Een WordPress-thema bepaalt hoe je website eruitziet.

Het kan lastig zijn om door de bomen het bos te zien, er zijn duizenden thema’s om uit te kiezen.

Met de punten die wij je hier geven heb je de belangrijkste stappen bij de keuze voor een nieuwe layout bij de hand.

Een thema zorgt in WordPress voor de layout van je website. Het zorgt dus voor de vormgeving en uitstraling van je site. Er zijn duizenden thema’s waar je uit kunt kiezen. 

Op de site van WordPress is er volop keus, maar er zijn ook buiten WordPress marktplaatsen en zelfstandige aanbieders van allerlei thema’s. Soms is dat tegen betaling. Maar waar moet je op letten bij het selecteren van een thema?

Het meegeleverde thema werkt heel goed, maar je wilt na een tijdje meestal meer. Voor een nieuwssite kies je natuurlijk een ander soort thema dan voor een portfolio. Maar dan nog zijn er honderden, zo niet duizenden, pakketten waar je uit kunt kiezen. 

Gelukkig kun makkelijk overstappen naar een ander, uitgebreider of passender thema.

Maak kennis met Z24 Academy, het platform voor persoonlijke ontwikkeling van Business Insider en leer werken met WordPress (WP).

Hieronder zetten we op een rijtje waar je vooral op moet letten bij het kiezen van een thema. 

Hoe is de codekwaliteit?

Dit is misschien wel het lastigste punt, want hoe weet je nu hoe goed de broncode van een thema is? Als je niet zelf programmeert kan het lastig zijn dat te beoordelen. Ook als doorgewinterd programmeur kan het zijn dat je sommige problemen over het hoofd ziet als je niet bekend bent met WordPress. Let daarom goed op de beoordelingen, de reviews, die een thema krijgt. Bijvoorbeeld op de site van WordPress zelf.

Hoe vaak wordt het theme geüpdate? Wat zijn de ervaringen van andere gebruikers en reageren de ontwikkelaars actief op vragen en problemen?

Wat zijn de aanpassingsmogelijkheden?

Het is handig als je eenvoudig dingen kunt aanpassen. Zodat je nieuwe widgets kunt toevoegen bijvoorbeeld, de positie van afbeeldingen handig kunt wijzigen. Let er ook op wat er gebeurt als je eigen HTML in een zijbalk toevoegt, hoe ziet dat er dan uit?

Om daar achter te komen is het handig om een demo te proberen. Zo kun je kijken of alle aanpassingsmogelijkheden die je wilt gaan gebruiken er ook zijn. Let er op dat dat niet betekent dat het nodig is dat je alles kunt aanpassen. Je bent natuurlijk op zoek naar gemak, dus kijk naar wat voor jou van belang is.

Werkt het met de laatste WordPress-versie?

Is je gekozen thema wel geschikt voor de laatste WordPress versie? Dat lees je vaak op de downloadpagina van het thema dat je wilt kiezen. Ook hierbij is het handig naar de beoordelingen te kijken. Als je thema regelmatig een update krijgt lijkt dat misschien vervelend, maar zo blijf je doorgaans een stuk veiliger en is je thema steeds geschikt voor de nieuwste WordPress versies.

Werkt het op je smartphone?

Als je de demos gaat proberen, of gewoon een versie als test installeert, let er dan ook op hoe je site er uit gaat zien op je mobiel of tablet. Steeds meer mensen internetten op hun Smartphone, inmiddels gebruikt zelfs het meerendeel van de websitebezoekers een mobiele telefoon.

Test je hoe je site er op verschillende apparaten uit ziet? Kijk dan ook naar de resoluties waarvoor het thema dat je overweegt geschikt is. Je kunt dat al heel eenvoudig vrij goed feesten door het browservenster op je computer groter en kleiner te maken. Hoe ziet je site er dan uit?

Dan test je ook direct welke browsers meet je nieuwe site overweg kunnen. Er kunnen kleine verschillen in de weergave zijn, maar belangrijk is dat je site er bijvoorbeeld in Edge, Chrome en Firefox goed uit ziet. Denk ook aan Safari, de browser van Apple.

Kun je Nederlands kiezen?

Veel thema’s zijn geschikt voor meerdere talen, maar controleer altijd of dat voor jouw thema ook geldt. Soms moet je daar aparte bestanden voor downloaden. In ieder geval is het wel zo netjes als op een Nederlandstalige site alle knoppen, links en menu’s ook in het Nederlands zijn. Let er daarbij ook op dat de ontwikkelaars niet een paar vertalingen zijn vergeten. 

Als je eenmaal een thema gekozen hebt, kun je verder aan de slag. Hoe je een thema installeert en verder aanpast leer je via ons cursuspakket. 

Met de Z24 Academy nemen we je stap voor stap mee in het werken met WordPress.