit nodig in de wereld. Als we meer van ons eigen denken gaan gebruiken en meer rendement halen uit hoe we samenwerken, worden we veel beter in problemen oplossen.” In de toekomst wil Jefta dan ook in elke boardroom ter wereld een visual facilitator zetten om het overzicht te behouden.

“Ik zie zoveel problemen waar ik pas achteraf bij word gevraagd. Dan denk ik: dat hadden we dus kunnen voorkomen.” Om dat proces wat te versnellen, is Jefta bezig om een blended learning platform op te zetten waar mensen de skill van het visualiseren kunnen leren. Een combinatie van online en offline leren, waardoor samenwerken in de toekomst helderder en beter kan worden.

Op korte termijn beter samenwerken

Prachtige toekomstmuziek, maar Jefta heeft ook een idee over hoe we op korte termijn effectiever kunnen samenwerken. “Meetings zie ik eigenlijk het meest misgaan omdat structuur ontbreekt. Er wordt van alles besproken, maar er worden vrijwel nooit conclusies getrokken. Dan heb je dus twee uur lang vergaderd, maar niemand weet wat je écht hebt besproken.

Je hoeft niet te kunnen tekenen om structuur aan te brengen: het mogen ook een paar lijnen en woorden op papier. Je zult zien: iedereen is dan al veel sneller op hetzelfde pagina.” En dan loop je dus wél met een bevredigd gevoel de deur uit.

Lekker bezig

Doen wat je wil doen. Dat is waarom je onderneemt. Gewoon lekker bezig zijn…en blijven. Op eigen kracht en soms met een beetje hulp. Met handige tips of inspiratie bijvoorbeeld. Meer weten over hoe ING ondernemers als Jefta helpt om lekker bezig te blijven? Check dan ING.nl/zakelijk/lekkerbezig.

Meer artikelen lezen over bijzondere ondernemers en bijzonder ondernemerschap? In deze reeks vind je inspirerende praktijkvoorbeelden. ING is partnerexpert van Business Insider Nederland.

Lees ook: Deze ondernemer keek niet langer naar kennis in sollicitaties en zag zijn bedrijf razendsnel groeien

Advertisement